Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Η μαύρη πλευρά του Νταβός

15minutes.gr
15minutes.gr

Ποιος δεν είδε και δεν άκουσε αυτές τις μέρες για το Νταβός.

Τοπίο άκρως ειδυλλιακό με πολλά χιόνια, χιονοδρομικά κέντρα και κέντρα διασκέδασης, με σαμπάνια και χαβιάρι να ρέουν άφθονα για τους ηγέτες των χωρών αλλά και για τους επικεφαλείς μερικών εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στον κόσμο όπως όμως και τους επικεφαλείς αρκετών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εκπρόσωπων ΜΜΕ και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ηθοποιούς και παρουσιαστές.
Όλοι είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε στις ειδήσεις για το τι γίνεται στο Νταβός.

Δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδος, καρφιά για ανόητους του Σόιμπλε, συμφωνίες ή όχι για το χρέος τις Ελλάδας, δηλώσεις της Κρίστιν Λαγκάρτ αλλά και διαφόρων υπουργών και παρατρεχάμενων διαφόρων κρατών.

Όμως… Εδώ υπάρχει ένα όμως...

Ειλικρινά, πόσοι από εσάς ξέρετε ή είδατε στην τηλεόραση τον λόγο που μαζεύτηκαν όλοι αυτοί στο Νταβός;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και πιστέψτε με έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον ακόμη και από τις δηλώσεις του Σόιμπλε αλλά ξεπερνά ακόμα και αυτό του χρέους της χώρας μας.
Ναι καλά ακούσατε και θα σας εξηγήσω λεπτομερώς γιατί το θεωρώ μεγαλύτερο πρόβλημα που δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνιση του.

Γιατί μαζεύτηκαν όλες  οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ της γης  στο Νταβός;



Όλοι  αυτοί, έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας και της γεωπολιτικής.
Το μεγαλύτερο τους όμως μέλημά, είναι τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους.
Έτσι με πρωτοβουλία του επιχειρηματία George Soros αλλά και μεγάλων οικονομικών ομίλων, διοργανώνεται εδώ και αρκετά  χρόνια ένα φόρουμ και συζητάνε για το πώς οι επιχειρήσεις τους θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Ένα από τα κεντρικά θέματα στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που γίνεται στο Νταβός είναι η «4η Βιομηχανική Επανάσταση»
Τι σημαίνει άραγε αυτό;

Είναι η τεχνολογική εξέλιξη και η αυξανόμενη χρήση νέων τεχνολογιών όπως η ρομποτική, η τεχνική νοημοσύνη στις διαδικασίες παραγωγής, η νανοτεχνολογία, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η βιοτεχνολογία.

Με λίγα λόγια Ο άνθρωπος γίνεται περιττός, και τις περισσότερες εργασίες θα τις κάνουν οι μηχανές, ώστε να μειωθούν τα έξοδα, και ταυτόχρονα να  αυξήσουν τα έσοδα τους οι επιχειρήσεις και κατά συνέπεια τον πλούτο τους οι επιχειρηματίες.

Και αν όλα αυτά δεν τα πιστεύετε ή σας κάνουν για σενάρια επιστημονικής φαντασία τύπου MATRIX, διαβάστε παρακάτω για να πειστείτε.

Οι ίδιοι οι οργανωτές του φόρουμ (WEO),  έδωσαν στην δημοσιότητα μια έκθεση με την ονομασία ''The Future of Jobs'', πριν λίγες μέρες στο Νταβός της Ελβετίας, η όποια αναφέρει ότι οι αλλαγές που θα φέρει στην αγορά εργασίας η αυξανόμενη χρήση νέων τεχνολογιών, θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια 7,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως ως το 2020!

Ναι καλά ακούσατε. Ως το 2020.
Δηλαδή μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, 7 εκατομμύρια άνθρωποι περίπου, θα χάσουν την
εργασία τους.

Μακρινό; Καθόλου!

Λίγο πιο κάτω η  έκθεση του WEO, γράφει ότι βάση στοιχείων τα  2/3 των χαμένων δουλειών, θα είναι στους κλάδους εργασίας γραφείου και διοικητικών υπηρεσιών, όπου έξυπνες μηχανές θα αναλάβουν περισσότερες εργασίες ρουτίνας.
Οι περισσότερες θέσεις από αυτά τα 2/3 αναμένεται να χαθούν στην υγειονομική περίθαλψη, λόγο της τεράστιας ανάπτυξης της τηλεϊατρικής, στην ενέργεια και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Χαμένες της επανάστασης όπως την ονομάζουν, θα είναι περισσότερο οι γυναίκες.

Αναφορές για το θέμα αυτό βέβαια έχουμε και από πολλούς οικονομικούς παράγοντες της αγοράς.

* Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και σημερινός αντιπρόεδρος του Brookings Institution Κεμάλ Ντερβίς, δήλωσε ότι η τεχνολογική μετάβαση θα μπορούσε να επηρεάσει μέχρι το 2030 το 40% των θέσεων εργασίας και το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

* Η Merrill Lynch, Bank of America, έδωσε στην δημοσιότητα πέρυσι μια έκθεση, η οποία εκτιμούσε ότι η αυξανόμενη αυτοματοποίηση στην παραγωγή, απειλεί να εκτοπίσει την επόμενη εικοσαετία περίπου το 35% των εργατών στη Βρετανία και το 47% στις ΗΠΑ.

* Ο πρώην διοικητής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Άξελ Βέμπερ που σήμερα είναι πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS [αυτής με τις ελληνικές καταθέσεις («μαύρων») δισεκατομμυρίων της λίστας], παρουσίασε μια έκθεση που μιλά για τα αποτελέσματα αυτής της επανάστασης στην κοινωνία. Εν συντομία η έκθεση γράφει ότι η επέκταση της χρήσης ρομπότ και μηχανών τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά πλέον και σε σημαντικό μέρος των υπηρεσιών, θα μεγαλώσει το χάσμα και τις ανισότητες μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων (ή αναδυόμενων) χωρών, αλλά και μεταξύ ειδικευμένων και ανειδίκευτων εργαζομένων, πλούσιων και φτωχών, νέων και ηλικιωμένων, ανδρών και γυναικών.

Συμπέρασμα;
Το συμπέρασμα είναι ένα.
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, φέρνει ανεργία, πείνα και πολέμους για τους λαούς όλου του κόσμου. Αυτοί βέβαια που θα πληρώσουν αυτήν την επανάσταση δεν θα είναι οι επιχειρηματίες και τα πολιτικά τσιράκια τους αλλά ο απλός εργαζόμενος λαός.
Με  λίγα λόγια, αυτή η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα φέρει για την ανθρωπότητα ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια και κινδύνους.

Πιστεύω ότι η οικονομική υποβάθμιση ακόμα περισσότερο των μη αναπτυσσόμενων χωρών προς όφελος των αναπτυγμένων, είναι σίγουρο ότι θα φέρει νέα κύματα μεταναστών.
Η κρίση που θα δημιουργηθεί δεν θα είναι μόνο οικονομική.
Το μίσος ενάντια στην αναπτυγμένη δύση θα ενταθεί με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές συγκρούσεις, είτε πολεμικές είτε τρομοκρατικές, με θύματα και από τις δυο πλευρές.

Τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα λοιπόν, έχουν τεράστια ευθύνη πλέον, και πρέπει να δραστηριοποιήσουν τους ανθρώπους τους ώστε να πολεμήσουν ενάντια σε αυτές τις ανισότητες, ενάντια στους πολέμους και την περιβαλλοντική καταστροφή, ενάντια στον καπιταλισμό που για το κέρδος των λίγων, θα δημιουργήσει εκατόμβες νεκρών αλλά και χιλιάδων νέων προσφύγων.

Και αν τώρα που διαβάζεις αυτό το άρθρο, τα δόντια σου τρίζουν από το κρύο και είσαι τυλιγμένος με μια κουβέρτα γιατί δεν έχεις πετρέλαιο να ζεσταθείς και βλέπεις τις σαμπάνιες, το χαβιάρι αλλά και τα χαμόγελα της ελίτ, αναλογίσου μήπως ήρθε τελικά η ώρα να ξεσηκωθείς; Μήπως πρέπει τώρα να κάνουμε την δική μας πραγματική επανάσταση;

Πέρα λοιπόν από το χαβιάρι και τη σαμπάνια για τους λίγους,το Νταβός έχει τα χειρότερα για τους πολλούς.
Και δεν αργούν…


enfo

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα