Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή μορφή του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών (RLS).
1 στους 10 ενήλικες υποφέρει από αυτή την κατάσταση και πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
Ποια είναι τα συμπτώματα αυτού του φαινομένου;
- Επιθυμία για τίναγμα των ποδιών
- Πόνο στο πόδι
- Κνησμό
Άβολη αίσθηση στα πόδια
(Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας)
Δεν είναι πολύ σοβαρή ασθένεια αλλά μπορεί να μειώσει την ποιότητα της ζωής και την ικανότητα να εκτελεί κάποιος καθημερινές δραστηριότητες.
Αιτίες
Υπάρχουν πρωτογενή και δευτερεύοντα σύνδρομα των ανήσυχων ποδιών.
Στο πρωτογενές σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, η διαταραχή είναι κληρονομική και ο λόγος έγκειται στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση. Η δευτερεύουσα μορφή αυτής της ασθένειας μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως αναιμία, εγκυμοσύνη, κατεστραμμένα περιφερικά νεύρα, μειωμένη νεφρική λειτουργία και εκφυλιστικές ασθένειες της σπονδυλικής στήλης.
Επίσης, αυτή η διαταραχή είναι μερικές φορές  συνέπεια της χρήσης ορισμένων φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά) και της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων καφέ, αλκοόλ και νικοτίνης. Συνήθως η διάγνωση γίνεται ανάλογα με την κλινική εικόνα. Απαιτούνται εργαστηριακά ευρήματα της γενικής αίματος, προσδιορισμός της ορμονικής κατάστασης και δειγματοληψία από τα νεφρά. Εξαρτάται από τη διάγνωση, τα ανόργανα άλατα, τις βιταμίνες, ορισμένες ασκήσεις, τα απαναλγητικά, τα συνταγογραφημένα ηρεμιστικά δισκία.
Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να ανακουφίσει τα συμπτώματα;

 Τα συμπτώματα διευκολύνονται με το να σηκώνεστε και να ξυπνάτε περίπου την ίδια στιγμή. Οι ειδικοί, ωστόσο, συστήνουν να γίνονται διατάσεις λίγο πριν τον ύπνο, έτσι θα πρέπει να καθίζετε στο πάτωμα με τα πόδια σας τεντωμένα και, στη συνέχεια, να λυγίζετε αργά τον κορμό έως τα πόδια και να μένετε σε αυτήν την  θέση για λίγα λεπτά. Επίσης, το ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο είναι μια εξαιρετική λύση για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνετε απλές ασκήσεις και βόλτες στον καθαρό αέρα. Μπορείτε, επίσης, να ασκηθείτε στην πρακτική της γιόγκα που περιλαμβάνει διατάσεις, βαθιές αναπνοές και χαλάρωση. Αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως το μαύρο τσάι και τον καφέ, γιατί ασκούν κακή επιρροή στην κυκλοφορία του αίματος και στην ποιότητα του ύπνου.
Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών στην πραγματικότητα πάσχουν από έλλειψη σιδήρου στο αίμα γι 'αυτό είναι καλό να αρχίσουν να καταναλώνουν συστατικά τα οποία είναι πλούσια σε σίδηρο. Κόκκινο κρέας, δαμάσκηνα και τεύτλα, για παράδειγμα.
Μείγμα τσαγιού
Συστατικά:
- 1 κουταλιά της σούπας θρυμματισμένα άνθη αγριοτριανταφυλλιάς
- 1 κουταλιά της σούπας άνθη χαμομηλιού
- Μισό λίτρο βραστό νερό
- Μικρή ποσότητα χυμού λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Παρασκευή:
Ρίχνουμε το ήδη βραστό νερό πάνω στο χαμομήλι και τα άνθη αγριοτριανταφυλλιάς, σκεπάζουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μέλι. Το τσάι πρέπει να καταναλώνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και λίγο πριν πριν τον ύπνο.
Αρωματοθεραπεία:
Κάντε μείγμα από 5 σταγόνες βασιλικό και μαντζουράνα και 3 σταγόνες αμυγδαλέλαιο. Κάνετε μασάζ με αυτό το μείγμα κάθε βράδυ.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση της αναφοράς της πηγής με ενεργό link  και όχι απλά η λέξη  ‘ΠΗΓΗ’ με λίνκ, θεωρώντας απαραίτητο ο αναγνώστης να έχει άμεση γνώση για το ποιος υπογράφει το άρθρο.