Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Μυρίζουν τα πόδια μου: Πώς να αντιμετωπίσω τη δυσοσμία

Η κακοσμία των ποδιών είναι ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα – που ευτυχώς αντιμετωπίζεται, υιοθετώντας απλές συμβουλές!


Μυρίζουν τα πόδια μου: Πώς να αντιμετωπίσω τη δυσοσμία

Οι άσχημες μυρωδιές των ποδιών είναι άκρως ενοχλητικές, όμως υπάρχουν τρόποι να σιγουρευτούμε πως τα δικά μας πόδια θα μυρίζουν πάντα φρέσκα.
Ο κύριος φταίχτης για την κακοσμία των ποδιών είναι ο ιδρώτας, σε συνδυασμό με την καθημερινή χρήση των ίδιων παπουτσιών.

Γιατί ιδρώνουν τα πόδια;

Υπάρχουν περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες στα πόδια από οπουδήποτε στο υπόλοιπο σώμα, συνεπώς τα πόδια μας μπορούν να ιδρώσουν άσχετα από τη θερμοκρασία και την εποχή του χρόνου. Οι έφηβοι και οι εγκυμονούσες, όμως, λόγω των ορμονικών αλλαγών, ιδρώνουν πιο έντονα.
Επίσης, αν βρισκόμαστε όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή αν βιώνουμε έντονο στρες, θα ιδρώνουμε περισσότερο. Οι μυκητιάσεις των ποδιών οδηγούν επίσης σε κακοσμία.
Η άσχημη μυρωδιά προκαλείται από τον ιδρώτα που περνάει στα παπούτσια, τα οποία φοράμε ξανά χωρίς να τα έχουμε αφήσει να στεγνώσουν. Τα βακτήρια του δέρματος διασπούν τον ιδρώτα, και ελευθερώνεται η χαρακτηριστική μυρωδιά. Αυτά τα βακτήρια συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και μέσα στα παπούτσια μας, ακόμα και όταν σταματήσουμε να τα φοράμε, ειδικά αν τοποθετούμε τα παπούτσια μας σε ένα σκοτεινό ντουλάπι. Και αν φορέσουμε τα ίδια παπούτσια ξανά την επόμενη ημέρα, δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων αυτών: ζεστό, σκοτεινό και υγρό.

Πώς θα προλάβουμε την κακοσμία των ποδιών;

Το σημαντικότερο είναι να έχουμε σωστές συνήθειες προσωπικής υγιεινής και να αλλάζουμε τα παπούτσια μας τακτικά. Πρέπει να προσπαθούμε να μη φοράμε ποτέ το ίδιο ζευγάρι για δύο μέρες στη σειρά, και να αφήνουμε τα παπούτσια μας τουλάχιστον 24 ώρες για να στεγνώσουν. Πρέπει να καθαρίζουμε και να στεγνώνουμε τα πόδια μας καθημερινά, και – αν είναι δυνατό – να αλλάζουμε καθημερινά τις κάλτσες μας.
Αν αντιμετωπίζετε μεγάλο πρόβλημα με την εφίδρωση των ποδιών, μπορείτε να δοκιμάσετε και τα εξής:
  • Μετά το μπάνιο, καθαρίστε ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε λευκό οινόπνευμα, που βοηθάει πολύ στο να διατηρείται η περιοχή όσο πιο στεγνή γίνεται,
  • Υπάρχουν αποσμητικά ή αντιιδρωτικά σε σπρέι για τα πόδια, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και ένα κλασικό σπρέι για τις μασχάλες.
  • Μπορείτε να βάλετε πάτους που αντιμετωπίζουν τη δυσοσμία στα παπούτσια σας.
  • Υπάρχουν, επίσης, ειδικές κάλτσες που “αερίζουν” το πόδι ώστε να το διατηρούν στεγνό, καθώς και κάλτσες εμποτισμένες με χημικά που καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία.
  • Φοράτε παπούτσια από δέρμα ή καραβόπανο, καθώς επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει.
  • Το καλοκαίρι, φοράτε σανδάλια με άνοιγμα, και όταν βρίσκεστε στο σπίτι, περπατάτε ξυπόλητοι.

Πότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα;

Η κακοσμία των ποδιών είναι αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα, και με τις παραπάνω απλές συμβουλές μπορεί να εξαφανιστεί. Αν, παρ’ όλα αυτά, παρατηρήσετε πως η εφίδρωσή σας είναι ασυνήθιστα έντονη, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα