Αυτό που τρώτε και το πότε και πώς το τρώτε μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας. Γι’ αυτό αν είστε διαβητικός θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του γιατρού σας.
Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο.
Ας δούμε πώς πρέπει να διαχειριστείτε τη διατροφή σας για να ελέγχετε το διαβήτη και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Κάντε μόνο μία αλλαγή κάθε φορά
Οταν κάποιος έχει περάσει όλη τη ζωή του διαμορφώνοντας με συγκεκριμένο τρόπο τις διατροφικές του συνήθειες δεν μπορεί να περιστρέψει απλά ένα διακόπτη και να αλλάξει από τη μια στιγμή την άλλη. Ριζικές αλλαγές λοιπόν δεν ενδείκνυνται.
Μπορείτε όμως να ξεκινήσετε με μια αλλαγή και από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας.
Μην παραλείπετε γεύματα
Για τον καλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα θα πρέπει τα γεύματά σας να γίνονται κάθε τέσσερις έως έξι ώρες. Η κατανάλωση των γευμάτων την ίδια περίπου ώρα κάθε ημέρα μπορεί επίσης να συμβάλλει στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα.
Το μοίρασμα των υδατανθράκων ομοιόμορφα στη διάρκεια της ημέρας, βοηθά να κρατήσετε το σάκχαρό σας σταθερό.
Το να παραλείπετε γεύματα δεν είναι καθόλου καλή ιδέα όταν έχετε διαβήτη. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν σχεδιάζετε να πάτε σε ένα πάρτι ή σε μια εκδήλωση. Μην παραλείπετε γεύματα για να «σώσετε τις θερμίδες για αργότερα». Αντί γι’ αυτό, τρώτε τα άλλα γεύματά σας στην κανονική τους ώρα. Οταν έρθει η ώρα για το πάρτι, προσπαθήστε να φάτε την ίδια ποσότητα υδατανθράκων που θα τρώγατε σε ένα γεύμα. Είναι ωραία να απολαύσουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε το μέτρο.
Υδατάνθρακες: Κόψτε το μέγεθος της μερίδας
Δεν χρειάζεται να κόψετε όλους τους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τις πατάτες και το ρύζι. Ρίξτε μια ματιά στο πόσο τρώτε. Για να διατηρήσετε την ενέργειά σας σταθερή θα πρέπει να τρώτε λιγότερο. Αντί για τη συνηθισμένη μερίδα σας θα φάτε τα δύο τρίτα. Κάντε το αυτό για κάθε γεύμα και σνακ.
Δοκιμάστε να κόψετε τις μερίδες των υδατανθράκων σας για μερικές εβδομάδες. Θα παρατηρήσετε ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας είναι χαμηλότερα και μπορεί να χάσετε και κάποια κιλά.
Ισορροπήστε το πιάτο σας
Η μέτρηση των υδατανθράκων και των θερμίδων ή ο υπολογισμός του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών μπορεί να σας φανεί περίπλοκη υπόθεση. Ιδού, λοιπόν, ένα τέχνασμα που μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να τρώτε καλύτερα.
Η «μέθοδος-πιάτο» σας βοηθά να τρώτε το σωστό μείγμα και τις σωστές ποσότητες των διαφόρων ομάδων τροφίμων – υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη. Τρώγοντας το σωστό μείγμα μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχο και να κρατήσετε την ενέργειά σας σταθερή.
Δείτε πώς λειτουργεί:
* Πάρτε ένα πιάτο με περίμετρο περίπου 22 εκατοστά.
* Γεμίστε το ½ του πιάτου με μη αμυλούχα λαχανικά, όπως σαλάτες, χόρτα, μπρόκολο, πράσινα φασόλια ή τεύτλα.
* Γεμίστε το ¼ του πιάτου με τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη: άπαχο κρέας, ψάρι, αυγά, τυρί ή πουλερικά.
* Γεμίστε το ¼ του πιάτου σας με μία αμυλούχα τροφή όπως ψωμί, ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά.
* Στο πλάι σας, προσθέστε μια μερίδα φρούτων. Επίσης, έχετε ένα φλιτζάνι μη λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
Η μέθοδος εξακολουθεί να λειτουργεί αν θέλετε να περικόψετε μερίδες. Είναι μια οπτική που θα σας βοηθήσει να θυμάστε ότι ακόμα κι αν τρώτε λιγότερο, οι μισές από τις τροφές που τρώτε πρέπει να είναι τα λαχανικά. Σκεφτείτε πως το κρέας και οι αμυλούχες τροφές θα πιάνουν μόνο μία γωνία στο πιάτο σας.
Τελειοποιήστε τη διατροφή σας
Σταδιακά, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε και άλλες υγιεινές αλλαγές. Για παράδειγμα μπορείτε να ρυθμίσετε τη διατροφή σας σιγά – σιγά προχωρώντας σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.
Αντί για κόκκινο κρέας με πολλά λιπαρά να τρώτε ψάρι ή άπαχα πουλερικά και αντί για πουρέ πατάτας με βούτυρο και κρέμα γάλακτος να δοκιμάσετε ψητή πατάτα με τυρί cottage.
O έλεγχος της διατροφής σας είναι ένα μέρος του να ζείτε καλύτερα με το διαβήτη. Να είστε βέβαιοι πως εξακολουθείτε να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σας.
medinova
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.