Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΑΝΑΒΟΥΝ ΚΕΡΙΑ ΣΕ…ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

Davutoglu se ekklisiaΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ένα πολύ χαρακτηριστικό φαινόμενο έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Και ο σημερινός Τούρκος πρωθυπουργός, αλλά και ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης, έχουν επισκεφτεί τα τρία τελευταία χρόνια ελληνορθόδοξους ναούς και άναψαν κερί, μια κίνηση που σίγουρα έχει πολύ σημαντική συμβολική σημασία με δεδομένο το μεγάλο πρόβλημα του Kimlik Meselesi, δηλαδή το «Πρόβλημα Ταυτότητας» της σημερινής Τουρκίας.

Φωτό από την επίσκεψη
Στις 14 Μαΐου του 2012 το ορθόδοξο χριστιανικό ποίμνιο στην πόλη Κουμράτ της Μολδαβίας δοκίμασε μεγάλη έκπληξη όταν ενώ ετελείτο η κυριακάτικη θεια λειτουργία είδαν να μπαίνει στον ναό, με όλη την ευλάβεια που απαιτεί ο χώρος, ο τότε υπουργός Εξωτερικών και σήμερα πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτολγου, με την συνοδεία του και την σύζυγο του, να ανάβει κερί και να κάθετε σαν πιστός για να παρακολουθήσει την λειτουργία.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε περιοδεία που έκανε στα τότε στην Εσθονία και στην Μολδαβία, επισκέφτηκε και την πόλη Κουμράτ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής των Γκαγκαούζων, των τουρκόφωνων ορθόδοξων χριστιανών της Μολδαβίας. Εκεί ο Νταβούτολγου, αποφάσισε να κάνει μια συμβολική αλλά ιδιαίτερης σημασίας κίνηση. Έτσι πήγε στην ορθόδοξη μητρόπολη του Κουμράτ και παρακολούθησε όλη την θεια λειτουργία!!! Μάλιστα, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ σε αποκλειστικό της δημοσίευα, μετά την θεια λειτουργία είχε και μια εγκάρδια συζήτηση με τους ιερείς του ορθόδοξου χριστιανικού ναού και παρακολούθησε και ένα γάμο που τελέστηκε σύμφωνα με το ορθόδοξο τυπικό.
Δυο χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου του 2014, ο πρόεδρος της τουρκικής αντιπολίτευσης και αρχηγός του Λαϊκού κόμματος της Τουρκίας, Kemal Kılıçdaroğlu, κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Γερμανία επισκέφτηκε μια ελληνορθόδοξη εκκλησιά για να παρακολουθήσει την θεια λειτουργία και μάλιστα να ανάψει ένα κερί σαν να είναι κάποιος πιστός ελληνορθόδοξος.
Η εντυπωσιακή πράγματι αυτή κίνηση του Kemal Kılıçdaroğlu,  έγινε κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Γερμάνια και στην πόλη της Κολωνίας.  Ο Τούρκος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει το πρόγραμμα του και να βρει έτσι την ευκαιρία να επισκεφτεί την ελληνορθόδοξη εκκλησία, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi, να ανάψει ένα κερί σαν ένας κοινός ελληνορθόδοξος πιστός, να παρακολουθήσει μέρος της θειας λειτουργίας και στο τέλος να ξεναγηθεί από τους ιερείς στις τοιχογραφίες και στις εικόνες του ιερού ναού εκφράζοντας την ευλάβεια του και τον μεγάλο του θαυμασμό. Μετά την ξενάγηση οι ιερείς του ναού, Παύλος Αλτιντάρογλου και Χριστόδουλος Σαμπουντζούογλου, παρέθεσαν και πρόγευμα στον Τούρκο πολιτικό που τους εξέπληξε με αυτή του την κίνηση. Σημειωτέον ότι ο Kemal Kılıçdaroğlu επί τη ευκαιρία δε της επίσκεψης του αυτής, αναφέρθηκε στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής και καυτηρίασε τις σφαγές που γίνονται σε βάρος των χριστιανών. Δεν παραλείψε δε να κάνει και κήρυγμα υπέρ της προστασίας των χριστιανικών ναών στην ίδια την Τουρκία.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα