Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Κύριος ήρθε, κύριος έφυγε… Ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ έχασε τη μάχη με τον καρκίνο

Αποτέλεσμα εικόνας για Χέντρικ Γιόχαν Κρόιφ (Johan Cruijff)

Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Γιόχαν Κρόϊφ, δεν βρίσκεται πιά ανάμεσα μας. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» έχασε την μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 68 ετών.
Ο θρύλος του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα, τρεις φορές κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, όπως είχε γίνει γνωστό από τις 22 Οκτωβρίου του 2015 έδινε μάχη με τον καρκίνο στους πνεύμονες.
Ο Χέντρικ Γιόχαν Κρόιφ (Johan Cruijff), όπως ήταν το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Το σπίτι του ήταν αρκετά κοντά στο γήπεδο του Άγιαξ.
Το 1959 εντάχθηκε στις Ακαδημίες του Αγιαξ και το 1964 προβιβάστηκε στη μεγάλη ομάδα και έγινε ο φυσικός ηγέτης της καθώς σε 229 εμφανίσεις σημείωσε 190 γκολ. Ταυτόχρονα, το 1966 και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ολλανδίας εναντίον της Ουγγαρίας.
Η πρώτη θητεία του στον Άγιαξ ολοκληρώθηκε το 1973. Εκείνη την χρονιά η Μπαρτσελόνα απέκτησε τον 26χρονο τότε Κρόιφ πληρώνοντας ποσό που σήμερα αντιστοιχεί σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ισπανία αγωνίστηκε για περίπου 5 χρόνια μέχρι που το 1978 άφησε την Βαρκελώνη. Εκείνη τη χρονιά έκανε και την τελευταία εμφάνισή του με τους «οράνιε».

Το 1979 έκανε to υπερατλαντικό ταξίδι και για δυο χρόνια αγωνίστηκε στην Αμερική, πιο συγκεκριμένα στους Los Angeles Aztecs την περίοδο 1979-80 και στους Washington Diplomats το 1980-81.

Το 1981 επέστρεψε στην Ευρώπη, στην ισπανική Λεβάντε, έχοντας 10 συμμετοχές. Στη συνέχεια επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη, τον Άγιαξ, από το 1981 έως το 1983 και την περίοδο 1983-84 έκλεισε την καριέρα του στη Φέγενορντ σε ηλικία 37 χρονών, βοηθώντας σημαντικά τη Φέγενορντ να πάρει το πρωτάθλημα.

Σε συλλογικό επίπεδο κατέκτησε Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ολλανδίας, Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ισπανίας, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και Διηπειρωτικό. Επίσης κατέκτησε τη δεύτερη θέση με την εθνική Ολλανδίας στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 1974. Τέλος το 1999 αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα και κορυφαίος Ολλανδός αθλητής του αιώνα.
Συνήθως αγωνιζόταν με τον αριθμό 14 στην πλάτη, ενώ όταν αυτοί ήταν από το 1 έως το 11 φορούσε το 9. Αν και αθλητής ήταν φανατικός καπνιστής, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να δείξει το ταλέντο του.
Στην εθνική Ολλανδίας αγωνίστηκε 48 φορές, από τις οποίες τις 34 ως αρχηγός και πέτυχε 33 γκολ. Επίσης υπήρξε ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής που αφομοίωσε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (total football) και το εφάρμοσε όσο αγωνίστηκε αλλά κι ως προπονητής αργότερα. Αν και η θέση του Κρόιφ στο γήπεδο ήταν σέντερ φορ, αγωνιζόταν σε όλο τον αγωνιστικό χώρο, οπουδήποτε θα μπορούσε να κάνει ζημιά στην αντίπαλη ομάδα.
Όταν αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο ο Κρόιφ ακολούθησε καριέρα προπονητή. Πιο συγκεκριμένα το 1986 ανέλαβε τον Άγιαξ μέχρι να φύγει και να αναλάβει την Μπαρτσελόνα το 1988 έως το 1996.
Ως προπονητής κατέκτησε Πρωτάθλημα Ολλανδίας, Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, Πρωτάθλημα και Σούπερκαπ Ισπανίας, Κύπελλο Ισπανίας, Κύπελλο Πρωταθλητριών, Ευρωπαϊκό Σούπερκαπ.
Ο Κρόιφ είχε έναν αδερφό, τον Χέρνι. Παντρεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1968 την Ντάνι Κόστερ με την οποία απέκτησε 3 παιδιά: τη Σαντάλ, τη Σουσίλα και τον Τζόρντι, ο οποίος έγινε κι αυτός ποδοσφαιριστής και αγωνίστηκε, μεταξύ άλλων, στην Μπαρτσελόνα και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ERT.GR


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα