Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Το σύμπαν που… φουσκώνει μόνο του

gravitational1

Το ξέρετε φαντάζομαι το σλόγκαν για τη διαφήμιση γνωστού αλεύρου. Ε, λοιπόν και το σύμπαν ολόκληρο δε διαφέρει. Και μάλιστα όταν δημιουργήθηκε φούσκωσε με ασύλληπτα ραγδαίο ρυθμό.
Το talk of the town της επιστήμης ή μάλλον το talk of the universe είναι η ανακοίνωση της ομάδας BICEP2 που έγινε στη Βοστώνη, η οποία αν επιβεβαιωθεί έχει στο τσεπάκι της ένα βραβείο Νόμπελ. Τι ακριβώς όμως έχει ανακαλυφθεί; Σύμφωνα με τη θεωρία του “πληθωρισμού”, το σύμπαν άρχισε να επεκτείνεται με απίστευτους ρυθμούς στη γέννησή του, με αποτέλεσμα όποια και να ήταν η ανισοτροπία και η ανομοιογένειά του (να ήταν π.χ. λίγο σαν πατάτα και όχι τέλεια σφαιρικό) να έχει εξομαλυνθεί και έτσι όπου και να κοιτάξουμε στον ουρανό να βλέπουμε την ίδια εικόνα.

Αυτό ήταν μέχρι πρότινος μια πρόταση στο χαρτί. Το εάν και πώς ακριβώς δούλεψε ο “πληθωρισμός” ήταν άγνωστο καθώς υπάρχουν διάφορες προτάσεις. Η κλασσική θεωρία του πληθωρισμού προβλέπει ότι η φάση αυτή του “φουσκώματος” θα συνοδεύονταν από βαρυτικά κύματα, πτυχώσεις δηλαδή του ίδιου του χώρου και του χρόνου, τα οποία με τη σειρά τους θα άφηναν ένα συγκεκριμένο σημάδι στην ακτινοβολία που εκπέμφθηκε τις πρώτες εκείνες στιγμές του σύμπαντος.
gravitational2
Οι αστρονόμοι λοιπόν άρχισαν να ψάχνουν τρόπο να παρατηρήσουν το σημάδι αυτό και η ομάδα του BICEP2 έφτασε πρώτη στο “Άγιο Δισκοπότηρο”. Βρήκε δηλαδή σημάδια από τα βαρυτικά κύματα στην ακτινοβολία και έρχεται να δώσει την πρώτη επιβεβαίωση στη θεωρία του πληθωρισμού. Για την ακρίβεια, έφτασε σε αυτή την ανακάλυψη πριν από τρία χρόνια. Αλλά έπρεπε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό που βλέπει να προέρχεται από την κοσμική σκόνη και όχι από τα βαρυτικά κύματα του πρώιμου σύμπαντος, γι’ αυτό και η επεξεργασία των δεδομένων κράτησε τόσο καιρό.
Βεβαίως, αν και ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα συζητά σήμερα την ανακοίνωση, δεν έχουμε τελειώσει. Θα πρέπει τώρα ανεξάρτητες ομάδες να επιβεβαιώσουν τη μέθοδο και την επεξεργασία των μετρήσεων και επίσης να κάνουν και αυτές ανάλογες μετρήσεις. Δεν είναι μακρινή η μέρα όπου ομάδα στην Ιταλία είχε ανακοινώσει ότι σωματίδια έχουν επιτύχει ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτή του φωτός, κάτι που απεδείχθη εσφαλμένο. Προς το παρόν όμως έχουμε κάθε λόγο να πανηγυρίζουμε. Hip hip hooray…
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα