Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

2. Όταν οι σκέψεις και τα συναισθήματα κρύβουν εμμονές

1. Όταν οι σκέψεις και τα συναισθήματα κρύβουν εμμονές

Τα συμπτώματα της ψυχαναγκαστικής διαταραχής 


πρωτοεμφανίζονται στην παιδική ή εφηβική ηλικία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν στην αρχή της ενηλικίωσης.
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από επίμονες σκέψεις και συναισθήματα σε γενικές γραμμές μπορεί να παρουσιάζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους, μερικά από τα οποία είναι η τελειομανία, η αυστηρή πειθαρχία, η αδιαλλαξία, η υπερβολική ευσυνειδησία, οι υπερβολικά υψηλές προσδοκίες, η έλλειψη ανεκτικότητας, η αδυναμία χαλάρωσης και οι τάσεις κυριαρχίας.


Οι αιτίες της διαταραχής? Διάφοροι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται και φαίνεται ότι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους: αυστηρή οικογένεια, τραυματικές εμπειρίες, αρνητικές πεποιθήσεις, λανθασμένοι τρόποι επεξεργασίας των ερεθισμάτων αλλά και κληρονομικότητα και διαταραγμένη έκκριση νευροδιαβιβαστών. Στις αναλύσεις των ψυχολόγων, κυρίως ενοχοποιείται η αυστηρότητα της οικογένειας αλλά και η ενοχοποίηση του παιδιού από γονείς που προσδοκούν πολλά από αυτό. Το άτομο μοιάζει έρμαιο των εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ του λογικού, συνειδητού εαυτού και των υποσυνείδητων παρορμήσεων οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές από το συνειδητό. Παραδείγματος χάριν ένας άνθρωπος μεγαλωμένος με αρχές να φοβάται τους ανθρώπους,  που μπορεί να έχει υποσυνείδητες ανάγκες να είναι ανοιχτός σε όλο τον κόσμο,  μπορεί να έρθει σε διαμάχη με τον εαυτό του, αφού δεν επιτρέπει την ικανοποίηση των εσώτερων αναγκών του και πιέζεται να έρθει σε συμφωνία με τις λογικές του πεποιθήσεις. Η συναισθηματική έκφραση αυτής της σύγκρουσης μπορεί να εκφραστεί ως επίμονο άγχος για τη σωματική του ακεραιότητα.

Μπορούμε λοιπόν να βρούμε τις εμμονές μας, να τις αξιολογήσουμε και να δούμε από πότε υπάρχουν μέσα στο μυαλό μας.
Είναι αυτές που είναι εντελώς παράταιρες με αυτό που πραγματικά Είμαι.
Είναι τόσο καλά κριμένες μέσα μου, που μοιάζουν δικές μου, ακόμη και να είναι δικές μου θα πρέπει να τις βρω και να τις αντιμετωπίσω. Γιατί κάθε μορφή εμμονής απέχει από το Θεϊκό σχέδιο.

Δωροθέα 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα