Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Λαβρόφ στον Κέρι: Σας προειδοποιούμε…

Λαβρόφ στον Κέρι: Σας προειδοποιούμε…
Η Ρωσία κάλεσε τις ΗΠΑ να μην ζημιώσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία θα γυρίσουν “μπούμερανγκ” στην Ουάσινγκτον. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ “προειδοποίησε να μην ληφθούν βιαστικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις” που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και ιδίως “κυρώσεις που αναπόφευκτα θα έπληταν τις ΗΠΑ σαν μπούμερανγκ” ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι παρά τη “βαθιά διαφωνία” της Μόσχας με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο ελπίζει ότι μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να μην ξεκινήσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.
“Υπάρχει ακόμη ελπίδα (…) ότι μπορούν να βρεθούν ορισμένα κοινά σημεία μέσω του διαλόγου — τον οποίο οι εταίροι μας, δόξα τω Θεώ, δεν τον έχουν απορρίψει”, φέρεται να είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο RIA. “Πιστεύω ότι δεν έχει ξεκινήσει (ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος) και θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει”, τόνισε.

Ωστόσο, ο Πεσκόφ εμφανίστηκε σαρκαστικός όσον αφορά το ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου της Ρωσίας με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Δύσης, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες έχουν απολέσει την αξιοπιστία τους λόγω της στάσης τους στην ουκρανική κρίση. Όπως είπε, οι εκκλήσεις που απευθύνονται στη Ρωσία να ενταχθεί σε μια διεθνή “ομάδα επαφής” στην οποία θα συμμετέχει και η Ουκρανία ώστε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της κρίσης “μας κάνουν να γελάμε”.
Η Μόσχα, συνέχισε ο εκπρόσωπος, φοβάται το ενδεχόμενο μιας εθνοκάθαρσης στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία εάν “αυτοί που στήριξαν το πραξικόπημα στο Κίεβο” φτάσουν στις περιοχές αυτές.
Στο μεταξύ: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι να συμβάλουν “στην άμβλυση των εντάσεων” που προκλήθηκαν από την κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με το Κίεβο. “Ελπίζω ότι οι Παραολυμπιακοί θα μπορεύσουν να αμβλύνουν κάπως της εντάσεις γύρω από το θέμα της Ουκρανίας”, είπε ο Πούτιν στον πρόεδρο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Φίλιπ Κρέιβεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην πόλη όπου θα φιλοξενηθούν οι αγώνες.
Λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, η ουκρανική ομάδα που βρίσκεται στο Σότσι ανακοίνωσε οτι δεν θα τους μποϊκοτάρει όμως εξέφρασε ξεκάθαρα την αποδοκιμασία της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κριμαία.
Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, η οποία από τις αρχές του μήνα έκανε καθημερινά προσπάθειες να πείσει την Ουκρανία να συμμετάσχει στους αγώνες, υποδέχτηκε με ανακούφιση την είδηση αυτή. “Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απόφαση της Ουκρανίας δεδομένου ότι επιθυμούμε να έχει το προβάδισμα ο αθλητισμός έναντι όλων των άλλων και οι ομάδες να συμμετάσχουν πλήρεις στους αγώνες οι οποίοι είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι φανταστικοί”, είπε ο Κρέιβεν. “Η Επιτροπή συνεργάστηκε στενά με την Ουκρανική Παραολυμπιακή Επιτροπή όλη την εβδομάδα ώστε (οι αθλητές) να παραμείνουν στο Σότσι”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Πούτιν θα είναι παρών στην τελετή έναρξης. Ωστόσο, πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να μην στείλουν επίσημες αντιπροσωπείες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στην Κριμαία.
ΠΗΓΗ: AFP, DPA, REUTERS, ANA-MPA
mignatiou
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα