Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της καταγραφής των σκέψεων και των συναισθημάτων μας

diary.medium
Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να μας απελευθερώνουν και να μας “προστατεύουν” από τα κρατάμε πράγματα για τον εαυτό μας και να δημιουργούμε μια αίσθηση τεχνητής ψυχολογικής πίεσης. Το να κρατάμε ημερολόγιο έχει αποδειχθεί ότι είναι μια διαδικασία, η οποία αποτελεί εργαλείο θεραπείας και προτείνεται σε πολλά άτομα.
Ακολουθούν ορισμένες καταστάσεις κατά τις οποίες το να κρατάμε ημερολόγιο αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο:
Συναισθηματικά συγκλονισμένοι: Η διαδικασία της γραφής κάτω από όλα αυτά που έχετε στο μυαλό μας μπορεί να μας βοηθήσει να οργανώσουμε τις σκέψεις μας και την ιεράρχηση τους. Μόλις εντοπίσουμε όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε, μπορούμε να επιλέξουμε πού θα επικεντρώσουμε το χρόνο και την ενέργεια μας, αλλά και τι πρέπει να αφήσουμε απέξω από το πρόγραμμα μας.
Όταν θέλουμε να ξεπεράσουμε συναισθήματα: Όταν θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας συναισθήματα όπως (θυμό, απογοήτευση, θλίψη) και δεν γνωρίζουμε πραγματικά το γιατί μπορούμε να τα καταγράψουμε σε ένα χαρτί και να τα ξαναδούμε με προσοχή. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τα αξιολογήσουμε και να ανακαλύψουμε ποια είναι τα ερεθίσματα, τα οποία μπορεί να έχουν. Ουσιαστικά η γραφή θα μας βοηθήσει να δούμε ποια από αυτά τα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν εμάς συναισθηματική διαταραχή και έτσι να αναπτύξουμε στρατηγικές πρόληψης αλλά και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Επεξεργασία της θλίψης ή της απώλειας: Γράφοντας μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλέσουμε τις μνήμες που θέλουμε να κρατήσουμε για πάντα. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε εμε τον θυμό και την απογοήτευση που συνδέεται με την απώλεια. Το να κρατάμε ημερολογίο ακόμη μπορεί να μια δώσει τη δυνατότητα να εκφράσουμε πράγματα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες μπορεί ουδέποτε να εκφράζαμε. Αυτή ακριβώς η ιδιότητα μπορεί να αποδειχθεί απίστευτα θεραπευτική.
Να σχεδιάσουμε τα μελλοντικά βήματα μας: Όταν έχουμε έναν μεγάλο στόχο αλλά για μας αλλά είναι τελείως αβέβαιο πως θα τον κατακτήσουμε, η “χαρτογράφηση” των κινήσεων μας και της διαδρομής μας βοηθά να επιλέξουμε τη σωστή κατεύθυνση και τα κατάλληλα βήματα για φτάσουμε στο στόχο μας.
Ανακαλύπτοντας θέματα ή μοτίβα στη συμπεριφορά: Μπορούμε να μελετήσουμε τη συμπεριφορά και τις κινήσεις κάποιου αν καταγράψουμε τον τρόπο που συμπεριφέρεται ανά τακτα χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε μετά να έχουμε μια συνολική εικόνα του τρόπου που συμπεριφέρεται αλλά και του τρόπου σκέψης του. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ενεργητική γνώση.
Εξωτερίκευση αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων: Γράφοντας τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα μας μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε ότι απελευθερωνόμαστε και δεν γινόμαστε “σκλάβοι” αυτών.
Καλύτερη επικοινωνία με τους άλλους: Το να καταφράφουμε τον τρόπο αλλά και το τι ακριβώς θέλουμε να εκφράσουμε μπορεί να μας βοηθήσει να συλλέξουμε σκέψεις, να κάνουμε πρόβες επικοινωνίας και να ιεραρχήσουμε τις προθέσεις μας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα