Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Η ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησής σας, βελτιώνει την ψυχική και τη σωματική σας υγεία


Η υγιής αυτοεκτίμηση ενδυναμώνει την ψυχική και σωματική υγεία.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και την κατάθλιψη που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση.
Τα αρνητικά συναισθήματα που συνοδεύουν τη χαμηλή αυτοπεποίθηση, αδυνατίζουν το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού και σχετίζονται με αύξηση της φλεγμονής. Οι παράγοντες αυτοί έχουν συσχετισθεί με ασθένειες της καρδίας.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση ψηλώνει την πίεση και οδηγεί σε ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ και αποφυγή κοινωνικών επαφών. Παράλληλα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν έχουν κίνητρα για να φροντίζουν τον εαυτό τους. Αντί να ασκούνται, έχουν τάση να παραμένουν αδρανείς.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να φροντίζετε την αυτοεκτίμηση σας. Εάν νιώθετε ότι δεν έχετε αυτοπεποίθηση ή δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε το ένστικτο σας, εάν μια εσωτερική φωνή μέσα σας, συνεχώς σας μειώνει με υποτιμητικά σχόλια, εάν δεν φροντίζετε σωστά τον εαυτό σας, τότε είναι καιρός να λάβετε μέτρα να ανυψώσετε την αυτοεκτίμηση σας.
Η αυτοεκτίμηση είναι το πόσο εσείς οι ίδιοι θεωρείτε ότι αξίζει ο εαυτός σας, το πόσο εκτιμάτε, εγκρίνετε και αποδέχεστε το δικό σας χαρακτήρα, τη δική σας ύπαρξη. Μια υγιής αυτοεκτίμηση χαρακτηρίζεται από το ότι σας αρέσει ο εαυτός σας, πιστεύετε ότι αξίζετε αγάπη και ευτυχία και ότι έχετε εμπιστοσύνη ότι μπορείτε να πετυχαίνετε πράγματα στη ζωή σας.
Η υγιής αυτοεκτίμηση είναι απαραίτητη για να μπορείτε να απολαμβάνετε θετικές συναισθηματικές καταστάσεις όπως η χαρά, η ευχαρίστηση, η χαλάρωση, η ευγνωμοσύνη. Τα θετικά αυτά συναισθήματα, προσφέρουν προστασία από το στρες και άλλες αντιξοότητες της ζωής συμβάλλοντας παράλληλα στην ψυχική και σωματική υγεία.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ευθυμία και η χαρά, προστατεύουν από πολλά κακά και προσφέρουν μακροζωία. Και έχουμε δει πόσο σημαντική είναι η υγιής αυτοεκτίμηση για τη γένεση των θετικών ψυχολογικών καταστάσεων.
Εξάλλου πρόσφατες έρευνες, μας προσφέρουν σημαντικά νέα δεδομένα για τη σχέση των θετικών συναισθηματικών καταστάσεων και της υγείας:

  1. Το γέλιο και το χιούμορ βελτιώνουν το σύστημα άμυνας του οργανισμού και τις δυνατότητες του ανοσολογικού συστήματος εναντίον του κρυολογήματος
     
  2. Σε ασθενείς με καρδιοπάθειες, οι θετικές συναισθηματικές καταστάσεις, μειώνουν τον αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο
     
  3. Η αισιοδοξία δηλαδή η θετική προσδοκία για το μέλλον και η ικανότητα ανάκαμψης μετά από άσχημα γεγονότα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών κατά 50% και έχει σχετισθεί με καλύτερη ανάκάμψη από επεμβάσεις στην καρδία
     
  4. Οι θετικές συναισθηματικές καταστάσεις εξουδετερώνουν τις αρνητικές συνέπειες του στρες στον οργανισμό, προσφέρουν καλύτερο ύπνο, επιτρέπουν ευστροφία με αποτελεσματικότερο και δημιουργικότερο τρόπο σκέψης.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να φροντίζετε και να βελτιώνετε την αυτοεκτίμηση σας, είναι πολλοί.
Μερικά απλά αλλά αποτελεσματικά μέτρα, μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε μια πιο σωστή άποψη για τον εαυτό σας και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανύψωση της αυτοεκτίμησης σας:
  1. Καταγράφετε και διατηρείτε ένα κατάλογο με όλα αυτά που επιτυγχάνετε ακόμη και τα πιο μικρά
     
  2. Αναλαμβάνετε νέες προκλήσεις με προσεκτικά βήματα. Αρχίστε με μικρά πράγματα που μπορείτε να πετύχετε πιο εύκολα και σταδιακά προχωρείτε σε μεγαλύτερα ή δυσκολότερα
     
  3. Θεωρείστε για λίγο ότι ο εαυτός σας είναι ο καλύτερος σας φίλος. Αντικαταστήστε την αυτοκριτική με ενθαρρυντικά σχόλια και παραινέσεις με ταυτόχρονο έπαινο για όλα όσα καλά πετυχαίνετε
     
  4. Φροντίζετε κάθε μέρα τον εαυτό σας. Αντικαταστήστε ανθυγιεινά σνακ με φρούτα και φροντίζετε κάθε μέρα να κάνετε ένα περίπατο
     
  5. Κάνετε παρέα με ανθρώπους, που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Μειώστε το χρόνο με αυτούς που έστω και εάν σας αγαπούν, με τη συχνή ή αυστηρή κριτική τους μπορεί να σας καταβάλλουν ψυχολογικά
     
  6. Η σωματική άσκηση είναι καλή για τη συναισθηματική και σωματική σας υγεία. Μην αμελείτε να γυμνάζεστε με μέτριας έντασης σωματική άσκηση για 30 λεπτά, 5 ή περισσότερες μέρες της εβδομάδας.
Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι εάν η χαμηλή αυτοεκτίμηση και τα αρνητικά συναισθήματα που συνεπάγονται, παραμένουν έντονα παρά τις οποιεσδήποτε προσπάθειες αυτοβοήθειας, τότε είναι απαραίτητο να ληφθεί η συμβουλή από ειδικό θεραπευτή με εμπειρία στον τομέα αυτό.
Θα συγκρατήσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει η υγιής αυτοεκτίμηση στην ψυχική και σωματική υγεία και ότι με απλά μέτρα μπορεί να ενδυναμώνεται προσφέροντας έτσι πολλά για μια καλύτερη ζωή.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα