Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Η βία φέρνει βία και η αγάπη φέρνει αγάπη


Όσο υπάρχουν ταυτότητες, οποιουδήποτε τύπου, οποιουδήποτε περιεχομένου, θα υπάρχει πόνος, δυστυχία και σύγκρουση. 
Ο κόσμος, το σύμπαν και η ζωή θα ερμηνεύονται μέσα από τα φίλτρα "εγώ είμαι ο σωστός, εσύ ο λάθος", "εγώ ξέρω, εσύ δεν ξέρεις", "εγώ είμαι ο καλός, εσύ ο κακός".
Τα τελευταία γεγονότα στη Γαλλία αποτελούν άλλη μία έκφραση του Εγώ. Ο φανατισμός και η βία είναι άλλες δύο μορφές του, οι εκφράσεις της ταύτισης με κάποιες σκέψεις, η ασυνείδητη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ακόμα η ανθρωπότητα.
Η ταυτότητα (η ταύτιση με σκέψεις, ιδέες, ιδεολογίες, πεποιθήσεις - όλα σκέψεις είναι) δεν διαλύεται με άλλες ταυτότητες. Διαλύεται με την αναγνώρισή της, με την επίγνωση της ύπαρξής της, την αποδοχή και την κατανόηση.
Όταν θέλεις να αποδυναμώσεις ένα σύστημα (μία χώρα, μία ιδεολογία, μία ταύτιση, ένα σύμπτωμα, έναν ζωντανό οργανισμό, ή οτιδήποτε άλλο), κόβεις την κύρια τροφοδοτική πηγή του συστήματος. 
Στην περίπτωση του φανατισμού, η τροφοδότηση γίνεται μέσω της ταύτισης. 
Και η ταύτιση διαλύεται μόνο αν την παρατηρήσεις τη στιγμή που εκδηλώνεται, χωρίς να την τροφοδοτήσεις με σκέψεις επίκρισης, θυμού, απόρριψης ή μίσους. 
Το Εγώ τροφοδοτείται μέσα από την αντίδραση. Η αντίδραση είναι ο βασικός μηχανισμός ανανέωσής του. 
Γι' αυτό και δεν πρόκειται να σταματήσει ο κύκλος της βίας και του μίσους, όσο υπάρχουν οι δύο πλευρές, η δράση και η αντίδραση, οι "καλοί" και οι "κακοί". 
Στην πραγματικότητα όλοι είμαστε ένα και αυτή η πληροφορία είναι γραμμένη στα γονίδιά μας, τα βιολογικά και τα υπαρξιακά. 
Όσο αντιστεκόμαστε σ' αυτή την πραγματικότητα, θα υπάρχουν τα συμπτώματα για να μας υπενθυμίζουν ότι κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με την πραγματική μας φύση.
Η θεραπεία και η λύση είναι η επίγνωση, η αποδοχή και η κατανόηση. Μπροστά σ' αυτά το Εγώ δεν μπορεί να αντιδράσει. 

Αυτός είναι ο πραγματικός αφοπλισμός του. 

Και με την κατανόηση δεν εννοούμε την αναζήτηση της ιστορικής πορείας του θρησκευτικού (ή άλλου) φανατισμού και της βίας, γιατί έτσι θα μπλέξουμε πάλι στην αναβίωση του παρελθόντος και στις υποκειμενικές ερμηνείες του νου.
Με την κατανόηση εννοούμε την ικανότητα που διαθέτουμε να βλέπουμε τις καταστάσεις σφαιρικά και σε βάθος, και όχι μέσα από τα φίλτρα του διαχωρισμού. 

Ο διαχωρισμός πάντα θα περιλαμβάνει επιχειρήματα και από τη μία και από την άλλη πλευρά. 

Το θέμα είναι να δούμε ότι οι δήθεν δύο αντίθετες πλευρές δεν υπάρχουν, αλλά ότι είμαστε όλοι ένα σύστημα που εκφράζεται τοπικά, ανάλογα με τον βαθμό ταύτισης και την πίστη στις εικονικές πραγματικότητες του νου.
Όλα θα τα περάσουμε όμως. 

Ένας κύκλος δεν μπορεί να κλείσει βίαια ή πριν την ώρα του. 

Η επιβολή των διαχωρισμών στην ανθρωπότητα ξεκίνησε πριν από πολλές χιλιετίες και τώρα απλώς συνεχίζουμε να ζούμε τις συνέπειες. 

Παράλληλα όμως με την ορμή αυτών των συνεπειών, μπορούμε να αναπτύξουμε και ένα ρεύμα αγάπης. 

Να διαδώσουμε όπως μπορούμε το μήνυμα ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη να γνωρίσει τον αληθινό του εαυτό, πέρα από τους διαχωρισμούς και τις ταυτότητες. 
Αυτού του είδους η εκπαίδευση πρέπει να ενταχθεί κάποια στιγμή στα σχολεία. 

Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια ανθρωπότητα που κάνει ό,τι μπορεί για να υπερβεί το ασυνείδητο παρελθόν της. 

Είναι νόμος εξάλλου: η βία φέρνει βία και η αγάπη φέρνει αγάπη.

Νίκος Μπάτρας


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα