Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΥΡΩ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΝΤΑΛΙΚΕΣ!


 
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Στα ...παλιά τα χρόνια, δηλαδή το 2012, τα μετρητά των Ευρωπαίων εταίρων έφταναν στην Αθήνα με πτήσεις cargo. Σήμερα έρχονται μόνο με τα φτερά της φαντασίας μας. Το 2012 ήταν η εποχή που, όπως και πρόσφατα, οι καταθέσεις είχαν κάνει φτερά. Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπιζαν έντονο πρόβλημα ρευστού, τότε όμως το ελληνικό πρόγραμμα ήταν σε πλήρη ισχύ. 

Ενώ σήμερα...

Για να ικανοποιηθεί η ζήτηση για ρευστό, στήθηκε μια τιτάνια επιχείρηση από την Τράπεζα της Ελλάδος για την εξεύρεση μετρητών από άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης που είχαν περίσσευμα, αλλά και την τροφοδοσία του τραπεζικού συστήματος σε όλη τη χώρα ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη μετρητών σε κανένα κατάστημα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει φημολογίες για χρεοκοπία και να οδηγήσει σε bank run.


Για να γίνει αντιληπτός ο όγκος των μετρητών που χρειάστηκαν, αρκεί να αναφερθεί ότι ένα τριαξονικό φορτηγό μπορεί να μεταφέρει σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ 2 δισ. ευρώ. Για τα 28 δισ. ευρώ παραπάνω μετρητά που ζήτησαν τότε οι Έλληνες καταθέτες απαιτήθηκαν 14 τέτοιες νταλίκες.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι τα χρήματα που ήλθαν δεν ήταν όλα σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ αλλά και των 5, 20 και 50 ευρώ (η Ελλάδα τυπώνει μόνο χαρτονομίσματα των
10 ευρώ), είναι προφανές ότι ο όγκος του φορτίου ήταν πολύ μεγαλύτερος.


Τα χρήματα ήλθαν στην ελληνική αγορά αεροπορικώς και διοχετεύθηκαν από το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στα υποκαταστήματα της κεντρικής τράπεζας σε όλη τη χώρα και από εκεί στις τράπεζες μέσω του δικτύου χρηματαποστολών.

Λέγεται ότι στην κορύφωση της ζήτησης υπήρχαν ως και 200 τέτοιες αποστολές ημερησίως σε όλη τη χώρα. Το κέντρο των αποστολών αυτών βρισκόταν στα καταστήματα της κεντρικής τράπεζας στις μεγάλες πόλεις, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κτλ.

 apodytiriakias

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα