Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Απόρρητο σχέδιο της ΕΕ για στρατιωτική επέμβαση εναντίον των «βαρκών των προσφύγων» σε Λιβύη και Μεσόγειο

Τον περασμένο Μάιο το WikiLeaks κυκλοφόρησε δύο απόρρητα έγγραφα της ΕΕ, περιγράφοντας την προγραμματισμένη στρατιωτική επέμβαση εναντίον πλοίων που ταξιδεύουν από τη Λιβύη προς την Ιταλία


Το πιο σημαντικό από τα δύο έγγραφα γράφτηκε συνδυασμένα από τους αρχηγούς άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ. Το σχέδιο επίσημα εγκρίθηκε από εκπροσώπους από όλες τις 28 χώρες στις 18 Μαΐου 2015.
Μετανάστες ΕΕ
Είναι σημαντικό, ότι ένα από τα έγγραφα αναγνωρίζει ότι «η πολιτική Κατάσταση Λήξης» [της στρατιωτικής επέμβασης] δεν είναι σαφώς καθορισμένη και συνιστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει περαιτέρω οδηγίες.
Τα έγγραφα καθορίζουν μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των μεσογειακών δικτύων και των υποδομών μεταφοράς των προσφύγων. Περιγράφει λεπτομερώς τα σχέδια για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων να καταστρέψουν τα σκάφη που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων στο έδαφος της Λιβύης, εμποδίζοντας έτσι την πορεία τους προς την Ευρώπη. Στρατιωτικοί αρχηγοί συμβουλές των κρατών μελών της ΕΕ είναι ότι υπάρχει ανάγκη για:

“[χρήση] για όλο το φάσμα της επιτήρησης, μυστικών υπηρεσιών και πληροφοριών που διατίθενται από τα κράτη μέλη και Εταίροι, και υποστηρίζονται από τις Βρυξέλλες (μεταξύ άλλων την EEAS [European External Action Service] Single Intelligence Analysis Capacity – SIAC)
Το σχέδιο αναγνωρίζει επίσης τη δυνατότητα στρατιωτικής χρήσης βίας εναντίον ομάδων όπως η ISIL “εντός της κυρίαρχης περιοχής της Λιβύης” της ΕΕ:
«Η απειλή της δύναμης θα πρέπει να αναγνωρισθεί, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως η επιβίβαση και η λειτουργία στην ξηρά ή κοντά σε ακάλυπτη ακτογραμμή, ή κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης με μη αξιόπλοα σκάφη. Η πιθανή παρουσία των εχθρικών δυνάμεων, εξτρεμιστές ή τρομοκράτες όπως Da’esh [ISIL] θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη».
Τα έγγραφα σηματοδοτούν μια απόκλιση από προηγούμενες στρατιωτικές στρατηγικές της ΕΕ για στόχευση μη στρατιωτικών υποδομών στη Λιβύη. Πολλές χώρες της ΕΕ, όπως το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν σε ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη το 2011.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν την ΕΕ να μην βάλει τις ζωές προσφύγων και μεταναστών σε κίνδυνο. Το σχέδιο αναγνωρίζει ότι η ΕΕ κινδυνεύει από αρνητική δημοσιότητα «αν τυχόν της αποδοθεί απώλεια ζωής, σωστά ή λανθασμένα, από δράση ή αδράνεια εκ μέρους των δυνάμεων της ΕΕ». Για τη διαχείριση αυτού του κινδύνου φήμης, τα έγγραφα συνιστά «μια στρατηγική πληροφόρησης της ΕΕ από την αρχή», προκειμένου να «διευκολυνθεί η διαχειριστική προσδοκία».
Σκάφη για τη μεταφορά ανθρώπων από τη Λιβύη αποτελούν τα κύρια μέσα για τους πρόσφυγες που φεύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία, την Ερυθραία, το Αφγανιστάν και το Κέρας της Αφρικής για την επίτευξη της ασφάλειας στην Ευρώπη. Από την καταστροφή της λιβυκής κυβέρνησης το 2011 υπήρξε μια απότομη αύξηση του αριθμού των προσφύγων που ταξιδεύουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη. Το 2014 περισσότεροι από 170.000άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τη Λιβύη. Το 2014, αυτό το έκανε μέχρι 60 τοις εκατό του συνόλου της παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ.
Που πήγαν εκείνα τα λαμπρά συνθήματα: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και «Αμερικάνοι, φονιάδες των λαών;» Τα… “βύθισε” η παγκοσμιοποίηση….
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα