Ας δούμε γιατί οφείλουμε να στραφούμε περισσότερο στις
αλκαλικές τροφές.
Οι αλκαλικές και οι όξινες τροφές : Ο λόγος για τον οποίο οφείλουμε να τρώμε αλκαλικές τροφές είναι διότι το pH του
ανθρώπινου σώματος είναι 7,4…δηλαδή είναι ελαφρά αλκαλικό και για να το
διατηρήσουμε σ’ αυτή την τιμή οφείλουμε να τρώμε όσο το δυνατόν περισσότερες αλκαλικές τροφές σε σχέση με τις όξινες. Συνήθως η αναλογία πρέπει να κυμαίνεται σε 80% αλκαλικές και 20% όξινες. Επίσης έτσι μπορούμε να χάσουμε και πιο εύκολα κιλά….κάτι το οποίο συνήθως δεν μας το λένε.
Στην ουσία η χημεία του σώματός μας πρέπει να διατηρείται σε ελαφρώς αλκαλικό περιβάλλον…στην τιμή που σας
έγραψα…διότι αν το αίμα μας γίνει περισσότερο όξινο και το pH κατέβει
στην τιμή του 6,8 ή ακόμη κι αν ανεβεί πάνω από το 7,8…..τότε αυτόματα τα
κύτταρα μας αρχίζουν να πεθαίνουν και σύντομα οδηγούμαστε στον θάνατο.
Επειδή συνήθως σήμερα τρώμε επεξεργασμένες τροφές οι
οποίες είναι όξινες, όπου αυτές έχουν την τάση να μετατρέπουν την χημεία μας σε
όξινη…με αποτέλεσμα οι καρκίνοι να ευδοκιμούν σ’ αυτό το περιβάλλον…οπότε τα
σώματά μας έχουν εκείνους τους μηχανισμούς που εμποδίζουν την αλλαγή της
χημείας του σώματός μας και τη μετατροπή σε όξινη….αφού χρησιμοποιούν αλκαλικά
ιχνοστοιχεία από τα διάφορα μέρη του σώματός μας …κι έτσι εξισορροπούν τα όξινα
στοιχεία που προέρχονται από τις τροφές….κι ένα από τα μέρη από τα οποία
στραγγίζεται κυριολεκτικά είναι τα οστά….οπότε γίνονται ευπαθή, αδύναμα και
πορώδη….με αποτέλεσμα να είναι διάτρητα από την οστεοπόρωση.
Φυσικά κανείς δεν σας έχει πει ότι αποφεύγοντας τις
εξευγενισμένες-επεξεργασμένες τροφές που κατά κανόνα είναι όξινες, όπως π.χ. το
παστεριωμένο γάλα-σε αντίθεση με το απαστερίωτο που είναι αλκαλικό-προωθεί την
οστεοπόρωση που είναι και υπεύθυνο για τα κατάγματα.
Εν τούτοις οι τροφές που προέρχονται κατευθείαν από τη φύση
(χωρίς ραντίσματα εννοείται) είναι και η καλύτερη πηγή αλκαλικών τροφών, όπως
τα φρούτα-λαχανικά κλπ για να έχουμε μία ισορροπία στην χημεία του σώματός μας,
χωρίς να κινδυνεύουν να καταστραφούν τα κόκαλά μας.
Γενικά όταν κάνουμε μια αλκαλική διατροφή έχουμε και
πλεονεκτήματα του ότι εκτός από την πρόληψη του καρκίνου….ο παρακάτω κατάλογος των
αλκαλικών τροφίμων που σας παραθέτω είναι και η επιλογή εκείνη….από αυτές που
θα ωφελήσουν την υγεία και το σώμα μας.
<p>ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΛΚΑΛΙΚΩΝ</p>ΤΡΟΦΩΝ:
<p>Οι εξαιρετικά αλκαλικές τροφές είναι ανάμεσα στο : pH 8,5 - pH</p>9,0
pH 9,0:
Τα λεμόνια: Είναι εξαιρετικά για τα κρυολογήματα, το βήχα, τον
πονόλαιμο, την καούρα και για τις διάφορες πεπτικές διαταραχές.
Το καρπούζι: Είναι πολύ καλό για την νηστεία. Να τρώτε όμως αρκετές
ημέρες καρπούζι μαζί με τα κουκούτσια και να το μασάτε καλά.
pH 8,5:
Το αγάρ-αγάρ ( ένα μπαχαρικό από εκχύλισμα φυκιών, με
υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες ) : Είναι υποκατάστατο της ζελατίνης και
είναι πολύ θρεπτικό.
<p>Το ακτινίδιο, ο</p>ανανάς, τα αντίδια, τα αχλάδια (τα γλυκά),
τα δαμάσκηνα, το umeboshi (Το Umeboshi είναι ένα ειδικού τύπου δαμάσκηνου που
αποξηραίνεται με μια παραδοσιακή ιαπωνική μέθοδο που του προσδίδει ενέργεια και των 4ων εποχών, το κανταλούπε (πεπόνι που περιέχει το 10% των ημερήσιων αναγκών
σε κάλιο ), το πιπέρι καγιέν: Είναι αναζωογονητικό, μη
ερεθιστικό θεραπευτικό του σώματος μας….και είναι επίσης καλό και για το
ενδοκρινολογικό μας σύστημα.
Το λάιμ, ο μαϊντανός: Αυτός καθαρίζει τα νεφρά.
Το μάνγκο, το νεροκάρδαμο,
το passion fruit (Το φρούτο του πάθους τρώγεται ωμό, αφού
κοπεί στη μέση και αφαιρεθούν με κουτάλι οι σπόροι. Προστίθεται και σε σαλάτες), η παπάγια (αποτελεί ιθαγενές φυτό των τροπικών χωρών
της Αμερικής), το πεπόνι, το σπαράγγι: Αυτό είναι ένας ισχυρός μειωτής της οξύτητας και
αποτοξινώνει με προσωρινή οξύτητα των ούρων, επιφέροντας μια αλκαλικότητα
μακροπρόθεσμα.
Τα σταφύλια (τα γλυκά), <p>οι σταφίδες</p>(οι ξανθές), τα σύκα (τα ξερά), τα φύκια κέλπ και Seaweeds, οι χουρμάδες (οι
ξεροί), οι χυμοί φρούτων: Τα φυσικά αυτά σάκχαρα των
χυμών μας φέρνουν μια αλκαλικότητα. Η πρόσθετη ζάχαρη κάνει τους χυμούς να
σχηματίζουν οξέα.
Οι χυμοί των λαχανικών: Ανάλογα φυσικά με τα λαχανικά και τη γλυκύτητα που
έχουν περιέχουν και την ανάλογη αλκαλικότητα..
<p>Οι μέτρια αλκαλικές</p>τροφές είναι ανάμεσα στο : pH 7,0 και 8,0.
<p>Νεροκαστανιά,</p>ντομάτες (γλυκές ή μέτρια γλυκές), ξύδι ρυζιού, πίκλες σπιτικές: Συνήθως
με θαλασσινό αλάτι και μηλόξιδο.
<p>Πράσο, ραβέντι</p>(Το ραβέντι είναι ένα
λαχανικό της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού που γενικά αντιμετωπίζεται
ως φρούτο. Η καταγωγή του είναι από την Κίνα, όπου από την αρχαιότητα
χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και πρόκειται για ένα
εδώδιμο φυτό), ρεπάνι, σάλτσα σαλάτας, σιρόπι ρυζιού, σόγια φασόλια (ξερά),<p>σόγια</p>γάλα και τυρί, σουσάμι σπόροι (ολόκληροι ) : Το σουσάμι έχει υψηλά επίπεδα
αφομοιώσιμου ασβεστίου. Καλύτεροι είναι οι φρεσκοαλεσμένοι σπόροι.
Τόφου (Το Τόφου είναι ένα προϊόν από το γάλα της
σόγιας) <p>,</p>φυτρωμένα σιτηρά : Αυτά έχουν υψηλότερη
αλκαλικότητα και είναι πιο εύπεπτα.
Το ψωμί των Εσσαίων (Φτιάχνεται από φυτρωμένο σπόρο σιταριού με μία
διαδικασία που απαιτεί χρόνο και γνώση της τεχνικής ) : Τα φυτρωμένα σιτηρά είναι πιο αλκαλικά. Τα
καλομασημένα σιτηρά γίνονται επίσης πιο αλκαλικά.
<p>Επίσης και οι αλκαλικές τροφές είναι που ανάμεσα στο : pH 7,5</p>- 8,0
pH 8,0:
Το αλφάλφα (τριφύλλι σε σκόνη) : Είναι πλούσιο σε ένζυμα με άριστη
ευπεψία.
<p>Το αβοκάντο, το</p>αλεύρι αραρούτι ή μαραντάμυλο (από την αποξηραμένη ρίζα του φυτού): Αυτό το αλεύρι περιέχει
πολύ υψηλό ασβέστιο και είναι το υποκατάστατο του καλαμποκάλευρου.
Το αλάτι το θαλασσινό (με λαχανικά) : Η περιεκτικότητα των λαχανικών είναι
αυτή που μας ανεβάζει την αλκαλικότητα.
Ο αρακάς (ο φρέσκος-γλυκός), <p>τα</p>αχλάδια (τα λιγότερο γλυκά), τα βερίκοκα,
τα πράσινα βότανα, το γκουάβα (στρογγυλό
φρούτο σε σχήμα αχλαδιού)<p>, το</p>γκρέιπφρουτ, λωτός ή διόσπυρος, τα καρότα, η κολοκύθα (η γλυκιά), το πράσινο μαρούλι, τα μήλα (τα γλυκά), τα μούρα, οι μπανάνες(οι ώριμες), τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα (τα γλυκά), το σέλινο, το σκόρδο : Αυτό ανεβάζει τις
τροφές οξύτητας σε pH 5,0 προς την αλκαλική κατεύθυνση. Επίσης σε μέτρια
αλκαλικότητα είναι και το σπανάκι, τα σταφύλια
(τα λιγότερο γλυκά), οι σταφίδες (οι
Κορινθιακές), τα σύκα (τα φρέσκα), τα φραγκοστάφυλα, οι χουρμάδες (οι φρέσκοι).
pH 7,5:
Ο αρακάς (ο λιγότερο γλυκός), το γογγύλι, το καλαμπόκι το γλυκό (φρέσκο), η κολοκύθα (η λιγότερο γλυκιά), η κολοκύθα Squash (κανονική)
: [ η χειμερινή Κολοκύθα pH 7,5, η γλυκύτερη
pH 8,0.]
<p>τα κουκιά, το</p>κουνουπίδι, το λάχανο, το μαρούλι (το ανοιχτό
πράσινο), τα μήλα ( τα ξινά), το μηλόξιδο : Να είναι φυσικά ανόθευτο,
μη παστεριωμένο και μας βοηθάει στο πεπτικό μας σύστημα με μία κουταλιά μέλι
και νερό πριν από τα γεύματα.
<p>Τα μπαμπού</p>φύτρα, το μπρόκολο, ο ντάικον (ραπανάκι
Ανατολικής Ασίας σε σχήμα καρότου<p>), το</p>παντζάρι, οι πατάτες (με φλούδα)<p>, η</p>πιπερόριζα (τζίντζερ-φρέσκο), <p>η</p>πιπεριά, το πορτοκάλι, τα ροδάκινα (τα λιγότερο γλυκά), τα σμέουρα ή φραμπουάζ -σαν τα βατόμουρα, ( πολυετές
άγριο φυτό που παράγει μικρού μεγέθους κόκκινους καρπούς, τα σταφύλια (τα ξινά), το ταμάρι ( Ιαπωνική σάλτσα σόγιας. Το ταμάρι παρασκευάζεται με βιολογικό τρόπο, από
φασόλια σόγιας ): Αν είναι γνήσιο ζυμωμένο
για 1,5 χρόνο, αλλιώς έχει pH 6,0.
Τα φασολάκια (φρέσκα και πράσινα), οι φράουλες, το χαρούπι ή ξυλοκέρατο:
Είναι υποκατάστατο του κακάο και είναι πολύ πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.
<p>Οι ελαφρώς αλκαλικές τροφές προς ουδέτερες είναι ανάμεσα στο</p>: pH 7,0 - 7,5
pH 7,0-7,5:
Τα αμύγδαλα : Τα μουσκεύουμε 12 ώρες και τα τρώμε ξεφλουδισμένα.
<p>Το αγγούρι, η</p>αγκινάρα, το αλάτι το θαλασσινό : Αυτό περιέχει
θαλάσσια μέταλλα. Ενδείκνυται σε ξηραμένο μέρος και σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο αμάρανθος (κόκκινο φυτό, μαγειρεύεται σαν δημητριακό, σε αλεύρι ή
ποπκορν<p>), η βύνη κριθαριού, το γιδίσιο</p>γάλα και το τυρόγαλο (το άβραστο) : Είναι υψηλό σε νάτριο και βοηθά στην
πέψη.
<p>Το ελαιόλαδο,</p>οι ελιές (οι ώριμες ) : Να είναι
ξεραμένες στον ήλιο και ωριμασμένες πάνω στο δέντρο.
pH 6,0.
Καρύδα (φρέσκια), κάστανα
(ξερά, ψημένα), κεράσια, κεχρί, χηνοπόδιον ή κινόα ( ανήκει στα ψευτοδημητριακά, και οι Ίνκας
το έλεγαν η <μητέρα όλων των σπόρων>
<p>κρεμμύδια, κρόκοι</p>αυγών (λίγο βραστοί), λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια, μαγιά (διατροφικές
νιφάδες), μαγιονέζα (σπιτική), μέλι (ανεπεξέργαστο), μελιτζάνα, Μίσο (Το μίσο είναι ένα είδος πάστας, το οποίο
θυμίζει ταραμά στην υφή και τη γεύση και παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια
σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια
ζύμωση με ειδικά ένζυμα ), μοσχοκάρυδο, μουστάρδα, μπάμιες, μπαχαρικά.
<p>Οι ελαφρώς</p>όξινες αλκαλικές τροφές προς ουδέτερες είναι ανάμεσα στο : pH 6,5 - 7,0
pH 7,0-6,5:
<p>Ασπράδι αυγών,</p>βατόμουρα, βούτυρο, γάλα
(ομογενοποιημένο) <p>και επεξεργασμένα</p>προϊόντα γάλακτος [ κρέμα
(φρέσκια και άβραστη) ], γάλα και τυρόγαλα (αγελάδας), γιαούρτι
(σκέτο). : Τα γαλακτερά δημιουργούν βλέννες και είναι δύσπεπτα, τυριά (ελαφρά και λεπτά ).
<p>Γιδίσιο γάλα,</p>δαμάσκηνα φρέσκα και ξερά, δημητριακά πρωινού(ανεπεξέργαστα με
μέλι, φρούτα, σιρόπι σφενδάμου), ελιές
(ξιδάτες), έλαια (εκτός ελαιόλαδου),
καρύδια, καρύδα ξερή, κάσιους, κριθάρι,Cranberries (κράνα) : Αυτά περιέχουν όξινα βενζοϊκά οξέα.
<p>Κράκερ σίκαλης,</p>ρυζιού ή σίτου (ανεπεξέργαστα), <p>μακαντάμια και μπραζίλ καρποί, μαργαρίνη, μέλι</p>(επεξέργαστο), μελάσα (οργανική
αθειάφιστη) : Είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο.
<p>Μοσχοκάρυδο,</p>μουστάρδα, πίτουρο, ποπ-κορν με βούτυρο
(σκέτο), σιρόπι κριθαριού, σιρόπι σφενδάμου
(ανεπεξέργαστο), σπόροι κολοκύθας και ηλίανθου,
πέκαν καρποί (ομοιάζει με καρύδι…εκ
Βραζιλίας προερχόμενο), στάρι σπελτ ( της
ίδιας οικογένειας με το σιτάρι), φακές,
φασόλια ξερά : Τα ξερά φασόλια φυτρωμένα είναι ουδέτερα
(pH 7,0):
(Μουνγκ (φασόλι), ατζούκι (φασόλι), πίντο (φασόλι), κίντνεϊ
(φασόλι)φιστίκια Αιγίνης, φρουκτόζη, ψωμί
σίκαλης (οργανικό φυτρωμένο).
<p>Οι μέτρια όξινες αλκαλικές τροφές είναι ανάμεσα στο : pH 6,0</p>- 6,5
pH 6,0:
Γιαούρτι (γλυκαμένο), <p>δημητριακά</p>πρωινού (επεξεργασμένα),<p>κρέμα</p>σιταριού, κρασί : Καλής
ποιότητας είναι το κόκκινο κρασί, μέχρι δύο ποτηράκια για τους άντρες και ένα
ποτηράκι για τις γυναίκες την ημέρα, είναι ωφέλιμο και κάνει καλό στο αίμα.
Μελάσα (θειαφισμένη), οστρακόδερμα,
πίκλες (εμπορίου), σιρόπι σφενδάμου (επεξεργασμένο),
<p>Τροφές πλήρους</p>σιταριού : Το ανεπεξέργαστο σιτάρι είναι
πιο αλκαλικό.
<p>Φρουτοχυμοί με</p>ζάχαρη, φύτρο σταριού, ψάρια, ψωμιά
(εξευγενισμένα)από καλαμπόκι, βρώμη,
ρύζι και σίκαλη.
pH 6,5:
Αυγά ολόκληρα (καλά βρασμένα), <p>βρώμη,</p>γλυκά (με σπόρους και μέλι),<p>ζυμαρικά</p>(πλήρη), κέτσαπ, μαγιονέζα, μπανάνες
(πράσινες), πατάτες ξεφλουδισμένες,
ποπ-κορν (με αλάτι και βούτυρο), ρύζι μπασμάτι, ρύζι αναποφλοίωτο, σόγια σάλτσα(εμπορίου), ταπιόκα (Το αλεύρι ταπιόκας ειναι αμυλούχα άοσμη ουσία που
εξάγεται από τη ρίζα του φυτού μανιόκα, την κασσαβα), τυριά (έντονα), φαγόπυρο ή μαυροσίταρο (σπόρος ενός χαμηλού θάμνου που είναι
αυτοφυές στην Ασία και στην Ευρώπη), φιστίκι αράπικο, ψωμί σταρένιο
(οργανικό φυτρωμένο),ψωμιά καλαμποκιού
και ρυζιού.
<p>Οι εξαιρετικά όξινες αλκαλικές τροφές είναι ανάμεσα στο : pH</p>5,0 - 5,5
pH 5,5:
<p>Αλεύρια άσπρο</p>και σταρένιο : Είναι λευκασμένα και δεν προσφέρουν τίποτα.
<p>Αλάτι ιωδίου</p>ραφιναρισμένο, ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά : Αυτά μας απομυζούν τα μεταλλικά μας
στοιχεία από τον οργανισμό.
<p>Βοδινό κρέας,</p>ελάφι, γαλοπούλα, γλυκά και κέικ με άσπρο αλεύρι, ζάχαρη άσπρη : Να την αποφεύγετε, διότι μας διαταράσσει το
μεταβολισμό μας.
<p>Καφέ χρώμα ζάχαρη</p>: Οι περισσότερες από αυτές είναι άσπρη
ζάχαρη με προσθήκη σκούρου σιροπιού.
Ζυμαρικά (άσπρα), <p>καραμέλες,</p>καφές : Να είναι οργανικός και φρεσκοαλεσμένος.
<p>Κατσίκι, κοτόπουλο,</p>κουνέλι, κρέμα με άσπρη ζάχαρη, λικέρ:
Οι φθηνές μάρκες των λικέρ πέφτουν συνήθως γύρω στο pH 5,0
Μαρμελάδες, μπύρα (καλής
ποιότητας-καλοζυμωμένη) είναι μέχρι το pH
5,5. Ενώ οι λίγο ζυμωμένες πέφτουν στο pH 5,0.
ξύδι λευκό (επεξεργασμένο), πρόβατο,
ρύζι άσπρο, σιμιγδάλι, σοκολάτα, σταρένιο ψωμί, τσάι μαύρο, τσιγάρα, χοιρινό είναι
στο pH 5,0
pH 5,0: Είναι τα διάφορα τεχνητά γλυκαντικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.