Οι απότομες αλλαγές είναι αγχωτικές και συνήθως ανεπιθύμητες, όμως τα άτομα με διπολική διαταραχή ζουν με αυτές σε καθημερινή βάση. Οι ακραίες συμπεριφορές είναι το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα της διπολικής διαταραχής, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη.
Τα δύο άκρα που χαρακτηρίζουν την ασθένεια είναι οι εκδηλώσεις μανίας και τα επεισόδια κατάθλιψης. Στις κρίσεις μανίας, ο ασθενής μπορεί να έχει τάσεις υπερκαταναλωτισμού, να επιδίδεται σε επικίνδυνες σεξουαλικές συναναστροφές και να βρίσκεται σε τρομερή εγρήγορση. Από την άλλη, ο ασθενής μπορεί να βυθιστεί σε βαθιά κατάθλιψη και να κοιμάται υπερβολικά ή και καθόλου, να τρώει υπερβολικά ή να μην τρώει τίποτα. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, ο «μαύρος σκύλος» μπορεί να πυροδοτήσει τάσεις αυτοκτονίας.
Η ακριβής διάγνωση της διπολικής διαταραχής είναι το πρώτο και το βασικότερο βήμα στην αντιμετώπιση της νόσου. Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, τη «Βίβλο των Ψυχιάτρων», υπάρχουν έξι βασικές ενδείξεις που διακρίνουν τη μανιοκατάθλιψη από τις καθημερινές εναλλαγές της διάθεσης.
1. Η χαρά και η λύπη είναι δύο συναισθήματα που είναι φυσικό να εναλλάσσονται στη ζωή μας. Όταν δεν υπάρχει αδικαιολόγητη και ακραία μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη, δεν πρόκειται για διπολική διαταραχή.
2. Κατά το επεισόδιο μανίας, ο ασθενής παρουσιάζει ανεβασμένη διάθεση τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Παρατηρείται συνήθως μια τάση υπέρμετρης ανωτερότητας και αυτοπεποίθησης. Το άτομο δε νιώθει την ανάγκη να κοιμηθεί και αισθάνεται πως η σκέψη του τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Παρατηρείται επίσης διάσπαση της προσοχής. Στην περίπτωση της μανιοκατάθλιψης, αυτές οι συμπεριφορές δεν οφείλονται στην κατάχρηση ουσιών.
3. Το στάδιο της κατάθλιψης μπορεί να επιμείνει για δύο ή και περισσότερες εβδομάδες. Τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι η θλίψη και η απελπισία. Παρατηρείται αδυναμία ικανοποίησης από τις χαρές και τις απολαύσεις της ζωής. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την έντονη κόπωση, τις ενοχές, την έλλειψη συγκέντρωσης και τις τάσεις αυτοκτονίας.
4. Συνήθως υπάρχει ιστορικό της νόσου στην οικογένεια. Η κληρονομική προδιάθεση στη διπολική διαταραχή δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από τους ερευνητές.
5. Η διπολική διαταραχή εκδηλώνεται συνήθως στα τέλη της εφηβείας ή στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης.
6. Ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει μεικτό επεισόδιο μανίας και κατάθλιψης και να μεταβαίνει συνεχώς από τη μία φάση στην άλλη.
Οι προτεινόμενες θεραπείες για τη μανιοκατάθλιψη περιλαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή, την ψυχοθεραπεία ή το συνδυασμό των δύο μεθόδων.
onmed
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.