Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Η υγεία της καρδιάς εξασφαλίζεται χωρίς τη μείωση ανθυγιεινών τροφίμων

Λιγότερες καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θάνατοι παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή.

Δίνοντας έμφαση στα υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή, όχι μόνο συντελεί στην αποφυγή των ανθυγιεινών τροφίμων, αλλά μπορεί να είναι το κλειδί για την αποφυγή της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο με καρδιακές παθήσεις και βρέθηκαν αποτελέσματα που μπορούν να σας εκπλήξουν.
«Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή φαίνεται να έχει προστατευτική δράση, αλλά τα ανθυγιεινά τρόφιμα δεν φαίνεται να προκαλούν καμία βλάβη» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ralph Stewart, καρδιολόγος στο Auckland City Hospital στη Νέα Ζηλανδία.
Ωστόσο, οι διαιτολόγοι δεν συμφωνούν με την τελευταία άποψη, τονίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε 100 άτομα που ακολούθησαν μεσογειακού τύπου διατροφή, σημειώθηκαν τρεις λιγότερες καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή θάνατοι, σε σύγκριση με τον ίδιο αριθμό ενηλίκων που ακολούθησε τη λεγόμενη δυτικού τύπου διατροφή.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Μια δυτικού τύπου διατροφή περιλαμβάνει ζαχαρούχα επιδόρπια, κρέατα και τηγανητά τρόφιμα – όλα τα λεγόμενα ανθυγιεινά τρόφιμα, δήλωσε ο Stewart.

«Παραδοσιακά, οι διατροφικές συμβουλές έχουν επικεντρωθεί στην αποφυγή ανθυγιεινών τροφίμων, αλλά για τη μείωση των κινδύνων, είναι πιθανώς σημαντικότερη η αύξηση των υγιεινών τροφών παρά η αποφυγή των ανθυγιεινών» είπε. «Η έλλειψη υγιεινών τροφών από τη διατροφή των ανθρώπων είναι που προκαλεί το πρόβλημα, παρά η κατανάλωση ανθυγιεινών.»
Ωστόσο, τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία, ειδικά στη νεολαία, η οποία προκαλεί προβλήματα υγείας, δήλωσε ο Stewart.
«Αν έχετε καρδιακή νόσο, άλλα πράγματα μπορεί να είναι πιο σημαντικά από τη διατροφή», δήλωσε ο Stewart.
Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου, στο European Heart Journal.
Για τη μελέτη, ο Stewart και οι συνεργάτες του ζήτησαν σε περισσότερα από 15.000 άτομα από 39 χώρες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με τον τρόπο ζωής τους, όταν έκαναν θεραπεία με το φάρμακο Darapladib, που είναι για τη μείωση της χοληστερόλης. Όλοι είχαν καρδιακή νόσο και ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 67. Η GlaxoSmithKline, κατασκευάστρια του φαρμάκου, βοήθησε χρηματοδοτώντας τη μελέτη.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσες φορές την εβδομάδα έτρωγαν τροφές όπως ψάρι, γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής αλέσεως ή επεξεργασμένα, λαχανικά, φρούτα, γλυκά, ζαχαρούχα ποτά, τηγανητά τρόφιμα και αλκοόλ.
Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου 7% των ατόμων που κατανάλωναν υγιεινά τρόφιμα και ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή έπαθαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή έχασαν τη ζωή τους, σε σύγκριση με σχεδόν 11% των ατόμων που ακολουθούσε λιγότερο υγιεινή διατροφή.
Ωστόσο, ο Stewart είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι βλάβες προκλήθηκαν από μέτριες ποσότητες ανθυγιεινών τροφών όπως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα τηγανητά τρόφιμα, τα σάκχαρα και τα επιδόρπια.
Αλλά ένας εμπειρογνώμονας διατροφής κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.
«Το να πούμε ότι οι διατροφικές συμβουλές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανάλωση μόνο υγιεινών τροφών και όχι στον περιορισμό των ανθυγιεινών, στην τυπική δυτική διατροφή είναι παράλογο», δήλωσε ο Samantha Heller, ανώτατος κλινικός διατροφολόγος του ιατρικού κέντρου New York University Medical Center στη Νέα Υόρκη.
Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται συνήθως στη μεσογειακή διατροφή είναι χυμοί, γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδα, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, ξηροί καρποί, φασόλια, ψάρια, φρέσκα φρούτα, σαλάτες και φρέσκα και ψητά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, ντομάτες και μελιτζάνες, είπε.
Η έρευνα έχει συνδέσει την μεσογειακή διατροφή με πολλά οφέλη για την υγεία, δήλωσε ο Heller, τίποτα δεν είναι ένας τρόπος ζωής, ούτε μια συγκεκριμένη δίαιτα.
Αντίθετα, η δυτική διατροφή χαρακτηρίζεται από μεγάλες μερίδες, υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα μπισκότα, τα τηγανητά τρόφιμα όπως τηγανιτές πατάτες, το πρόχειρο φαγητό και τα ζαχαρούχα ποτά, είπε.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το Δυτικό πρότυπο διατροφής σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, παχυσαρκίας, αυτοάνοσων νοσημάτων, καρκίνου, διαβήτη, διανοητικής παρακμής και γαστρεντερικών παθήσεων όπως η νόσος του Crohn, είπε η Heller.
Ένας άλλος ειδικός είπε ότι τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δεν είναι επιβεβαιωμένα. «Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε διαιτητικά ερωτηματολόγια, γι’αυτό θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές που θα επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματα αυτά," είπε ο Dr. Gregg Fonarow, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες.
"Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές δοκιμάζοντας διαφορετικές δίαιτες για την πρόληψη ή τη θεραπεία της καρδιακής νόσου έχουν, μέχρι στιγμής, δώσει απογοητευτικά αποτελέσματα», είπε.
Ο Stewart προειδοποίησε επίσης ότι η μελέτη του δεν αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να τρώνε άφθονα ανθυγιεινά τρόφιμα. Σημειώνει επίσης, ότι επειδή οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν τα μεγέθη και τις ποσότητες των τροφίμων που καταναλώθηκαν από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, τα ευρήματα μπορεί να υστερούν λεπτομερών στοιχείων διατροφής.
logodiatrofis

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα