Τρεις λέξεις που είναι μέσα στην καθημερινή μας ζωή: κατινιά, κουτσομπολιό, κακογλωσσιά και μας κάνουν να υποφέρουμε! Αφού είναι κάτι αρνητικό, γιατί όμως οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν; Και γιατί καθόμαστε και τους ακούμε;
Γιατί οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν;
Το πορτρέτο της κουτσομπόλας
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι κουτσομπόληδες έχουν έντονο στρες και άγχος, το οποίο προσπαθούν να διαχειριστούν διαδίδοντας φήμες, σχολιάζοντας άλλους, και μεταδίδοντας πληροφορίες.
• Οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν για να νιώσουν καλύτερα και ανώτεροι: ξέρω κάτι που δεν ξέρεις! Επίσης, επειδή νιώθουν άσχημα για τον ίδιο τους τον εαυτό, χαίρονται να σχολιάζουν αρνητικά και να μειώνουν άλλους, ώστε οι άλλοι να βρίσκονται από κάτω και οι ίδιοι να πάρουν κάποια ψίχουλα χαράς.
• Οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν επειδή βαριούνται και δεν έχουν άλλο θέμα συζήτησης: αν κάποιος δεν έχει ενδιαφέροντα, ενημέρωση, ωραίες ιδέες ή γνώσεις δε μπορεί να κάνει μια καλή συζήτηση, οπότε καταφεύγει στο κουτσομπολιό για να τραβήξει το ενδιαφέρον των συνομιλητών του.
• Οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν από ζήλεια: θα ήθελαν να είναι στη θέση κάποιου άλλου. Έτσι, κουτσομπολεύουν για να δυσφημίσουν κάποιον που είναι δημοφιλής, έχει κάποιο ταλέντο ή χάρισμα, οικονομική άνεση ή ωραίο στυλ ζωής.
• Οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν για να νιώσουν μέλος μια ομάδας: με αυτό τον τρόπο, μπορεί να μπαίνουν αρχικά σε μια ομάδα, όμως τα άλλη μέλη της δεν εμπιστεύονται τον κουτσομπόλη και σίγουρα δεν τον έχουν διαλέξει για την προσωπικότητά του.
• Οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν για να τραβήξουν την προσοχή των άλλων. Όταν κάποιος έχει μια ‘καυτή’ πληροφορία και κουτσομπολεύει κάποιον άλλον, πρόσκαιρα γίνεται το επίκεντρο της προσοχής. Όμως αυτό δεν κρατάει πολύ και δεν έχει γερή βάση, οπότε σύντομα οι άλλοι σταματούν να δίνουν την προσοχή τους στον κουτσομπόλη ή τον αποφεύγουν σε πιο κοντινό επίπεδο, για να μην πέσουν και οι ίδιοι στα δίχτυα του.
• Οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν επειδή αναζητούν αποδοχή. Η κουτσομπόλα με τη συμπεριφορά της είναι σαν να λέει «παρακαλώ αποδέξου με, σε ικετεύω!».
• Οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν επειδή είναι δυστυχισμένοι ή θυμωμένοι. Κουτσομπολεύοντας παίρνουν εκδίκηση, εκτονώνονται και νιώθουν ότι κερδίζουν κάτι.
Είναι κακό να μιλάμε για τους άλλους;
Ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό είναι η περιέργεια για τους άλλους και για τον κόσμο γύρω μας. Οι αυτοβιογραφίες είναι ένα από τα παραδείγματα που αντανακλούν την ανθρώπινη περιέργεια για τον άλλον. Όμως, η βιογραφία ή η παράθεση πληροφοριών για κάποιον διαφέρουν από το κουτσομπολιό πρώτον επειδή διηγούνται την ιστορία της ζωής κάποιου άλλου με σκοπό την κατανόηση της προσωπικότητάς του μέσα από πραγματικά γεγονότα. Επίσης, το κίνητρο είναι η κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και το να μάθει κανείς κάτι παραπάνω για τους άλλους ώστε να βελτιώσει τη δική του ποιότητα ζωής και τις σχέσεις του.
Πολλές φορές οι άνθρωποι ακούν την κουτσομπόλα παθητικά, από φόβο μη φύγουν και έρθει η σειρά τους να τους πιάσει στο στόμα της! Δείχνοντας όμως υποχωρητική στάση και περιέργεια για την κατάσταση του άλλου, τελικά και αυτός που ακούει τα κουτσομπολιά βυθίζεται σε ένα τέλμα αρνητισμού.
Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την κουτσομπόλα;
Υπάρχουν διάφορες φράσεις-κλειδιά με τις οποίες μπορούμε να σταματήσουμε τον αρνητικό σχολιασμό που κάνει ο κουτσομπόλης:
«Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο!».
«Βλέπω ότι μιλάς συνέχεια για το Χ άτομο. Αναρωτιέμαι γιατί ενδιαφέρεσαι τόσο..».
«Για να δούμε τα πράγματα από την οπτική γωνία του Χ ατόμου..».
«Ας τα αφήσουμε αυτά τα αρνητικά και ας μιλήσουμε για κάτι θετικό και όμορφο..».
Αφιερωμένο σε εσάς που θέλετε να βάλετε μια θετική νότα στη ζωή σας!
greekpsychologypages
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.