Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Ποια είδη ζυμαρικών ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος

pasta1

Οι υδατάνθρακες περιέχουν σάκχαρα, άμυλα και κυτταρίνη. Από τη μοριακή τους δομή εξαρτάται ο ρυθμός με τον οποίο διασπώνται ή απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πέψης.

Οι τροφές που καταναλώνονται μαζί με τους υδατάνθρακες, παίζουν επίσης ρόλο στο ρυθμό απορρόφησής τους. Επειδή ορισμένα είδη ζυμαρικών είναι υδατάνθρακες, μπορεί να ανεβάσουν το σάκχαρο του αίματος. Αν λοιπόν προσέχετε το βάρος σας ή αν έχετε ένα πρόβλημα υγείας όπως ο διαβήτης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ό,τι έχει να κάνει με τα ζυμαρικά που καταναλώνετε.
Υδατάνθρακες και σάκχαρο
Το σώμα κρατά σε έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα με την απελευθέρωση της ορμόνης ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, όταν τα επίπεδα του σακχάρου αυξηθούν. Τα ζυμαρικά από σιμιγδάλι ή ραφιναρισμένο αλεύρι διασπώνται και απορροφώνται πιο γρήγορα κατά τη διαδικασία της πέψης, απ’ ό,τι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Η ταχύτητα, όμως, με την οποία τα ζυμαρικά και οι άλλοι απλοί υδατάνθρακες που παρασκευάζονται από επεξεργασμένο αλεύρι, διασπώνται και απορροφώνται, επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στην απότομη εκτόξευσή του και στην συνέχεια στην πτώση του, γεγονός που καταστρέφει την ενέργειά σας και μπορεί να προκαλέσει πείνα (γιατί ως γνωστόν όσο πιο γρήγορα χωνεύει κανείς ένα φαγητό, τόσο πιο γρήγορα πεινάει). Η κατανάλωση, επομένως, αυτών των προϊόντων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να συμβάλλει στην παχυσαρκία και στη βλάβη της υγείας.
Μέθοδοι μαγειρέματος
Ο τρόπος που μαγειρεύετε τα ζυμαρικά, μπορεί επίσης να συμβάλλει στα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οσο πιο πολύ μαγειρέψετε τα ζυμαρικά, τόσο πιο μαλακά γίνονται. Οσο πιο μαλακά γίνονται τόσο πιο γρήγορα διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Μειώστε το χρόνο μαγειρέματος και τρώτε τα ζυμαρικά σας «al dente» («στο δόντι», να μην είναι βρασμένα πολύ, ώστε να τα «αισθάνεστε» στα δόντια σας όταν τα μασάτε), δηλαδή ελαφρά πιο σφιχτά.
Επιπρόσθετα, τα ζυμαρικά που μαγειρεύονται πολύ έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από εκείνα που μαγειρεύονται λιγότερο. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ο δείκτης που βαθμολογεί τους υδατάνθρακες, ανάλογα με τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Συνδυασμός των ζυμαρικών με άλλες τροφές
Μπορείτε να καθυστερήσετε την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, συνδυάζοντας ζυμαρικά από ραφιναρισμένο αλεύρι με άλλα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, το τριμμένο τυρί ή το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με μελέτη του 2003 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition γεύματα ζυμαρικών που δόθηκαν στους συμμετέχοντες στη μελέτη και περιείχαν 30 γραμμάρια πολυακόρεστου λίπους και 3 γραμμάρια νατρίου καθυστέρησαν το ρυθμό πέψης και παρουσίασαν μειωμένη κυκλοφορία των επιπέδων της γλυκόζης και της ινσουλίνης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες της μελέτης που κατανάλωσαν τα ζυμαρικά χωρίς λίπος.
Τα οφέλη της υγείας από τα λευκά ζυμαρικά
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες από τα λευκά ζυμαρικά, ωστόσο τα εμπλουτισμένα λευκά ζυμαρικά παρέχουν ορισμένα διατροφικά οφέλη όπως βιταμίνες σιδήρου και βιταμίνες συμπλέγματος βιταμινών Β. Επειδή τα ζυμαρικά είναι μια φυσική πρωτεΐνη, δεν περιέχουν απαραίτητα ένα ή περισσότερα αμινοξέα για να μπορεί να θεωρηθούν μια πλήρης πρωτεΐνη. Οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης είναι πλήρεις πρωτεΐνες. Μετατρέψτε το γεύμα ζυμαρικών σας σε μια πλήρη πρωτεΐνη με τη συμπλήρωση τριμμένου τυριού ή κρέατος με χαμηλά λιπαρά όπως κοτόπουλο ή ψάρι.

Αναδημοσίευση από medinova

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα