Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ



Είχαν δεν είχαν περάσει τρία λεπτά όταν σηκώθηκε το αεροσκάφος από τη Νέα Υόρκη για πτήση μέχρι το Σηάτλ και παρουσιάστηκε απρόβλεπτο πρόβλημα. Ένα σμήνος με χήνες από τον Καναδά έκανε «επίθεση» και όταν σφηνώθηκαν κάποια πουλιά στους κινητήρες τούς αχρήστευσαν. Σα σήμερα, 16 Ιανουαρίου, το 2009, συνέβη η πλέον πετυχημένη προσθαλάσσωση αεροπλάνου στην Ιστορία της αεροπλοΐας.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ του Νίκου Καραγιαννίδη:

…Κι όμως υπάρχουν και σήμερα άνδρες αληθινοί, άτομα που απέναντί τους θα σταματούσα σε στάση προσοχής και θα το θεωρούσα ύψιστη προσωπική τιμή αν δεχόντουσαν την υπόκλισή μου, σε απόσταση μικρότερη από τρία μέτρα. Μ’ αυτό που διέπραξε ο Αμερικανός πιλότος της πολιτικής αεροπορίας Τσέσλυ Σαλενμπέργερ κατέδειξε ότι δεν μας έχουν τελειώσει εκείνοι οι αιώνιοι άνδρες, των οποίων είναι παντοτινά δεμένοι η ύπαρξή τους με την συνείδηση αποστολής, την Εντολή του καθήκοντος, με τον προσωπικό κώδικα ζωής, όπως βγαίνει μέσα από τη ψυχή τους.

Τέλειωσε τη δουλειά του ο έμπειρος χειριστής και αφού έσωσε τη ζωή 154 ανθρώπων εγκατέλειψε τελευταίος το αεροπλάνο. Προηγουμένως έκανε δυο φορές(!) έλεγχο στην καμπίνα επιβατών μήπως κάποιος τρομοκρατημένος ξεχάστηκε.

Την έχω μπροστά μου τη σκηνή, βουβή και κινηματογραφική. Το σύμπαν της γης κατελήφθη από αγωνία. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το συμβάν κέρδισε την παγκόσμια προσοχή. Το αεροπλάνο φουντάρησε στα νερά του ποταμού.
Χαμός. Πλάκωσαν από δίπλα τα σωστικά πλοία για να περιμαζέψουν σώους και πτώματα από το αεροπλάνο που ακόμα επέπλεε. Πανικός. Ελικόπτερα για να αβαντάρουν το σε δευτερόλεπτα οργανωμένο σχέδιο διασώσεως, σε κινητοποίηση νοσοκομειακά, πυροσβεστικά και από κοντά τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Το έργο τέλειωσε. Ο ήρωας, ο Άνδρας, ο 57χρονος, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, με τα άσπρα φτωχά μαλλιά του και το επίσης άσπρο, παχύ μουστάκι, που τον έκανε να μοιάζει με παπού.

Ο Άνδρας, μετά την επιθεώρηση που έκανε στο σκάφος ΤΟΥ, στο σκάφος στο οποίο ήταν ο κυβερνήτης, εξήλθε βηματίζοντας επάνω στο φτερό του αεροπλάνου. «Ατσαλάκωτος σαν τον Νταιηβιντ Νίβεν με στολή αεροπόρου, κατά την περιγραφή κάποιου.


Οι πάντες είχαν χεστεί επάνω τους, δεν είχαν αντιληφθεί(!) ότι σώθηκαν, τουρτουρίζοντας στο κρύο, κι αυτός ο Τσέσλυ Σαλενμπεργκερ σαν εραστής ταινίας μπροστά τις κάμερες.

Αναφέρομαι στην επική, την υποχρεωτική προσθαλάσσωση του airbus 320 στο ποταμό Hudson της Νέας Υόρκης. Στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία χάρις στους επιδέξιους χειρισμούς του χαρισματικού «Σάλυ». Ήδη το κατόρθωμα του περιλαμβάνεται στα μαθήματα σ’ όλες τις σχολές πιλότων.

Το αεροπλάνο κατευθύνεται να προσυδατωθεί στο ποτάμι και οι 999 στους 1.000 ειδικούς θα έλεγαν ότι οι επιβάτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για απότομη πρόσκρουση. Ο Τσέσλυ «Σάλυ» «κατέβασε» το airbus χωρίς να πάρουν πρέφα οι επιβάτες, σα να έμοιαζε με προσγείωση στον αεροδιάδρομο. Κάποιοι επιβάτες θεώρησαν ότι το σκάφος έπεσε σε κενό αέρος.

«Ρε, τον μαλάκα τον αεροπόρο, το ‘ριξε στο ποτάμι ο μαλάκας…». Αυτό είπαν μερικοί αντικρύζοντας τα πρώτα τηλεοπτικά πλάνα σ’ όλα τα κανάλια, τα οποία βέβαια διέκοψαν την κανονική ροή του προγράμματος γι’ αυτό το απίθανο «σώου».

Δύσκολο να μην ανοίγει το στόμα του ο μαλάκας, χωρίς να γνωρίζει. Να, γιατί αμφισβητώ τον Θεό…, ο οποίος χάρισε την ομιλία αλλά δεν τιμωρεί εκείνους που ανοήτως, δίχως πληροφόρηση, τόσο εύκολα κάνουν χρήση του δώρου της γλώσσας.

Τα πουλιά έκαναν τη ζημιά, ενώ άρχισε να υποχωρεί και η λειτουργία των οργάνων μετρήσεως. Τι κάνει ο πιλότος; Είναι «νεκρός»…, δεν έχει μηχανές, το αεροπλάνο δεν «ακούει». Ακόμα κι αν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει, χωρίς βέβαια να είσαι σίγουρος ότι θα του βγει η πασιέντζα, το πρώτο είναι να μη χάσει τη ψυχραιμία του.

Πριν πάρει τόσο ύψος όσο να ισιώσει το σιδερικό με το που απογειώνεται από το αεροδρόμιο LaGuardia γίνεται η εισρόφηση των πτηνών από το κοπάδι τους.
 Ενημερώνεται αμέσως ο πύργος ελέγχου ότι πλέον το αεροπλάνο κάνει ανεμοπορεία με άχρηστους τους κινητήρες. «Προσγειώσου στο αεροδρόμιο Τετέρμπορω» λένε του Σάλυ ο οποίος όμως υπολογίζει πως δεν θα τα καταφέρει να φθάσει μέχρι εκεί. Και την κάνει για το ποτάμι που ήδη το «βλέπει» πια σα διάδρομο προσγειώσεως.

Τα δευτερόλεπτα καλπάζουν και «ομιλεί» η εμπειρία αλλά και το θάρρος ψυχής του πιλότου. Η προσθαλάσσωση είναι χειρώτερη από την προσγείωση διότι το νερό είναι πιο σκληρό(!) από το έδαφος. Το νερό της θαλάσσης, μάλιστα, λόγω του αλατιού έχει μεγαλύτερη πυκνότητα…

Ο Σάλυ έκανε απίθανα σωστούς χειρισμούς και κατάφερε το αεροπλάνο να «γλυστρήσει»(!) πάνω στο νερό. Με μια ανασούμπαλη προσυδάτωση η άτρακτος θα είχε βυθιστεί, ίσως τσακιστεί στα δυο, με το που θα προσέκρουε στο νερό.

 apodytiriakias

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα