Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διαπλάτυνση μια οδού
Φεβρουάριος 8, 2014.
Το ερώτημα «πότε οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη φωτιά για το μαγείρεμα», κατέχει κεντρική θέση στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων.
Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν στο γεγονός ότι οι πρώτοι πρόγονοί μας, ανακάλυψαν η φωτιά πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια.
Τώρα, στη σπηλιά Κεσέμ (Qesem) 12 χιλιόμετρα από τη σημερινή πόλη Τελ Αβίβ του Ισραήλ, ανακαλύφθηκαν νέα στοιχεία για την ιστορία της τη χρήσης της φωτιάς στις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 2000. Από το 2001, η περιοχή αυτή έχει ανασκαφεί υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του Πανεπιστημίου του Τέλ Αβίβ, Avraham Gopher και της Ran Barkai.
Η εστία φωτιάς, λειτουργούσε πριν από 300 χιλιάδες χρόνια
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Κεσέμ είχε καταληφθεί από τους αρχαίους ανθρώπους της Κάτω Παλαιολιθικής εποχής, περίπου πριν από 382 έως 200 χιλιάδες χρόνια.
Η περίοδος αυτή συμπίπτει με το τέλος της λεγόμενης Αχελαίας (Acheulean από τη γαλλική acheuléen )και της έναρξης της Μουστέριαν τέχνης- Mousterian Culture.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ανασκαφές έφερναν στο φως λίθινα εργαλεία κατασκευασμένα από πυρίτιο, καθώς και αντικείμενα που σχετίζονται με την παραγωγή τους. Έξω από το σπήλαιο ανακαλύφθηκαν πολλαπλές εστίες και υπολείμματα οστών ζώων.
Η Δρ Ruth Shahack-Gross από το Ινστιτούτο Weizmann, από την έναρξη των ανασκαφών στο σπήλαιο Κέσεμ, συλλέγει δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση.
Μεταξύ των άλλων, η ίδια και οι συνάδελφοί της που ασχολούνται με την έρευνα, έλαβαν δείγματα από ένα παχύ στρώμα στάχτης στο κέντρο του σπηλαίου, όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν η εστία.
Με υπέρυθρη φασματοσκοπία, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι αυτά τα δείγματα περιείχαν οστά και σωματίδια από το έδαφος που είχαν θερμανθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποτελούν πειστική απόδειξη ότι κάποτε στο κέντρο του σπηλαίου υπήρχε μια μεγάλη εστία.
Στο δεύτερο στάδιο, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μικρομορφολογική ανάλυση της τέφρας, δηλαδή της δομής της, με εξέταση από ένα μικροσκόπιο με μεγάλη μεγέθυνση. Για το σκοπό αυτό τα δείγματα τεμαχίστηκαν σε μικρότερα τμήματα, ώστε να επιτραπεί ο ακριβής καθορισμός της σύνθεσης των δειγμάτων και να προσδιοριστούν οι διαδικασίες του σχηματισμού τους.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν οι επιστήμονες να έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το κέντρο του σπηλαίου Κεσέμ, βρισκόταν όχι μόνο μια φωτιά για θέρμανση, αλλά η μεγαλύτερη εστία, από τα γνωστά κέντρα αυτής της χρονικής περιόδου.
Το μέγεθός της είναι περίπου 4 τ.μ. Χρησιμοποιήθηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχώς για την προετοιμασία των τροφών πριν από 300 χιλιάδες χρόνια.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε άρθρο στο Journal of Archaeological Science.Είναι ενδιαφέρον, ότι τα εργαλεία που βρέθηκαν κοντά στην πηγή, είχαν διαφορετικό σχήμα από τα άλλα που βρέθηκαν μέσα στη σπηλιά και προορίζονταν προφανώς για τη σφαγή των ζώων, ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα των ερευνητών.
Η Δρ Ruth Shahack-Gross σε δελτίο τύπου από το Ίδρυμα, εξηγεί ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις και αναλύσεις δείχνουν μια σαφή οργάνωση του χώρου στο εσωτερικό του σπηλαίου, αλλά και στην παρουσία των προϊστορικών ανθρώπων, της κοινωνικής τους τάξης και της πνευματικής δυνατότητάς τους.
«Η σπηλιά ήταν ένα είδος συγκέντρωσης, όπου οι αρχαίοι, πήγαιναν ξανά και ξανά για να μαγειρέψουν κρέας και ίσως πραγματοποιούσαν κάποιες εκδηλώσεις», λέει η ερευνήτρια.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά, μαζί με τα άλλα αυτής της περιόδου, είναι σημάδια σημαντικών αλλαγών στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στη βιολογία, που οδήγησε τελικά στο σχηματισμό νέων μορφών πολιτισμού και την εμφάνιση νέων ειδών.
-
Πηγή: Vesti.ru
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.