Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Η κατάθλιψη στους άνδρες: Συμπτώματα, συνέπειες, κίνδυνοι και αντιμετώπιση

Η κατάθλιψη προσβάλλει περίπου 7% των ανδρών κάθε χρόνο.
Η κατάθλιψη είναι σοβαρή ασθένεια η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία. Μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Η μη ανίχνευση και θεραπεία της κατάθλιψης οδηγεί σε σοβαρές και κάποτε τραγικές συνέπειες. Ένα σοβαρό πρόβλημα με την κατάθλιψη είναι ότι μπορεί να υπάρχει και να εξελίσσεται χωρίς όμως να γίνεται αντιληπτή από το άτομο που πάσχει, την οικογένεια του, τους φίλους του ή ακόμη τους γιατρούς του.

Οι άνδρες δύσκολα παραδέχονται ότι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και δεν ζητούν βοήθεια. Όμως η κατάθλιψη στους άνδρες δεν είναι σπάνια. Υπολογίζεται ότι περίπου 7% των ανδρών κάθε χρόνο προσβάλλονται από κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικές μορφές όπως συμβαίνει και με τις άλλες ασθένειες. Ο αριθμός και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο κάθε ασθενής με μια μορφή κατάθλιψης μπορεί να διαφοροποιούνται διαχρονικά και δεν είναι τα ίδια από ασθενή σε ασθενή.
Τα κυριότερα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τα ακόλουθα:
  1. Επίμονα αισθήματα λύπης, απελπισίας και πεσιμισμού
     
  2. Ελάττωση επιπέδου ενεργητικότητας, κούραση και ο ασθενής δραστηριοποιείται με αργούς ρυθμούς
     
  3. Απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα και δραστηριότητες που ενδιέφεραν παλαιότερα συμπεριλαμβανομένου και του σεξ
     
  4. Αισθήματα ενοχής, ο ασθενής νιώθει ότι είναι ανάξιος και ότι δεν μπορεί να βοηθηθεί
     
  5. Δυσκολίες συγκέντρωσης και μνήμης
     
  6. Δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων
     
  7. Διαταραχές του ύπνου, ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί ή ακόμη υπερβολική υπνηλία
     
  8. Αλλαγές στην όρεξη και στο βάρος σώματος
     
  9. Σκέψεις θανάτου, αυτοκτονίας ή ακόμη απόπειρες αυτοκτονίας
     
  10. Ευερεθιστότητα νευρικότητα, ανυπομονησία και ανησυχία
     
  11. Επίμονα σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, διαταραχές του πεπτικού συστήματος και χρόνιος πόνος που δεν υποχωρούν στις συνήθεις θεραπείες.
Οι κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να παρουσιάζουν τα συνήθη συμπτώματα της κατάθλιψης, εντούτοις βιώνουν διαφορετικά την κατάθλιψη και έχουν διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης και αντιμετώπισης της πάθησής τους.

Οι άνδρες είναι συνήθως πιο πρόθυμοι να δηλώσουν ότι έχουν κούραση, ευερεθιστότητα, απώλεια ενδιαφέροντος για την εργασία τους ή τα χόμπι τους και διαταραχές του ύπνου τους. Δεν λένε εύκολα ότι υποφέρουν από έντονα αισθήματα λύπης και ενοχών ή ότι αισθάνονται ότι δεν αξίζουν τίποτα.

Η έκφραση της κατάθλιψης στους άνδρες είναι διαφορετική στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ορισμένοι ερευνητές μάλιστα έχουν θέσει το ερώτημα κατά πόσο, ο συνήθης ορισμός της κατάθλιψης και τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται, είναι προσαρμοσμένα για την πάθηση όπως παρουσιάζεται στον άντρα.

Οι άνδρες δηλώνουν πιο εύκολα από τις γυναίκες ένα πρόβλημα αλκοολισμού ή εθισμού στα ναρκωτικά. Οι ερευνητές συζητούν κατά πόσο η χρήση εθιστικών ουσιών στους άνδρες είναι ένα σύμπτωμα μιας κατάθλιψης που υποβόσκει ή εάν είναι μια κατάσταση που συμβαίνει πιο συχνά ταυτόχρονα με την κατάθλιψη στους άνδρες.  

Παράλληλα τονίζεται ότι η χρήση ουσιών που προκαλούν εθισμό όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, είναι δυνατόν να κρύβει την κατάθλιψη. Έτσι η διάγνωση της κατάθλιψης στους άντρες γίνεται πιο δύσκολη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνεται θεραπεία της πάθησης. 

Οι άντρες αντί να αναγνωρίσουν τα αισθήματα τους, να ζητήσουν βοήθεια ή να απευθυνθούν σε ειδικούς για την κατάλληλη θεραπεία, αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους. Μερικοί άνδρες με κατάθλιψη, είναι δυνατόν να κατευθυνθούν προς το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Άλλοι απογοητεύονται, αποθαρρύνονται, θυμώνουν εύκολα, είναι ευερέθιστοι και κάποτε γίνονται βίαιοι.

Υπάρχουν ακόμη άλλοι άνδρες οι οποίοι αντιδρώντας στην κατάθλιψη τους, ρίχνονται καταναγκαστικά στη δουλειά, προσπαθώντας έτσι να κρύψουν την κατάθλιψή τους από τον ίδιο τον εαυτό τους, την οικογένεια τους και τους φίλους τους.

Επίσης ένα αριθμός αντρών με κατάθλιψη, αντιδρούν ενεργώντας ριψοκίνδυνα με αδιαφορία για τους κινδύνους, θέτοντας έτσι τον εαυτό τους σε ευάλωτη και επικίνδυνη θέση.

Ο αριθμός των θανάτων λόγω αυτοκτονιών στους άνδρες, σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις γυναίκες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αποπειρών αυτοκτονίας στις γυναίκες είναι μεγαλύτερος.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι θάνατοι λόγω αυτοκτονιών στους άνδρες, συχνά σχετίζονται με κατάθλιψη. Ο ανησυχητικός αριθμός αυτοκτονιών στους άνδρες μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες δεν αναζητούν βοήθεια και θεραπεία όταν πάσχουν από κατάθλιψη.

Είναι γεγονός ότι πολλοί άνδρες με την πάθηση αυτή, παραμένουν χωρίς να αναγνωρισθεί η νόσος τους και έτσι στερούνται μιας θεραπείας που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή τους.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να γίνουν κατανοητές όλες οι πτυχές της κατάθλιψης στους άντρες. Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με το πως αντιδρούν στα αισθήματα και το στρες που συνοδεύουν την κατάθλιψη.
Επίσης πρέπει να βρεθούν τρόποι για να βοηθηθούν οι άντρες να εκφράζουν και να παραδέχονται με μεγαλύτερη άνεση ότι πάσχουν από κατάθλιψη. Έτσι θα μπορούν να τυγχάνουν καλύτερης φροντίδας.

Παράλληλα οι γιατροί πρέπει να εκπαιδεύονται καλύτερα στο να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη στους άντρες. Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι στο χώρο εργασίας μπορούν επίσης να παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση της κατάθλιψης στους άντρες και στην επιτυχή αντιμετώπισή της.

Υπάρχουν θεραπείες, φάρμακα ή ψυχοθεραπείες, που είναι αποτελεσματικές για την κατάθλιψη. Περισσότερες από το 80% των περιπτώσεων κατάθλιψης βελτιώνονται με την κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, μειώνει τη χρονική διάρκεια τους και βοηθά στην πρόληψη νέων επεισοδίων κατάθλιψης.

Οι άντρες που αισθάνονται συμπτώματα κατάθλιψης, δεν πρέπει να διστάζουν να αναζητούν βοήθεια. 

Άτομα του περιβάλλοντος ή της οικογένειας αντρών που παρουσιάζουν κατάσταση κατάθλιψης, μπορούν επίσης να βοηθήσουν παρέχοντας και αναζητώντας υποστήριξη. 

Υπάρχουν ειδικοί γιατροί, ψυχολόγοι και άλλοι σύμβουλοι που μπορούν να βοηθούν προς την ορθή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση με επιτυχία της κατάθλιψης 

 medlook

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα