Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Πως θα διαγράψουμε τις τραυματικές μας μνήμες

Πως θα διαγράψουμε τις τραυματικές μας μνήμες
O καθένας από εμάς έχει τουλάχιστον μια τραυματική μνήμη ενσωματωμένη στον εγκέφαλο του.

Δυνατές αναμνήσεις από γεγονότα μπορούν να μας στιγματίσουν όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ένας βιασμός, μια φυσική καταστροφή, μια βίαιη συμπεριφορά ενός γονέα ή ενός συζύγου, μια σοβαρή περιπέτεια υγείας, μια εμπειρία πολέμου ή μια βίαιη επίθεση.

Εμπειρίες τέτοιου τύπου μπορούν να μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μας. Όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτές οι αναμνήσεις θα μας δημιουργήσουν ψυχικά τραύματα αργότερα στη ζωή μας, αλλά το πιο σίγουρο είναι ότι ενδέχεται να μας προκαλέσουν προβλήματα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν εξουθενωτικά για μας.

Τα άτομα με μετατραυματικό στρες (PTSD) μπορούν να γίνουν υπερευαίσθητα, με διαρκώς "τεντωμένα" νεύρα και σε μια μόνιμη κατάσταση υψηλού συναγερμού. Οι άσχημες εμπειρίες μπορεί να έρχονται συχνά πυκνά ως εφιάλτες στον ύπνο μας χωρίς προειδοποίηση, προκαλώντας τον φόβο και το έντονο άγχος και βέβαια μπορεί καταστρέψουν τον ύπνο μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί απλές, αλλά αποτελεσματικές, μέθοδοι σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα μπορούν να ελαχιστοποιήσουν αλλά και διαγράψουν τα τραυματικά συναισθήματα που τους συνοδεύουν, ώστε να νιώσουν πραγματική, ουσιαστική ανακούφιση και ξεκούραση.

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να το πράξουν από μόνοι τους. Βέβαια, για άτομα τα οποία τους είναι πολύ πιο δύσκολο να το κάνουν από μόνοι τους και να ξεπεράσουν τις τραυματικές τους αναμνήσεις, μπορούν με τη βοήθεια ενός θεραπευτή που ειδικεύεται στην επούλωση του τραύματος να το επιτύχουν.

Πως επουλώνονται οι τραυματικές μνήμες

Με βάση την τελευταία λέξη της νευροεπιστήμης ο Rick Hanson προσφέρει μια απλή, αλλά αποτελεσματική, μέθοδο για την καλωδίωση του εγκεφάλου από τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με το τραύμα, στα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με την υγεία και την ευεξία. Στο βιβλίο του, περιγράφει μια διαδικασία τεσσάρων βημάτων χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο HEAL.

1. Να έχετε μια θετική εμπειρία

Το βήμα 1 ενεργοποιεί μια θετική ψυχική κατάσταση, και τα βήματα 2, 3, και 4, τα οποία μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε στον εγκέφαλό μας. Στο βήμα 1, παρατηρούμε μια θετική εμπειρία που είναι ήδη παρούσα στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο της ευαισθητοποίησης μας.

2. Να εμπλουτίσουμε τη θετική εμπειρία

Πολύ συχνά ξοδεύουμε λεπτά, και μερικές φορές ώρες και ημέρες, στοχαζόμενοι πάνω από μια αρνητική εμπειρία. Στην περίπτωση μας χρειάζεται να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο να εμβαθύνουμε στη θετική εμπειρία την οποία έχουμε. Με αυτο τον τρόπο ανοίγουμε τον εαυτό μας στα συναισθήματα στήριξης που έχουμε στη ζωή μας. Δημιουργούμε από μόνοι μας μια θετική μνήμη και την εμπλουτίζουμε. Γεμίζουμε το εσωτερικό της συνειδησης μας με 10-20 δευτερόλεπτα θετικής μνήμης.

3. Να απορροφήσουμε τη θετική εμπειρία

Είναι η φάση, κατά την οποία η θετική μνήμη που έχουμε γεμίσει τη σκέψη και τη συνείδηση μας γίνεται ένα με τον εγκέφαλο μας και με όλα τα μέρη της ύπαρξης μας.

4. Σύνδεση των θετικών και αρνητικών υλικών

Ο Hanson περιγράφει το βήμα αυτό ως προαιρετικό. Δεν θέλουμε να επηρεαστούμε από τις αρνητικές εμπειρίες, αλλά να τις κρατήσουμε και να τις εμπλουτίσουμε με τις θετικές μας σκέψεις. Ο Ηanson σε αυτό το σημείο προτείνει να χρησιμοποιήσουμε μια θετική ιδεατή εικόνα ενός κήπου. Μπορούμε να φαναστούμε όμορφα λουλούδια, τα οποία φυτεύουμε. Ξέρουμε που βρίσκονται ττα ζιζάνια όταν φυτεύουμε και μπορούμε να τα τραβήξουμε έξω ώστε να υπάρχει χώρος για να φυτεύσουμε τα λουλούδια και να αναπτυχθούν.

Τέλος ο Hanson υποστηρίζει: "Όποτε θέλετε, μπορείτε να φύγετε από τις αρνητικό υλικό σκέψης και να ενταχθείτε μόνο στο θετικό. Στη συνέχεια μπορείτε να συνεχίσετε με το να "ξεριζώσετε" το αρνητικό υλικό σκέψεων και αναμνήσεων, αν εστιάσετε τις ώρες που ακολουθούν μόνο σε θετικές ή ουδέτερες σκέψεις που μπορούν να συνεσχετιστούν με τις αρνητικές.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα