Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Γιατί οι άνθρωποι χάνουν τα μαλλιά τους όταν γερνάνε;

Γιατί οι άνθρωποι χάνουν τα μαλλιά τους όταν γερνάνε;

Την αιτία της απώλειας μαλλιών που σχετίζεται με την ηλικία, εξακρίβωσε ομάδα επιστημόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια εξεύρεσης σχετικής θεραπείας και όχι μόνο.
Πρόκειται για δουλειά ερευνητών των τμημάτων Βιολογίας Βλαστοκυττάρων και Ιατρικής Βλαστοκυττάρων του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Τόκιο, οι οποίοι, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από ιδρύματα της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και τις Ολλανδίας, αναφέρουν ότι εντόπισαν τον μηχανισμό πίσω από τη γήρανση των θυλάκων των τριχών.
Σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, καθώς οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου γερνούν, οι θύλακες των τριχών τους σμικρύνονται και συχνά, εξαφανίζονται από το δέρμα, εξαιτίας της παρατεταμένης αντίδρασης του DNA εναντίον των βλαβών που συσσωρεύονται καθώς ανανεώνει βλαστοκύτταρα κατά τη διάρκεια της γήρανσης.

Η σημασία των βλαστοκυττάρων

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές διεξήγαγαν in vivo αναλύσεις των βλαστικών κυττάρων των τριχοθυλάκων (HFSCs), τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, αναζητώντας πιθανές σχέσεις μεταξύ της γήρανσής τους με τη σταδιακή σμίκρυνση και τελικά, την απώλεια των τριχοθυλάκων.
Γιατί οι άνθρωποι χάνουν τα μαλλιά τους όταν γερνάνε;
Μέσω αυτών των αναλύσεων, όπως γράφουν στη μελέτη τους, μπόρεσαν να προσδιορίσουν τα “αρχικά γεγονότα και τα μόρια τα οποία συνδέονται με τον κύκλο των τριχοθυλάκων, τη γήρανση των βλαστικών κυττάρων των τριχοθυλάκων και τη δυναμική διαδικασία γήρανσης των τριχοθυλάκων, η οποία χαρακτηρίζεται από τη σμίκρυνσή τους".
Πιο ειδικά, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι βλάβες στο DNA, οι οποίες συσσωρεύονται καθώς ο οργανισμός γερνά, προκαλούν την καταστροφή ενός σημαντικού μορίου για τη συντήρηση των βλαστοκυττάρων, της πρωτεΐνης κολλαγόνου COL17A1. Όταν τα βλαστοκύτταρα χάνουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, μετατρέπονται σε επιδερμικά κύτταρα και όχι σε θύλακες τριχών.
Γιατί οι άνθρωποι χάνουν τα μαλλιά τους όταν γερνάνε;
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η γήρανση των τριχοθυλάκων μπορεί να εξηγηθεί από την έλλειψη της COL17A1 και να εμποδιστεί από τη διατήρηση της ίδιας πρωτεΐνης στα απαιτούμενα επίπεδα στα βλαστοκύτταρα των θυλάκων των τριχών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης.

Μοντέλο για στρατηγικές αντιγήρανσης

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ερευνητές ελπίζουν πως η νέα μελέτη, παρέχοντας ένα μοντέλο σμίκρυνσης και λειτουργικής παρακμής ενός οργάνου κατά τη γήρανσή του, θα μπορέσει να ανοίξει και δρόμους ανάπτυξης στρατηγικών αντιγήρανσης για την παρεμπόδιση και θεραπεία ασθενειών σχετικών με το γήρας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα