Πιθανή σεισμική ζώνη . Η κόκκινη γραμμή δείχνει μια έκταση περίπου 24.000 τετραγωνικών μιλίων, που θα μπορούσε να κινηθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού καταβύθισης-επηρεάζοντας τουλάχιστον 140 εκατομμύρια άτομα . Η διακεκομμένη γραμμή αντιπροσωπεύει ένα σενάριο στο οποίο θα μπορούσε να λάβει χώρα η ολίσθηση κατά μήκος ενός ξεχωριστού ρήγματος. Πηγή: Chris Small /Παρατηρητήριο Lamont-Doherty Earth
Ένας τεράστιος σεισμός μπορεί να εκδηλωθεί στο Μπαγκλαντές, το πιο πυκνοκατοικημένο έθνος στη γη.
Οι επιστήμονες λένε ότι έχουν νέα στοιχεία για την προσαύξηση στελέχους εκεί όπου δύο τεκτονικές πλάκες αποτελούν τη βάση με το μεγαλύτερο ποτάμιο δέλτα του κόσμου.
Οι αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 140 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή θα μπορούσαν να επηρεαστούν σε περίπτωση που συμβεί η ρήξη.
Η καταστροφή θα μπορούσε να προέλθει όχι μόνο από τα άμεσα αποτελέσματα της σεισμικής δόνησης, αλλά από τις μεταβολές των μεγάλων ποταμών, και στο επίπεδο της γης που είναι κοντά στο επίπεδο της θάλασσας.
Τα πρόσφατα αποτελέσματα εντοπίστηκαν σε μια ζώνη καταβύθισης, όπου ένα τμήμα του φλοιού της γης, ή μια τεκτονική πλάκα, βυθίζεται κάτω από την άλλη.
Όλοι οι μεγάλοι γνωστοί σεισμοί της γης εμφανίζονται κατά μήκος των εν λόγω ζωνών.
Οι επιστήμονες τώρα έχουν τα στοιχεία και ένα μοντέλο, και μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος.
Η ανακίνηση είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη από 8,2R, και θα μπορούσε να φθάσει σε μέγεθος τα 9R.
Δεν μπορούν να πουν ότι άμεσα επίκειται ή τα άλλα 500 χρόνια.
Τα πρόσφατα ευρήματα εντοπίστηκαν σε μία ζώνη που είναι μια προέκταση του ίδιου τεκτονικού ορίου που προκάλεσε τον υποθαλάσσιο σεισμό στον Ινδικό Ωκεανό του 2004, περίπου 1.300 μίλια νότια.
Το Μπαγκλαντές και η ανατολική Ινδία κάθονται επάνω σε ένα ευάλωτο τοπίο ακόμη και σε μέτριους σεισμούς:
Ιδιαίτερα στα δέλτα του Γάγγη και του Βραχμαπούτρα .
Τα μεγάλα ποτάμια θα μπορούσαν να αλλάξουν τα αναχώματα τους και να στραφούν φυσικά, πνίγοντας τα πάντα στο δρόμο ενώ υπάρχουν αποδείξεις ότι, τέτοια φαινόμενα έχουν συμβεί σε προηγούμενους αιώνες.
Δεδομένα 10 χρόνων δείχνουν τώρα ότι το ανατολικό Μπαγκλαντές και ένα κομμάτι της ανατολικής Ινδίας κινούνται διαγώνια στη δυτική Μιανμάρ με περίπου 46 χιλιοστά ανά έτος.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η καταβύθιση λαμβάνει χώρα κάτω, σε μια τεράστια ζώνη - περίπου 250 χιλιομέτρων – που είναι κλειδωμένη και η πίεση συμβαίνει, μόλις λίγα μίλια κάτω από την επιφάνεια.
Η ζώνη περιλαμβάνει την πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα , μια μεγαλούπολη με πάνω από 15 εκ.κατοίκους.
Το ανησυχητικό είναι ότι το Μπαγκλαντές είναι απροετοίμαστο ,δεν είχε κώδικες κτηρίων πριν από το 1993, και ακόμη και τώρα, χαρακτηρίζεται από νέες κατασκευές κακής ποιότητας που περιφρονούν τους τελευταίους κανονισμούς.
Όλα τα πεδία φυσικού αερίου, οι βαριές βιομηχανίες και εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται κοντά σε σεισμικά επικίνδυνες περιοχές , και είναι πιθανό να καταστραφούν.
Στην Ντάκα, η καταστροφική εικόνα θα είναι πέρα από τη φαντασία μας, και θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε εγκατάλειψη της πόλης.
Πηγή:Lamont-Doherty Earth Observatory ,Πανεπιστήμιο Κολούμπια
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.