Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Γιατί η αυτονομία των smartphone είναι τόσο μικρή;

Ενώ όλα τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς βελτιώνονται σημαντικά, οι μπαταρίες δεν φαίνεται να ακολουθούν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε!

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Τα μοντέρνα smartphone μοιάζουν λες και ήρθαν από άλλον πλανήτη αν τα τοποθετήσει κανείς δίπλα σε ένα κανονικό κινητό τηλέφωνο.

smartphone από άλλον πλανήτηΗ αυτονομία της μπαταρίας τους όμως δεν έχει βελτιωθεί και πολύ...

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά απεναντίας μειώνεται συνεχώς...

Τα παλιά κλασικά τηλέφωνα μπορούσαν να λειτουργούν για μία εβδομάδα ή και περισσότερο με μία πλήρη φόρτιση, σε αντίθεση με τα μοντέρνα smartphone τα οποία με δυσκολία καταφέρνουν να αντέξουν μία ολόκληρη ημέρα! 
Η τεχνολογία των μπαταριών δεν βελτιώνεται αρκετά

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει σε δραματικές εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας. Επεξεργαστές, μνήμες, οθόνες και άλλα εξαρτήματα βελτιώνονται σε απόδοση, ταχύτητα και κόστος παραγωγής.
εξέλιξη κινητών τηλεφώνωνΠροσφέρουν περισσότερη υπολογιστική ισχύ, δυνατότητες και ανάλυση σε σχέση με το κόστος και τη σχέση ποιότητας - τιμής τους.

Ομοίως, τα smartphone σήμερα διαθέτουν γρηγορότερους επεξεργαστές, περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, μεγαλύτερη μνήμη και υψηλότερης ποιότητας οθόνες παρά ποτέ.

Η διαφορά μεταξύ ενός έξυπνου τηλεφώνου του σήμερα και ενός που κυκλοφόρησε εδώ και λίγα χρόνια είναι τεράστια.

Παρόλα αυτά, η τεχνολογία των μπαταριών εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Για παράδειγμα, ενώ άλλα εξαρτήματα μειώνονται σε μέγεθος, οι μπαταρίες συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να καταλαμβάνουν ένα σεβαστό ποσοστό του εσωτερικού χώρου ενός τηλεφώνου.

Και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει αισθητά τα επόμενα χρόνια. 
Έμφαση στο design

Η τεχνολογία των μπαταριών παρουσιάζει κάποια βελτίωση αν και μικρή, ενώ παράλληλα και τα εξαρτήματα των smartphone γίνονται πιο αποδοτικά πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Παρόλα αυτά όμως, δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη βελτίωση στην αυτονομία των τηλεφώνων. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα μοντέρνα smartphone με λειτουργικό Android, iOS κλπ, γίνονται ολοένα και λεπτότερα και ελαφρύτερα. Το γεγονός αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτονομία της μπαταρίας.
λεπτό smartphone

Αυτό συμβαίνει γιατί οι κατασκευαστές αντί να εστιάσουν στην μεγιστοποίηση της αυτονομίας, επενδύουν στην ελαχιστοποίηση του μεγέθους των μπαταριών προκειμένου να συρρικνώσουν όσο μπορούν το μέγεθος των τηλεφώνων με παράλληλη αύξηση των επιδόσεων.

Και τα δυο αυτά στοιχεία μειώνουν, ή καλύτερα δεν αυξάνουν όσο θα μπορούσαν, την αυτονομία των έξυπνων τηλεφώνων.

Κάθε επόμενο μοντέλο (είτε iphone, samsung galaxy κλπ) είναι λεπτότερο και ελαφρύτερο από το προηγούμενο με μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί ακόμα περισσότερο αν η εκάστοτε εταιρία επέλεγε να διατηρήσει το ίδιο πάχος με τον προκάτοχο του.

Όμως οι περισσότεροι κατασκευαστές smartphone επιλέγουν να φτιάξουν ένα λεπτότερο και ελαφρύτερο τηλέφωνο.

Επιπρόσθετα, οι μεγαλύτερες μπαταρίες είναι και πιο ακριβές επειδή περιέχουν περισσότερα υλικά.
Συνεπώς, η συρρίκνωση των μπαταριών, βοηθάει και στην ελαχιστοποίηση του κόστους!


Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η πρόσβαση στην μπαταρία του τηλεφώνου. Κάποτε, μια εφεδρική, ή μια αποδοτικότερη μπαταρία, ήταν μια επιλογή.

Τελευταία όμως, καθώς όλο και περισσότερες εταιρίες (Apple, Alcatel κλπ) βγάζουν τηλέφωνα με μπαταρία απροσπέλαστη από τον χρήστη, η δυνατότητα αυτή πάει περίπατο... 

Αυτή όμως είναι η μια μόνο όψη του νομίσματος. Στην πραγματικότητα αυτό που παίζει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στην εξάντληση της μπαταρίας του αγαπημένου μας gadget είναι οι απαιτήσεις μας από αυτό.

smartphoneΤα σύγχρονα smartphone έχουν δυνατότητες και επιδόσεις που πριν λίγα χρόνια θα ζήλευαν όχι μόνο τα κινητά τηλέφωνα, αλλά ακόμη και οι υπολογιστές.

Κι αυτό γιατί διαθέτουν πλήθος εφαρμογών και δυνατοτήτων για να κάνουμε σχεδόν τα πάντα και να είμαστε ενημερωμένοι συνεχώς για τα πάντα.

Αυτό, όπως είναι φυσικό έχει ένα τίμημα. Την υψηλή κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς την μείωση της αυτονομίας
Ενημερώσεις και συγχρονισμός στο παρασκήνιο

Ένα κλασικό τηλέφωνο είχε ελάχιστες δυνατότητες. Ο χρήστης του δεν λάμβανε διαρκώς ειδοποιήσεις για νέα emails, ενημερώσεις κοινωνικών δικτύων (αλήθεια υπήρχαν και τότε; :-P) καθώς και τόσες άλλες άμεσα ενημερωμένες πληροφορίες.

Δεν τσέκαρε αυτόματα για ενημερώσεις εφαρμογών, μιας και δεν υπήρχαν καν εφαρμογές, δεν κατέβαζε νέες προγνώσεις καιρού, ούτε ανανέωνε συνεχώς την τοποθεσία του χρήστη ή οτιδήποτε άλλο σαν κι αυτά.
smartphone notifications

Τα μοντέρνα smartphone είναι ουσιαστικά όπως οι υπολογιστές. Στην πραγματικότητα τρέχουν ακόμα και τα ίδια λογισμικά.

Η τεχνολογία Android χρησιμοποιεί linux, το iOS χρησιμοποιεί Darwin, ενώ τα Windows Phone 8, χρησιμοποιούν το Windows NT kernel το οποίο χρησιμοποιείται από τα Windows στους σταθερούς υπολογιστές.
Η οθόνη ενός κινητού μπορεί να είναι ανενεργή, ενώ ουσιαστικά το τηλέφωνο αυτό καθ’ αυτό μπορεί να είναι ενεργό και απασχολημένο.


Σε συσκευές Android, όπου οι εφαρμογές έχουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία, διάφορα προγράμματα μπορούν να τρέχουν στο background, καταναλώνοντας υπολογιστική ισχύ και φυσικά μπαταρία.

Το λειτουργικό iOS της Apple περιορίζει τα προγράμματα πολύ περισσότερο, χωρίς όμως να απαγορεύει ενημερώσεις και συγχρονισμούς οι οποίοι καταναλώνουν επίσης πολλή μπαταρία. 
Μεγαλύτερες οθόνες, ταχύτεροι επεξεργαστές, περισσότεροι πυρήνες και δέκτες LTE

Η σχέση απόδοσης – τιμής μπορεί να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά παράλληλα χρησιμοποιείται πολύ πιο ισχυρό hardware στα τηλέφωνα.

Κάθε χρόνο, οι οθόνες γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες και υψηλότερης ανάλυσης, οι επεξεργαστές γίνονται ταχύτεροι, ενώ περισσότεροι πυρήνες και δέκτες LTE προστίθενται στα περισσότερα τηλέφωνα.
ασύρματη τεχνολογία LTE

Παρόλο που το LTE επιτρέπει ταχύτερη μεταφορά δεδομένων από την προγενέστερη τεχνολογία 3G, απαιτεί όπως είναι αναμενόμενο και μεγαλύτερη ισχύ μπαταρίας.

Επιπρόσθετα, υπάρχει γενικότερα πολύ περισσότερο hardware σε ένα μοντέρνο smartphone από ότι σε ένα παλιό κλασικό τηλέφωνο.
ασύρματα δίκτυα έξυπνων τηλεφώνωνΠέραν, όμως, του LTE και του 3G, υπάρχει και το Wi-Fi, το Bluetooth, το GPS και το NFC (Near Field Communication ή Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου).

Τα παραπάνω δεν είναι αναγκαστικό να τρέχουν διαρκώς.

Όταν όμως ενεργοποιηθούν, κυριολεκτικά στεγνώνουν την μπαταρία.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι η τεχνολογία των μπαταριών δεν βελτιώνεται στον ίδιο εκθετικό βαθμό με άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα smartphone.

Αυτό σημαίνει ότι ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας απαιτεί συμβιβασμούς. 
Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα smartphone με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας, αλλά θα ήταν βαρύτερο και παχύτερο.


Επίσης θα μπορούσαμε να αυξάναμε ακόμα περισσότερο την διάρκεια ζωής της μπαταρίας τοποθετώντας λιγότερο απαιτητικό hardware στο τηλέφωνο.

Στην πραγματικότητα, όμως, η γενική απαίτηση ενός μέσου χρήστη είναι μεγάλες, υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης οθόνες και γρήγοροι επεξεργαστές.

Έτσι, ενώ οι επιδόσεις βελτιώνονται συνεχώς, οι μπαταρίες αδυνατούν να ακολουθήσουν...


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα