Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Παγιδεύοντας σκέψη και νου

Γράφει η Άννα Σαρρή
Δημοσιογράφος
Διευθύντρια Ειδήσεων
Στη ζωή ορισμένες φορές, αδυνατούμε να δούμε αυτό που είναι ολοφάνερο. Αντιστεκόμαστε στην αλήθεια. Αρνούμαστε την πραγματικότητα. Συγκροτούμε σκέψεις και δημιουργούμε γεγονότα, για να επαληθεύσουμε αυτό που πιστεύουμε, αυτό που προσδοκάμε, που ελπίζουμε. Όταν δεν αντέχεις την αλήθεια, ίσως απλά να τη δημιουργείς..
 Τι γίνεται όμως, όταν η αλήθεια ορθώνεται μπροστά σου;
Όταν γιγαντώνεται;
Τότε μπορείς και πάλι να την αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά;
Να της αντιστέκεσαι;
Ναι! Οι άνθρωποι διαχρονικά αποδεικνύουμε ότι, είτε δεν αντέχουμε την αλήθεια και την αποσιωπούμε, είτε τη δημιουργούμε, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει όπως την αντιλαμβανόμαστε, μόνο και μόνο, για να μην αποκλίνουμε απ’ αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ή για να μην αποδεχτούμε ότι κάναμε λάθος.
Συνεχίζουμε να ακολουθούμε μία εσφαλμένη διαδρομή, βασισμένη σε στερεότυπα, συναισθηματικές αδυναμίες ή ακόμη – ακόμη και στην έλλειψη ύπαρξης ψυχής, που να μην αδυνατεί να αντιταθεί, που λιποτακτεί.
          Η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο καθένας από εμάς, είναι ή πρέπει να είναι ατομική επιλογή, διότι διαμορφώνει τη δική μας ζωή. Οι συλλογικότητες, αφορούν λιγότερο σοβαρά θέματα. Σκεφτείτε άλλωστε, εάν εκείνος ή εκείνοι για τους οποίους συλλογικά αποφασίσουμε θα έκαναν τον ίδιο εάν ήταν στη δική μας θέση. Εάν ήταν τυχεροί και γνώρισαν την αλήθεια ή εάν ήταν άτυχοι και ζούσαν μέσα στη δική τους εικονική αλήθεια.
Όμως, μπορεί η αλήθεια να είναι υποκειμενική; Και έχει σημασία σε ποια αλήθεια πιστεύουμε όταν αλλάζει μόνο τη δική μας ζωή; Ίσως και όχι, διότι οι άνθρωποι καθορίζουν τις επιλογές τους και όχι οι επιλογές τους ανθρώπους. Όταν λοιπόν, αποφασίσουμε ατομικά, είναι αναμφίβολο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε ποιες από τις δύο «κατηγορίες» επιλέγουμε να δούμε.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωσή που οι αλήθειες μας επηρεάζουν ζωές άλλων; Τότε μάλλον, οδηγούμαστε σε αυτό που ζούμε σήμερα.
Η αλήθεια, ακόμη και εάν είναι ουτοπική ή δημιουργούμενη, επηρεάζει τις επιλογές των πολιτών και ορισμένες φορές οδηγεί και σε παγίδευση.
Τι είναι όμως, η αλήθεια και πως ορίζουμε την παγίδα:
 Η αλήθεια είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα και όχι αυτό που τελικά μπορεί να είναι πραγματικό. Η αλήθεια δεν είναι ίδια, ταυτόσημη για όλους, επομένως δεν είναι και αντικειμενική. Η αλήθεια τους καθενός, αποτελεί μέρος της πραγματικότητάς του ή της αντίληψη της πραγματικότητάς του. Η έννοια, η αξία και η κατανόηση της αλήθειας, κατά γενική ομολογία αποτελεί μία από τις δυσκολότερες επεξηγήσεις.
Τι είναι όμως η παγίδα και τι σχέση μπορεί να έχει με την αλήθεια και το ψέμα:
Η παγίδευση, όπως την ορίζουμε στο άρθρο μας, είναι μία ενέργεια μεμονωμένου προσώπου ή μίας ομάδας ανθρώπων, με στόχο τον εγκλωβισμό και την ακινητοποίηση ενός άλλου προσώπου ή μίας ένωσης όντων. Ενέργειες, πράξεις που εγκλωβίζουν τον αποδέκτη σε αδυναμία δράσης ή αντίδρασης, οδηγώντας τον σε αδράνεια ή ακόμη και στην επιλογή εκτέλεσης λαθεμένων πράξεων, αφαιρώντας του ουσιαστικά, τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων του ή δυσμενέστερα εγκλωβίζοντας την περαιτέρω πορεία της ζωής του.
Ακινητοποίηση χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Παγίδευση σκέψης και νου, οικειοθελή οριοθέτηση κινήσεων. Εμμονή για έλεγχο και περιορισμό των δράσεων έναντι άλλου, με στόχο και απώτερο σκοπό, την απόλυτη κυριαρχία έναντι του «θύματος», αδρανοποίηση από τον θύτη και απόλυτη αποδοχή των πράξεών του από το θύμα. Παγίδευση, η οποία μπορεί σε μεγαλύτερη ή και απόλυτη κλίμακα να επηρεάσει ολόκληρες κοινωνίες, κατευθύνοντάς τες σε αδιέξοδα, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά.
Παγίδα, αλήθεια και ψέμα:
Η παγίδευση προϋποθέτει την ύπαρξη ψεμάτων ή την απόκρυψη της πραγματικότητας. Όμως, το ψέμα δεν μπορεί να ορισθεί ως ο ακριβές αντίθετος όρος της αλήθειας, διότι η μη αλήθεια, όπως και εάν την αντιλαμβάνεται ο καθένας εξ’ ημών, δεν παράγει πραγματικότητα. Το ψέμα ή η απόκρυψη της αλήθειας όμως, οδηγεί σε μία νέα πραγματικότητα, εγκλωβίζει. Παράγει κάτι νέο. Κάτι δυσμενές. Μία νέα κατάσταση πραγμάτων που οδηγεί σε λαθεμένη πορεία και φυλακίζει ενέργειες, δράσεις ή και ζωές.
Εσύ θα πιστέψεις στο ψέμα; Θα παγιδευτείς; Θα επιλέξεις μία σκληρή πραγματικότητα, μία δύσκολη αλήθεια; Ή μία σωστή – ορθή πλάνη; Μία συσκευασία με ωραίο περιτύλιγμα; Μία πιο εύκολη φαινομενικά ή επιδερμικά ζωή; Οι επιλογές μας δεν καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Εμείς καθορίζουμε τις επιλογές μας. Αλλά οι επιλογές μας καθορίζουν τη ζωή μας.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα