Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Οι τρεις πλευρές του γάμου (μέρος 3ο)


Δέσμευση

 
 
Ευγενία Δουβαρά
 
 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος



Η δέσμευση στις ανθρώπινες σχέσεις συνδέεται με συναισθήματα εμπιστοσύνης κι ειλικρίνειας. Η δέσμευση προϋποθέτει ενεργή παρουσία. Μέσα στο γάμο, η δέσμευση κάποιες φορές συνδέεται με αισθήματα καταπίεσης και στέρησης. Ο γάμος ταυτίζεται με το τέλος της χαράς, της διασκέδασης. Σα να μπαίνουν οι σύζυγοι σε μια γυάλα και πρέπει να αποδεικνύουν συνεχώς τη δέσμευσή τους απαρνούμενοι ταυτόχρονα τα όνειρά τους. Άνθρωποι δραστήριοι, με ενδιαφέροντα και όρεξη για ζωή θυσιάζουν τις επιθυμίες τους. Πώς μπορεί η δέσμευση να λειτουργήσει θετικά μέσα στο γάμο; Όταν οι συμπεριφορές των συντρόφων πηγάζουν από την επιθυμία τους για την επίτευξη καλύτερης και πιο λειτουργικής σχέσης. Με άλλα λόγια, όταν κάθε σύντροφος κουβαλά τον άλλο μέσα του ό,τι κι αν κάνει και φροντίζει για την ευημερία του άλλου, αλλά και για τη δική του. Ο Χαλίλ Γκιμπράν λέει «ν’αγαπάτε ο ένας τον άλλο, αλλά μην κάνετε την αγάπη δεσμά… γεμίστε ο ένας την κούπα του άλλου, αλλά μην πίνετε από την ίδια κούπα…σταθείτε πλάι πλάι, μα όχι ασφυκτικά κοντά: όπως στέκουνε χώρια οι κολόνες που βαστάζουν το ναό».


Προκειμένου να αντέξει στο χρόνο ο γάμος, χρειάζεται κάθε σύντροφος να κυνηγά τα «θέλω» του και την ίδια ώρα να αναζητά σημεία συνάντησης με το σύντροφό του. Είναι σημαντικό να έχει τον προσωπικό χώρο και χρόνο του και να εντάσσει τους προσωπικούς του στόχους στο πλαίσιο του γάμου. Αν κάθε μέλος του ζευγαριού νιώθει ελεύθερο, τότε θα συνεχίσει να ανταπτύσσεται ατομικά και θα υπάρχουν πάντα καινούρια πράγματα να ανακαλύπτει για τον εαυτό του και τον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η ανάπτυξη κάθε συντρόφου χωριστά, δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία της γνωριμίας τους κι έτσι ανανεώνεται η μεταξύ τους έλξη. «Η αγάπη είναι σαν ένα πουλί που πετάει. Η ελευθερία του είναι ολόκληρος ο ουρανός…ο γάμος κινδυνεύει όταν πάμε να φυλακίσουμε το πουλί μέσα σε κλουβί», σύμφωνα με τον Όσο. Κάθε σύζυγος επιλέγει τον άλλο κάθε μέρα που περνά. Αναγνωρίζει την ελευθερία του άλλου, τον εμπιστεύεται και αυτή η ελευθερία ανανεώνει το γάμο.
 
Γιατί αν κάθε σύζυγος δεν αναγνωρίζει την ελευθερία του συζύγου του, του ανθρώπου που αγαπά, τότε ποιανού θα αναγνωρίσει;


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα