Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στη ζωή. Κανένας. Ούτε ο Θεός. Κανένας. Σκέτες σαχλαμάρες είναι αυτές να αγωνισθούμε, να παλαίψουμε, όλοι μαζύ, να ξεσηκωθούμε, να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας.
Το Νο1 βιβλίο στον πλανήτη, το πιο πολυδιαβασμένο, ένα αληθινό αριστούργημα λογοτεχνίας, το κορυφαίο έργο διαχρονικά που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης σε κολοσσούς του λόγου, της μουσικής, της τέχνης γενικά, είναι ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες. Οι πάντες αναγνωρίζουν την οικουμενικότητα του χαρακτήρα αυτού του δραματικά μαλάκα, του Δον Κιχώτη.
Ξυπνήστε! Με την ευκαιρία ότι σα σήμερα, 16 Ιανουαρίου, το 1605, που κυκλοφόρησε ο Δον Κιχώτης, ο αποδυτηριάκιας έρχεται να σου πει: Πότε, ρε, θα ξυπνήσετε;
Βρίζετε τον Θεό όταν θέλετε να αλλάξετε τον άνθρωπο και την καταγραμμένη από τα πριν ζωή του. Η όποια ζωή του ανθρώπου, οι όποιες κοινωνίες των ανθρώπων δεν είναι προϊόντα αόρατων δυνάμεων, σκοτεινών και εχθρικών, αλλά γεννήματα της ανθρώπινης φύσης. Εσύ, κύριε, είσαι ο Δον Κιχώτης. Εσύ, κύριε μαλάκα, είσαι ο Δον Κορλεόνε. Ο Δον Ζουάν, ο Δον μαλάκας.
Ένας ψευτοαριστοκράτης είναι ο Δον Κιχώτης, ένας ψευτοϊππότης, μεγαλομανής και βυθισμένος στις ψευδαισθήσεις, ότι μπορεί να μιμηθεί κατορθώματα ηρωικά, χωρίς στιγμή να δραπετεύει από τις φαντασιώσεις του, να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.
Ένας αδιόρθωτος μαλάκας είναι ο Δον Κιχώτης. Πολεμάει την πραγματικότητα. Δεν ζει την πραγματικότητα. Αρνείται την πραγματικότητα και θέλει να την αλλάξει. Φοβερή τραγωδία του γελοίου ανθρώπου. Να θέλει να αλλάξει τον ίδιον τον άνθρωπο. Να θέλει να ανατρέψει την ίδιαν την Ιστορία.
Και ο μαλάκας ο κόσμος γελάει με τις παλαβομάρες του Δον Κιχώτη. Γελάστε, αρχιμαλάκες. Γελάστε, παληάτσοι. Διότι αν δεν γελάτε, τότε είστε επικίνδυνοι να καταργήσετε θρησκείες και ιδεολογίες δονκιχωτικές.
ΓΕΜΑΤΟ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ
Ένα κοπάδι πρόβατα βλέπει ο Δον Κιχώτης και ορμάει καταπάνω τους διότι είναι ο εχθρικός στρατός. Πόρνες συναντάει στα καπηλειά και τις αντιμετωπίζει σαν ευγενικές δεσποσύνες. Και στους ταβερνιάρηδες συμπεριφέρεται σα να ‘ναι πυργοδεσπότες.
Το νούμερο είναι ο Δον Κιχώτης. Ένας παλαβιάρης που θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Μεγαλεπήβολα τα σχέδιά του. Σκοπός ζωής του να κυνηγήσει την αδικία, να προστατεύσει τον αδύναμο, τον κατατρεγμένο της ζωής. Ποιος; Αυτός ο φαντασιόπληκτος ανόητος ντυμένος σε πανοπλία της συμφοράς με μοναδικό σύμμαχο και συνοδό του τον ιπποκόμο του, τον Σάντσο Πάντσο, πάνω σ’ ένα γαϊδούρι.
Τιμάμε τον αιώνιο μαλάκα, σήμερα 16 Ιανουαρίου, ημέρα εκδόσεως το 1605 του Δον Κιχώτη. Τιμάμε, λοιπόν, τον αιώνιο μαλάκα, τον αθεράπευτα ρομαντικό. Ο αποδυτηριάκιας βλέπει τον Δον Κιχώτη στο πρόσωπο αρχηγού κομμάτων, στους μεγάλους επαναστάτες της Ιστορίας. Όλοι είναι, ήταν Δον Κιχώτες.
Βίος και πολιτεία ο Μιγκέλ Θερβάντες, ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη. Γεμάτο περιπέτειες το σενάριο ζωής του. Την έψαχνε παντού, στην εκκλησία, στον στρατό, στην πολιτική. Ο Θερβάντες έλαβε μέρος στη μεγαλύτερη ναυμαχία έως τότε όλων των εποχών, εκείνη της Ναυπάκτου κόντρα στους Τούρκους, βέβαια με την πλευρά των Ιταλών-Ισπανών κι έχασε το αριστερό του χέρι.
Επίσης, ο Θερβάντες πολέμησε στις ναυμαχίες της Κέρκυρας, του Ναυαρίνου, και σε κάποια φάση τον άρπαξαν Τούρκοι πειρατές και τον πούλησαν σκλάβο στο Αλγέρι. Δεν γράφεις τέτοιο βιβλίο αν δεν έχεις κι εσύ περάσει πολλά.
ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙ, ΤΟΥ ΕΚΑΤΣΕ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ
Είναι το βιβλίο που δεν σταματάει να αγοράζεται, που δεν θα σταματήσει να διαβάζεται. Και να σκεφθεί κανείς ότι γράφτηκε όχι από κανονικό συγγραφέα, από κάποιον αναγνωρισμένης αξίας συγγραφέα. Κι όμως, ο Ισπανός τυχοδιώκτης Μιγκέλ Θερβάντες, που γεννήθηκε σα σήμερα 29 Σεπτεμβρίου το 1547, έγραψε το βιβλίο της αιωνιότητας. Ναι, της αιωνιότητας.
Στις 16 Ιανουαρίου, σα σήμερα το 1605, κυκλοφόρησε ο Α’ τόμος του Δον Κιχώτη. Μιλάμε για τον El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha. Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του βιβλίου, ο Πολυμήχανος Ιδαλγός Ντον Κιχώτης της Μάντσα.
Μιλάμε για ιππότες. Και ιδαλγός είναι η κατώτερη τάξη των πολεμιστών. Ήταν πολύ της μόδας την εποχή του Θερβάντες τα λαϊκά αναγνώσματα για τους ιππότες, λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας.
Ο Θερβάντες σκέφθηκε να γράψει μια παρωδία, μία σάτιρα για να γελοιοποιήσει αυτό το ευτελές «λογοτεχνικό» είδος με τα μεσαιωνικά ιπποτικά μυθιστορήματα. Και του έκατσε το πρώτο μέγιστο έργο της νεώτερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Ένα πράμα χίλιες σελίδες. Θα επανέλθω.
apodytiriakias
apodytiriakias
apodytiriakias
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.