Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΛΑΓΟΣ ΤΗ ΦΤΕΡΗ ΕΤΡΙΒΕ…ΚΑΚΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ..

¨Εις σε προστρέχω.. τέχνη της ποιήσεως, που ξέρεις από φάρμακα¨.. λέει ο Καβάφης.
Αυτός.. προστρέχει στην Ποίηση.
Άλλος στην Ιστορία, άλλος στη Φιλοσοφία, κι όλοι ψάχνουν να βρούν τα φάρμακα για την υπαρκτή ή ανύπαρκτη ασθένειά τους…
Ετσι , άλλος καταφεύγει στους φίλους και στους συγγενείς, άλλος σ αυτούς που τον πλησιάζουν για να τον…εκμεταλευτούν, και εν γνώσει του, τους δέχεται, γιατί δεν έχει εναλλακτικες λύσεις, ή δεν θέλει να έχει, ή η βλακώδης υπερηφάνειά του τον εμποδίζει, ταπεινωνόμενος να  βρεί.. και προπάντων προσπαθεί κάτι να ανακαλύψει.. στο χρυσωρυχείο της καρδιάς και του νου του.
Κι όπως συμβαίνει με το θάνατο αγαπημένων προσώπων, αν προετοιμαζόμαστε μαζί τους, δεχόμαστε και καρτερούμε το τέλος, κι ηρεμούμε..
Αν όμως είμαστε απροετοίμαστοι, χρειαζόμαστε χρόνο μετά από το απροσδόκητο να συνέλθουμε και να χωνέψουμε ( αν το καταφέρουμε) το κακό..
Ολα τα πιό πάνω συμβαίνουν σ εναν οργανισμό, τον οργανισμό μας, που υφίσταται χάριν μιας…αντλίας
μεταξύ όλων των άλλων) της καρδιάς, την οποία θεωρητικά οφείλουμε να προσέχουμε σαν τα μάτια μας…
Αλλο τι κάνουμε εμείς, με τα φαγητά σκουπίδια, το κάπνισμα, τις άσκοπες σεξ.επιδόσεις, το άγχος, την υπερβολική ή την μηδενική άσκηση, για να καταλήξουμε με μια υπερκοιλιακή αρρυθμία,ή  και μαρμαρυγή
Τότε στεκόμαστε προς στιγμήν, αναλογιζόμαστε το μέγεθος της ανοησίας μας, και πεφτουμε στα φάρμακα, οι παρενέργειες των οποίων είναι 2 και 3 σελίδες..

Διπλασιάζουμε το άγχος μας, και μια μέρα ακούμε απ τον.. δικό μας Ζάχο…οτι εξ αιτίας των μικροεγκεφαλικών  επεισοδίων στα οποία δεν δώσαμε και τόσο σημασία…επιτύχαμε να αγκαλιάσουμε μιαν αγγειακή άνοια¨ ¨πολυεμφρακτικού τύπου¨
Ουτε που πολυκαταλάβαμε , αλλά είπαμε θα κόψουμε το πολύ φαγητό, θα βάλουμε νερό στο κρασί των επιδιώξεών μας. Θα κόψουμε την πολλή τηλεόραση, μιας και μπουχτίσαμε απο Σουλεϊμαν  ¨παληκαράδες τουρκους¨και την ¨όμορφη Φατμέ¨κι αντε να βγούμε να περπατήσουμε…
Ομως όπως περπατούσαμε χαλαρά, μια τσαχπίνα ¨Ρομά¨μας προσήγγισε, όχι για να μας πεί την μοίρα, αλλά για να μας φάει το πορτοφόλι μ όλα του τα καλά, και το…καινούργιο μας κινητό…
Κι ύστερα απ όλα αυτα, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε τί να φταίει…ομως η άοκνη έρευνα των φίλων αμερικανών, που διαθέτουν λεφτά γι αυτήν, μας λέει πως αυτοί που αρχίζουν να έχουν ψιλοεγκεφαλικά, κι αγγειακα γενικά προβλήματα…¨φλερτάρουν¨στενά με την άνοια..
Αν δε τα προηγούμενα χρόνια υπέφεραν απο στρες και κατάθλιψη, η ¨νόσος του Αλοϊσιου¨ τους πολιορκεί στενά..
Αν δε σ όλα αυτά προσθέσουμε και το άθλιο νερό που πίνουμε, υπερχλωριομένο με αλουμίνιο, καταλοιπα βαρέων μεταλλών κλπ, έρχεται κι ολοκληρώνεται η εικόνα της καταστροφής…
Οχι, γιατί στο τέλος αναρωτιώμαστε τί φταίει…
Σίγουρα γι αυτό δεν φταίει ούτε ο ψηλός ούτε ο..ευτραφής, ούτε κι οι υπόλοιποι…παραθεριστές της Βουλής, αλλα η δική μας έλλειψη εγρήγορσης, μια και το διαδίκτυο πλέον μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε..
Ομως ας έρθουμε πιό κοντα στην άνοια, σαν οντότητα.
Η πιό γλαφυρά δραματική περιγραφή που άκουσα είναι 
Ενα ¨μακρύ αντίο¨στη ζωή..
Πιστεύω πως η άνοια είναι ο φόβος και τρόμος όλων ανεξαιρέτως των …ενόχων πολλών και διαφόρων καταχρήσεων..που όμως λόγω ολιγωρίας, δεν φροντίζουν πριν χτυπήσει η ¨καμπάνα¨να περισώσουν ό,τι σώζεται..Απ την άλλη τα φάρμακα που χορηγούνται , είναι για λίγο και με παρενέργειες που ( κι εδω είναι το τραγικό) μιμούνται τα…συμπτώματα της άνοιας.
Το πιο κοινό, και συνηθισμένο φάρμακο, για τα πρώτα στάδια του Αλτσχάϊμερ ( που προκαλεί ..παρενέργειες που μιμούνται τα συμπτώματα της άνοιας) είναι ένας Αναστολέας Της Χοληστερινάσης.. 
Κι εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι…Το Αλτσχάϊμερ είναι η πιό…κοινη μορφή της άνοιας.
Μιας αρρώστειας που αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου, και σκοτώνει κατα εκατομμυρια  τα κυτταρα του, που εξαρτώνται απο την..ακετυλοχολίνη..
 Και τώρα η ουσία του προβλήματος..Ενα απ τα πολλά ένζυμα που περιδιαβάζουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, 
η ακετυλο-χολινε-στεραση..καταστρέφει τον νευροδιαβιβαστή ακελυλοχολίνη..
Με αποτέλεσμα τη σταδιακή διακοπή της επικοινωνίας των εγκεφαλικών κυτταρων, που έχει σαν αποτέλεσμα την τραγική αλλαγή της συμπεριφοράς στον άνθρωπο…
Τα αντιψυχωσικά φαρμακα που χορηγούνται ως κατευναστικά σε ανοιακούς ιδρυματικούς ( που τους εγκαταλείπουν οι δικοί τους), σκοτώνουν το μεγαλύτερο αριθμό απ αυτούς, ενω βοηθούν ένα 20% εκείνων που τα παίρνουν ( πολύ λιγότερο απο ένα εικονικό φάρμακο, που φτάνει το 30%) Η φαρμακευτικη αντιμετώπιση της ανοιας γίνεται με δύο¨οικογένειες¨φαρμάκων..                       
Τη  ριβαστιγμίνη (rivastigmine) Και την μεμαντίνη (memantine) που είναι ένας εξαρτώμενος από την τάση, μη ανταγωνιστικός ανταγωνιστής υποδοχέος-NMDA μέτριας συγγένειας.
Ο εγκέφαλος του ανοϊκου.. λειτουργεί ακριβώς με το ίδιο τρόπο …εκτός από μια λεπτομέρεια..οι πρόσφατες φωτογραφίες γεγονότων δεν έχουν…πλαίσια συναισθήματος, όπως είδαμε πριν λίγο, με αποτέλεσμα, να μην μπορεί ο ανοϊκος, να κατανοήσει τις…εικόνες που εξακολουθεί ακατάπαυστα να φωτογραφίζει ο εγκέφαλός του..
Αυτό που μπερδεύει είναι οτι , δυστυχώς όλο το παρελθόν είναι ακέραιο…με πλαίσιο, που σημαίνει οτι δεν υπαρχει το παραμικρό κενό στην αντίληψη κι επαναφορά των παλιων γεγονότων..
Οταν λοιπόν στον ανοϊκο τίθεται μια ερώτηση του άμεσου παρόντος ( ας πούμε που έβαλε τα πρεσβυωπικά γυαλιά του) δεν καταλαβαίνει, κι αμέσως μπαίνει σε…κοκκινη κατάσταση που απαιτεί άμεση δράση, που όμως αδυνατεί να ενεργήσει μια και στερείται των συνοδευτικών γεγονότων..αρα δεν μπορεί να συνδέσει τα δύο πράγματα, και παραιτειται..
Κι αρχίζει το δράμα με τις αντεγκλησεις της συντρόφου του, που δεν θέλει να καταλάβει οτι δεν φταίει ο ανοϊκός στο παραμικρό..έχει τη διάθεση να προσφέρει…ας πούμε να μαγειρέψει…
Ομως τα κάνει όλα ανω κάτω, μια κι όπως είπαμε δεν έχει¨πλαίσιο¨η εικόνα της ακαταστασίας που δημιουργεί, κι έτσι νομίζει οτι δεν έχει κάνει τίποτα, κι είναι ήσυχος με την συνείδησή του…
Ομως το ξέσπασμα εναντίον του ,το ¨καταγράφει¨ ο εγκέφαλός του, σαν μη αποδοχή του ιδίου, κι έτσι κλείνεται στον εαυτό του, απορρίπτοντας μερα τη μέρα τον ή την  σύντροφό του…
Η κατανόηση των παραπάνω είναι το κλειδί της επίτευξης γαλήνης στις σχέσεις…διαφορετικά, με τον καιρό θα οδηγούμαστε σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο…..Χαίρετε..
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα