Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ο Μπουκόφσκι και οι Γάτες του

Οι Γάτες του Charles Bukowski

«Ο θάνατος ήταν στο επόμενο βήμα, ο θάνατος ήταν πάντα εκεί… Λοιπόν, όλοι στον τάφο καταλήγουμε, αυτό είναι μαθηματικά βέβαιο. Δεν είναι τίποτε το καινούργιο. Το να κοπροσκυλιάζεις περιμένοντας αυτό ήταν το πρόβλημα».

  Charles Bukowski

Charles Bukowski (1920-1994): Γεννημένος στο Άντερναχ της Γερμανίας, αλλά μεγαλωμένος στην Αμερική (Λος Άντζελες) από δύο ετών, ξεκίνησε να γράφει μάλλον αργά, στα τριανταπέντε του, πίνοντας αδιάκοπα και δουλεύοντας συγχρόνως στα πιο απίθανα επαγγέλματα: σε βενζινάδικο, νυχτοφύλακας, εργάτης σε φάρμες, ταχυδρομικός διανομέας, συντάκτης διαφημιστικών φυλλαδίων ενός αριστοκρατικού μπουρδέλου, αθλητικός ρεπόρτερ κ.α.
 «Οι Χενριμιλερικοί παιάνες του στο ποτό και στις γυναίκες» (Time) δεν έβρισκαν στην αρχή πολλούς αναγνώστες στην Αμερική, αλλά αντιθέτως στην Ευρώπη τα βιβλία του έφτασαν να πωλούν εκατομμύρια αντίτυπα. Λαμπρό τέκνο της αμερικανικής λογοτεχνίας -και επαρκώς βωμολόχος και αλκοολικός- γεννημένος από τον Χέμινγουεϊ και συνεχιστής του Χένρι Μίλλερ, ο Μπουκόφσκι προχώρησε πέρα απ’ όλους αξιοποιώντας στο έπακρο το μέγα δίδαγμα του ζωντανού διαλόγου που πήρε από τα πρότυπά του. Ο ίδιος πάντως προτιμούσε τον τίτλο του ποιητή από του πεζογράφου.
AVT_Charles-Bukowski_8741
O Μπουκόσφσκι είναι ένας από τους πιο αυθεντικούς Αμερικανούς συγγραφείς και ποιητές του 20ου αιώνα που έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο εξωτερικό. Το όνομα του συνδέθηκε ιδιαίτερα με το περιθώριο λόγω του τρόπου ζωής του. Τα έργα του στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αυτοβιογραφικά, αν και ακόμη κι αυτά, περιέχουν αρκετά φανταστικά στοιχεία
Ωστόσο, τρία νέα βιβλία με αδημοσίευτα έως τώρα έργα του Τσαρλς Μπουκόφσκι δείχνουν μια άλλη πλευρά του συγγραφέα. Η πλευρά αυτή περιλαμβάνει την αγάπη του για τις γάτες τις οποίες χαρακτηρίζει ως «δασκάλες του».
Ο συγγραφέας των γνωστών μυθιστορημάτων «Factotum» και «Women» αποτύπωσε την αγάπη του για τις γάτες σε διάφορα ποιήματα όπως το «My cats» και το «The history of one tough motherfucker». Αργότερα μέσα στη χρονιά, το υλικό θα συγκεντρωθεί και θα εκδοθεί σε έναν τόμο με τίτλο «Γάτες».
charles-bukowski-quote
«Εάν αισθάνεστε άσχημα απλά δείτε τις γάτες. Θα αισθανθείτε καλύτερα επειδή ξέρουν τα πάντα όπως ακριβώς είναι» είχε πει κάποτε ο συγγραφέας. «Όσο περισσότερες γάτες έχετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι διάρκεια της ζωής σας. Αν έχετε εκατό γάτες θα ζήσετε δέκα φορές περισσότερο από ό,τι αν έχετε δέκα. Κάποια μέρα αυτό το “μυστικό” θα ανακαλυφθεί και όλοι θα έχουν χιλιάδες γάτες» πρόσθεσε.
Ο Χάουαρντ Σάουνις, συγγραφέας του βιβλίου «Charles Bukowski: Locked in the Arms of a Crazy Life» εξηγεί την αγάπη του Μπουκόφσκι για τις γάτες: έγινε συναισθηματικός στα γηρατειά του. Όταν έβγαλε κάποια χρήματα, πήγε μαζί με την« γυναίκα του να ζήσει την “ζωή στα προάστια” και εκεί είχαν πολλές γάτες».
Buk
Όπως έλεγε και ο ίδιος: «Όλοι γεννιόμαστε μεγαλοφυΐες και πεθαίνουμε ηλίθιοι». 
Στο έργο του «The history of one tough motherfucker» έμπνευση του συγγραφέα είναι μια γάτα η οποία επέζησε αφού την είχε χτυπήσει αυτοκίνητο. Το πείσμα του ζώου να παλέψει για να μείνει στην ζωή συγκίνησε τον συγγραφέα.

«Τα μικροπράγματα σκοτώνουν έναν άνθρωπο. Δεν είναι ούτε ο πόλεμος, ούτε η πανούκλα. Είναι η λάμπα που καίγεται, η έλλειψη χαρτιού υγείας στη στιγμή μιας κρίσης δυσεντερίας, οι λογαριασμοί που μαζεύονται, ένα κορδόνι που κόβεται…»

Τσάρλς Μπουκόφσκι 

Buk end

 Επιμέλεια: Γιώργος Στάμκος, Τόνια Γκόρου
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα