Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

David Bowie: Μια εξωγήινη μουσική ιδιοφυΐα


Κάθε φορά που κάποιος ζητά να ονομάσεις πέντε αγαπημένους σου τραγουδιστές, υπάρχουν κάποια ονόματα που παραλείπεις να αναφέρεις.

Δεν το κάνεις επειδή δεν αναγνωρίζεις την προσφορά τους ή το ταλέντο τους, αλλά γιατί η δυναμικότητά τους είναι απέραντη και δεν τους χωρά καμιά λίστα. Ένα απʾ αυτά τα ονόματα είναι κι ο David Bowie.

Απʾ το «Ziggy Stardust» στο αμφιλεγόμενο «The Plastic Soul Review», ο Λονδρέζος πρωτοπόρος της μουσικής είχε τόσες προσωπικότητες, όσες κι επιτυχίες.

Ήταν πριν από μερικές μέρες, όταν το μουσικό είδωλο, του οποίου οι καινοτομίες μεταμόρφωσαν σʾ ένα αστέρι της παγκόσμιας ροκ και ποπ σκηνής, έχασε τη μάχη ενάντια στον καρκίνο μετά από 18 μήνες, σε ηλικία 69 ετών.

Ο σημαντικός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός, με παραπάνω από 40 χρόνια καριέρας, διακρίθηκε στην glam rock, art rock, soul, hard rock, dance pop, punk και electronica. Το κύκνειο άσμα του «Blackstar» ήταν το εικοστό πέμπτο προσωπικό άλμπουμ του  και κυκλοφόρησε στις  8 Ιανουαρίου 2016. Τη μέρα των γενεθλίων του.

Το 1969 υπέγραψε με την Mercury Records και κυκλοφόρησε το «Man of Words/Man of Music», το οποίο συμπεριλάμβανε το τραγούδι «Space Oddity», μια μελαγχολική μελωδία για τον Major Tom, έναν περιπλανώμενο αστροναύτη.

Η καριέρα του ανυψώθηκε το 1972 με το «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars», ένα άλμπουμ στο οποίο παρουσιάστηκε ως εξωγήινος rock star.

Αναμιγνύοντας τη βρετανική φινέτσα με το Ιαπωνικό kabuki στιλ πάνω σʾ ένα ροκ καμβά, δημιούργησε τον φαντεζί Ziggy Stardust: ένα δεύτερο «εγώ» που αγαπήθηκε από εκατομμύρια θαυμαστές ανά την υφήλιο και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Σε μια εύστοχη προσπάθειά του να τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης προς τον Ziggy, τον Ιανουάριο του 1972 ανακοίνωσε σʾ ένα περιοδικό πως είναι ομοφυλόφιλος, έβαψε τα μαλλιά του πορτοκαλί και ξεκίνησε να φορά γυναικεία ρούχα.

Το 1975 η μουσική του επηρεάστηκε απʾ τους dance/funk ήχους της εποχής, και το single του με τίτλο «Fame», που έγραψε με τον μεγάλο John Lennon και τον κιθαρίστα θρύλο Carlos Alomar, έφτασε την κορυφή στις προτιμήσεις του Αμερικάνικου κοινού.

Το 1976 ο δίσκος του «Station to Station» με τʾ αξέχαστο τραγούδι «Golden Years», ανέβηκε και πάλι στην κορυφή των προτιμήσεων. Ανάμεσα σε πολλά, τα τραγούδια του που θα μείνουν για πάντα μέσα στις καρδιές μας είναι το: «Let’s Dance», «Space Oddity», «Heroes», «Changes», «Under Pressure», «China Girl», «Modern Love», «Rebel, Rebel», «All the Young Dudes», «Panic in Detroit», «Life on Mars» και «Fashion».

Λόγω της διχρωμίας στα μάτια του, αποτέλεσμα ενός καβγά στο σχολείο, και το μυτερό πηγούνι του, του ζητήθηκε να πάρει μέρος σε πολλές ταινίες όπου και υποδύονταν τους πιο παράξενους ρόλους.

Η πρώτη εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη ήταν το 1976, ως ένας εξωγήινος  που αναζητεί βοήθεια για το πλανήτη του που καταστρέφεται, στο σουρεαλιστικό «The Man Who Fell to Earth» του Nicolas Roeg.

Ακολούθησαν πολλοί ρόλοι σε πολλές ταινίες, στις οποίες πάντα χάριζε λίγη από την λάμψη του. Προσωπικά δε θα ξεχάσω ποτέ το «Labyrinth» και τον ρόλο του ως «Goblin King».

Ο Bowie έγραψε τραγούδια για πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Iggy Pop και ο Lou Reed. Το 2006 κέρδισε βραβείο Grammy, αλλά δυστυχώς δεν ξανανέβηκε στη σκηνή.

Όσο κι αν το κοινό του παρακαλούσε για μια περιοδεία του, εκείνος διέμενε στο διαμέρισμα του στη Νέα Υόρκη. Το Δεκέμβριο του 2015 ανέβασε το rock musical με τίτλο «Lazarus» στη Νέα Υόρκη, στο οποίο κι αναβίωσε το χαρακτήρα του απʾ το «The Man Who Fell to Earth».

Ο David Bowie επηρέασε την καλλιτεχνική σκηνή με την καινοτόμα διαφορετικότητά του. Δίδαξε τους καλλιτέχνες που δεν ακολουθούν το ρεύμα της εκάστοτε εποχής τους, να μην ντρέπονται και να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να φανερώσουν το ταλέντο τους.

Η επιρροή του θʾ αντηχεί για πάντα ανάμεσα σʾ εκείνους που δε φοβούνται να βγουν και να πουν: «Αυτός είμαι. Διαφορετικός. Ένας εξωγήινος».

 ilov

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα