Όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι είναι ανάγκη να αφιερώσουν χρόνο και σκέψη στην εξέταση των μεγάλων παγκόσμιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Μερικά απ’ αυτά μπορούν να επιλυθούν σχετικά γρήγορα – αρκεί να υπάρχει κοινή λογική και μια ορθή εκτίμηση του συμφέροντος· άλλα θ’ απαιτήσουν μακρόπνοο σχεδιασμό και μεγάλη υπομονή καθώς θα γίνονται τα αναγκαία βήματα που θα οδηγούν στην αναπροσαρμογή των ανθρώπινων αξιών και στην εγκαινίαση των νέων νοητικών στάσεων ως προς τις ορθές ανθρώπινες σχέσεις.
Στην αναγνώριση της ανάπτυξης της ανθρώπινης συνείδησης και στην αντίληψη της διαφοράς που προφανώς υφίσταται μεταξύ των πρωτόγονων ανθρώπων και της σύγχρονης νοήμονος ανθρωπότητας, μπορεί να θεμελιωθεί μια ακλόνητη αισιοδοξία για το ανθρώπινο πεπρωμένο.
Τα επίκαιρα γεγονότα δεν ακυρώνουν τη μακρόχρονη ιστορία της ανθρώπινης ανάπτυξης ούτε και αναιρούν την αναγνώριση των μακρόπνοων αλλαγών που έγιναν στην ανθρώπινη συνείδηση· ρυθμίζουν βασικά τους αντικειμενικούς στόχους των ανθρώπων, όλες τις ανθρώπινες επαφές και υπογραμμίζουν με κατανόηση και προοπτική τις αντιδράσεις της ανθρώπινης φυλής.
Οι αργές και περιορισμένες μετακινήσεις των πρωτόγονων φυλών του ανθρώπινου γένους παραχώρησαν τη θέση τους στην ταχύτητα και τη γοργή μετακίνηση (σχεδόν απίστευτα γοργή) καθώς και στην ευκολία των αεροπορικών μεταφορών.
Οι αλλόκοτοι ήχοι και το φτωχό λεξιλόγιο των άγριων φυλών εξελίχθηκαν στα περίπλοκα γλωσσικά συστήματα των τωρινών εθνών· οι διάφοροι τρόποι πρωτόγονης επικοινωνίας με τύμπανα ή φωτιές αντικαταστάθηκαν απ’ τον τηλέγραφο, το τηλέφωνο και το ραδιόφωνο· οι ξύλινες πιρόγες των αμαθών νησιωτών εξελίχθηκαν στους δρόμωνες των θαλασσών, που με τη μηχανική τους δύναμη συνδέουν τα λιμάνια σε διάστημα λίγων ημερών· η πεζοπορία και η μετακίνηση με άλογα ή άμαξες έδωσαν τη θέση τους στα τραίνα που διασχίζουν ολόκληρες ηπείρους με ταχύτητα μεγαλύτερη από εβδομήντα μίλια την ώρα.
Τους πρώιμους και απλούς πολιτισμούς ακολούθησε ο τωρινός με την πολύπλοκη και υπεροργανωμένη κοινωνική, οικονομική και πολιτική του δομή. Η κουλτούρα, οι τέχνες, η φιλολογία, η μουσική και η φιλοσοφία όλων των εποχών βρίσκονται σήμερα στη διάθεση του μέσου πολίτη.
Οι παραπάνω αντιθέσεις παρέχουν μια προοπτική κι ένα υπόβαθρο, εμπνέοντας ελπίδα για το μέλλον και εμπιστοσύνη για το απώτερο πεπρωμένο του ανθρώπου. Το παρελθόν μπορεί στην πραγματικότητα να θεωρηθεί σαν ένα προγενετικό στάδιο κι όχι σαν κανονική διαδικασία βίωσης· συνιστά το προοίμιο μιας πλουσιότερης και πιο φωτισμένης ζωής· είναι η προκαταρκτική περίοδος για μια κουλτούρα κι έναν πολιτισμό που θα βεβαιώσουν τη δόξα του Θεού και θα προσφέρουν τη ζωντανή μαρτυρία για τη θειότητα του ανθρώπου.
Όταν ολοκληρωθεί η φάση της γέννησης, στη γη θα δρα μια νέα ανθρωπότητα, μια νέα φυλή ανθρώπων – νέα γιατί θα είναι διαφορετικά προσανατολισμένη.
Αναγκαστικά υπάρχουν πολλά μικρότερα προβλήματα, όμως εκείνα που πραγματεύεται αυτό το βιβλίο είναι τα κυριότερα με τα οποία βρίσκεται αυτή την εποχή αντιμέτωπη η ανθρωπότητα και για τα οποία πρέπει να βρεθεί κάποια λύση στη διάρκεια των επόμενων είκοσι πέντε ετών. Αυτό πρέπει να γίνει με την απλή μέθοδο (απλή στο γράψιμο, αλλά δύσκολη στην εφαρμογή) της εδραίωσης ορθών ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και μεταξύ εθνών.
Το άμεσο πνευματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι είναι το πρόβλημα της βαθμιαίας αντιστάθμισης του μίσους και της εγκαινίασης της νέας τεχνικής μιας εκγυμνασμένης, επινοητικής, δημιουργικής και πρακτικής καλής θέλησης.
Η καλή θέληση συνιστά την πρωταρχική απόπειρα του ανθρώπου να εκφράσει την αγάπη του Θεού. Το αποτέλεσμά της στη γη θα είναι η ειρήνη. Είναι τόσο απλή και πρακτική, ώστε οι άνθρωποι αδυνατούν να εκτιμήσουν την ισχύ της ή το επιστημονικό και δυναμικό της αποτέλεσμα.
Η νοοτροπία μιας οικογένειας μπορεί να τροποποιηθεί πλήρως, εφόσον κάποιο μέλος της εφαρμόζει με ειλικρίνεια την καλή θέληση. Η καλή θέληση μπορεί να προκαλέσει επανάσταση στον κόσμο, εφόσον εφαρμόζεται πραγματικά από ομάδες σε κάθε έθνος, από πολιτικά και θρησκευτικά κόμματα σε κάθε έθνος καθώς και μεταξύ των εθνών.
Το αίτιο της ανθρώπινης δυσπραγίας (η οποία εστιάσθηκε στις οικονομικές δυσχέρειες των τελευταίων διακοσίων ετών και στο θεολογικό αδιέξοδο των ορθόδοξων εκκλησιών) οφείλεται στο γεγονός ότι καθένας παίρνει χωρίς να δίνει, αποδέχεται χωρίς να συμμερίζεται κι αρπάζει χωρίς να διανέμει. Όλα αυτά συνεπάγονται την παράβαση ενός νόμου που έθεσε την ανθρωπότητα στη θέση του αναμφισβήτητου ενόχου.
Ο πόλεμος υπήρξε η φριχτή ποινή την οποία έπρεπε να πληρώσει το ανθρώπινο γένος για το μεγάλο του αμάρτημα της χωριστικότητας. Οι εντυπώσεις από την Ιεραρχία έγιναν δεκτές, διαστρεβλώθηκαν, παραποιήθηκαν και παρερμηνεύθηκαν, οπότε ο Νέος Όμιλος Yπηρετών του Κόσμου έχει το χρέος ν’ αντισταθμίσει αυτό το κακό.
Η ανθρωπότητα ποτέ δεν έζησε πραγματικά σύμφωνα με τη διδασκαλία που της δόθηκε. Η πνευματική εντύπωση την οποία μετέδωσαν o Χριστός, ο Κρίσνα ή ο Βούδδας (και διέδωσαν στις μάζες οι μαθητές Τους), δεν εκφράσθηκε ακόμη σύμφωνα με τις προσδοκίες.
Οι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στα όσα ήδη γνωρίζουν· αδυνατούν να πραγματώσουν την πληροφόρησή τους· βραχυκυκλώνουν το φως· δεν αυτοπειθαρχούνται· εκείνο που τους ελέγχει είναι η άπληστη επιθυμία και η άνομη φιλοδοξία κι όχι η εσώτερη γνώση.
Θέτοντάς το επιστημονικά κι από μια εσωτερική σκοπιά, η πνευματική εντύπωση έχει διακοπεί και η θεία κυκλοφοριακή ροή παρεμποδίζεται.
Το χρέος των μαθητών του κόσμου είναι να αποκαταστήσουν αυτή τη ροή και να θέσουν τέρμα στις παρεμβολές. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα ενώπιον των πνευματικών ανθρώπων αυτή την εποχή.
Από το βιβλίο Τα Προβλήματα της Ανθρωπότητας Αλίκη Μπέιλη
Ιωάννα Σοφού
hmt
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.