Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Πόσο ρεύμα «καίει» ο υπολογιστής μου όταν μένει ανοιχτός;

650x434xcomputer-long-press-power-button.jpg.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.aJkdXS3nrg

Παραδεχθείτε το, ελάχιστοι από εσάς έχετε ρυθμίσει τον υπολογιστή σας να μπαίνει σε «standby» mode όταν τον αφήνετε για λίγη ώρα χωρίς να τον χρησιμοποιείτε. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, άντε, να σβήνει η οθόνη του, όμως το υπόλοιπο μηχάνημα συνεχίζει να λειτουργεί και να καταναλώνει ενέργεια, ενέργεια που μεταφράζεται σε έξοδα για την τσέπη σας!

Πόσο, λοιπόν, ρεύμα καίει τελικά ένα PC, σταθερό ή laptop, που αφήνουμε ανοιχτό, ακόμη κι αν δε το χρησιμοποιούμε; Αξίζει να κλείνουμε τον υπολογιστή όταν δεν τον χρειαζόμαστε ή να μπαίνει σε standby mode;


Ας ξεκινήσουμε από το σταθερό υπολογιστή, αν και πολλοί χρήστες πλέον βασίζονται στα laptops τους. Ο σταθερός υπολογιστής, όταν είναι ανοιχτός αλλά όχι σε χρήση από κάποια εφαρμογή, απλώς στην επιφάνεια εργασίας, καταναλώνει γύρω στα 60-70 Watts, κατά μέσο όρο. Ανάλογα με το πόσο ισχυρός είναι ο επεξεργαστής και κυρίως η κάρτα γραφικών σας, ή πόσους σκληρούς δίσκους έχετε, η κατανάλωση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη, αλλά εμείς παίρνουμε ως δεδομένα τα 65 Watts. Αν προσθέσετε και την οθόνη του, όμως, πλησιάζει τα 90 Watts, πάλι κατά μέσο όρο, ανάλογα με τη διαγώνιο της οθόνης και το πόσο power efficient είναι.
pc

Κάθε ώρα που περνά, λοιπόν, ο υπολογιστής αυτός καταναλώνει 90 Wh. Με τα τωρινά τιμολόγια της ΔΕΗ, αυτό μεταφράζεται σε 0,162 ευρώ! Έτσι, αν υποθέσουμε ότι ο υπολογιστής σας μένει ανοιχτός (αλλά χωρίς να τον χρησιμοποιείτε) 4 ώρες την ημέρα, επί 365 μέρες το χρόνο, θα σας «κοστίσει»… 23,6 ευρώ! Μικρό, σχετικά, ποσό, αλλά καλό θα ήταν να συνυπολογίσετε και τη φθορά του, όταν μένει ανοικτός για τόσες ώρες (συγκεκριμένα 1.460 ώρες το χρόνο) χωρίς να τον χρειάζεστε. Αλλά, μικρό το κακό.
Πάμε και στα laptops! Εδώ η κατάσταση είναι καλύτερη καθώς τα laptops καταναλώνουν σαφώς λιγότερη ενέργεια όταν «κάθονται», γύρω στα 35 Watts. Με τις ίδιες πράξεις, λοιπόν, ένα laptop που «κάθεται» 4 ώρες τη μέρα θα μας στοιχίσει… 9,2 ευρώ το χρόνο! Εδώ να σημειώσουμε πως ένα laptop φθείρεται αρκετά ταχύτερα από ένα σταθερό υπολογιστή, όσο είναι σε λειτουργία, λόγω κατασκευής και αυξημένων θερμοκρασιών (κυρίως). Οπότε, δεν είναι τα 9 ευρώ που πρέπει να σας «καίνε», αλλά η μακροζωϊα του υπολογιστή σας.
Simple-DIY-Desk-made-from-upcycled-cinder-blocks
Γι’αυτό, η οθόνη τουλάχιστον καλό είναι να σβήνει μετά από 10 λεπτά αδράνειας, ενώ ο υπολογιστής μετά από 30 λεπτά. Γλιτώνετε λίγα ευρώ, αυξάνετε τη διάρκεια ζωής του υπολογιστή και φυσικά,«ελαφρύνετε» το περιβάλλον!
coolhome

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα