Οι ορμόνες του στρες, αλλάζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλάζοντας τις εντολές των γονιδίων των λευκών αιμοσφαιρίων.
Αυτή η αλλαγή, κάνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, πριν ακόμη αυτά βγουν στη κυκλοφορία. να είναι έτοιμα για να αντιμετωπίσουν κάποια φλεγμονή ή τραύμα, που μπορεί να δημιουργηθεί κατά την μάχη με κάποιο εχθρό.
Η αλλαγή γίνεται όσο τα λευκά αιμοσφαίρια είναι ακόμη μέσα στον μυελό των οστών, όπου παράγονται.
Αυτός είναι ο ρόλος της αντίδρασης του στρες του οργανισμού. Να τον προετοιμάσει για την αντιμετώπιση κάποιου εχθρού ή να
του δώσει δύναμη να τρέξει μακριά να σωθεί.
του δώσει δύναμη να τρέξει μακριά να σωθεί.
Ωστόσο, εάν η αντίδραση του στρες κρατήσει μεγάλο διάστημα (χρόνιο στρες), ο τρόπος αυτός λειτουργίας του ανοσοποιητικού, χωρίς να υπάρχει πραγματική φλεγμονή ή τραύμα να αντιμετωπισθεί, οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή τον οργανισμό, όπως παρατήρησαν ερευνητές.
Στην έρευνά τους, διαπίστωσαν αλλαγή στον μυελό των οστών, τόσο ποντικών που είχαν υποστεί χρόνιο στρες, όσο και ανθρώπων.
Το ενδιαφέρον της έρευνας είναι πως το στρες που δημιούργησαν στα ποντίκια ήταν ψυχικό στρες!
Για την ακρίβεια, σε μία ομάδα αρσενικών ποντικών που ζούσαν μαζί για κάποιο διάστημα και είχαν ισορροπήσει ιεραρχικά, έβαζαν ένα επιθετικό αρσενικό και το άφηναν εκεί δύο ώρες, ώστε να δημιουργηθεί μακράς διάρκειας στρες στην ομάδα των ποντικών.
Μετά από αυτό το στρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν, πως γινόταν μία σημαντική αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων στη κυκλοφορία του αίματος των ποντικών.
Είχαν αυτά 4 φορές μεγαλύτερο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων από τα μη στρεσαρισμένα ποντίκια που χρησιμοποίησαν σαν μάρτυρες, για το πείραμα.
Στον γονιδιακό έλεγχο που έκαναν στα λευκά αιμοσφαίρια των στρεσαρισμένων ποντικών, διαπιστώθηκε πως 3.000 γονίδια αυτών των κυττάρων, είχαν αυξημένη ή ελαττωμένη έκφραση. Και 1.142 γονίδια, από αυτά που είχαν αυξημένη έκφραση, έπαιζαν κάποιο ρόλο στο να γίνουν τα λευκά αιμοσφαίρια περισσότερο φλεγμονώδη.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στους ανθρώπους της έρευνας.
Μελέτησαν το αίμα και τα λευκά αιμοσφαίρια ατόμων με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό προφίλ (μακράς διάρκειας κοινωνικό στρες) σε σχέση με αυτά ατόμων από υψηλό κοινωνικοοικονομικό προφίλ και είδαν πως στο αίμα της πρώτης ομάδας, 387 γονίδια των λευκών τους αιμοσφαιρίων λειτουργούσαν όχι φυσιολογικά, και αυτά που είχαν αυξημένη έκφραση, όπως ακριβώς και στους ποντικούς, οδηγούσαν τα λευκά αιμοσφαίρια σε φλεγμονώδη κατάσταση.
Η έρευνα, όπως λένε οι επιστήμονες που την διενήργησαν, δείχνει πόσο η ψυχολογία επηρεάζει την βιολογία μας!
Οι αλλαγές γίνονται σε γονιδιακό επίπεδο και οφείλονται στη δράση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, των νεύρων που μεταφέρουν το μήνυμα του στρες στον οργανισμό, δηλαδή.
Σας έχω μιλήσει πολλές φορές για την καινούργια αυτή επιστήμη, την Επιγενετική.
Μπορείτε να δείτε και ένα μικρό σχετικό βίντεο που έχω φτιάξει, κάνοντας κλικ εδώ.
``Τα γονίδιά μας αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής μας. Παράγοντες τόσο περιβαλλοντικοί, όσο και ψυχικοί, αλλάζουν τη λειτουργία των γονιδίων μας, και επηρεάζουν την υγεία μας.
Μη ξεχνάτε, όμως, πως εμείς οι άνθρωποι, έχουμε το μεγάλο χάρισμα της συνείδησης !
Μπορούμε να παρατηρούμε, να αναλύουμε και να κατανοούμε κάθε τι που μας συμβαίνει και ανάλογα να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, ώστε αυτά να μην καταστρέφουν την υγεία μας μέσα από τις ορμόνες του στρες.
Αυτό είναι το τόσο σημαντικό θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης!
Πόσοι όμως το γνωρίζουν και ασχολούνται με αυτό;
Με αγάπη
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΜΕΧΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΤΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΗΣΤΙΜΙΑ ΘΑ ΕΚΠΕΔΕΥΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΓΝΟΣΗ ! ΕΛΠΙΖΩ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΜΕΧΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΤΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΗΣΤΙΜΙΑ ΘΑ ΕΚΠΕΔΕΥΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΓΝΟΣΗ ! ΕΛΠΙΖΩ !
ΑπάντησηΔιαγραφή