Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Το φαρμακείο της ελληνικής φύσης - 5 βότανα που κάνουν καλό


Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο! Τα φυτά και τα βότανα περιέχουν ευεργετικές ουσίες για τον οργανισμό μας. Το μυστικό της υγείας και της ομορφιάς βρίσκεται καλά κρυμμένο στα βότανα, τα αυτοφυή δηλαδή φυτά και ιδίως αυτά που φυτρώνουν στους καλλιεργημένους αγρούς και χρησιμοποιούνται σαν φάρμακα για τις διάφορες παθήσεις.

Στην ελληνική φύση ευδοκιμούν πλήθος βοτάνων που, άλλα με την υπέροχη γεύση τους και άλλα με το άρωμά τους, μας κάνουν καλό και μας φτιάχνουν τη διάθεση. Παρακάτω θα βρείτε 5 όχι και τόσο γνωστά βότανα της ελληνικής γης και πώς μας ωφελούν.


1. Αγριάδα - ζιζάνιο (Cynodon dactylon): Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά και συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη. 

Φυσικό αντιβιοτικό και από τα πιο φημισμένα διουρητικά. Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος. 

Βοηθά ενάντια στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες στη χολή, στη χρυσή και την κυτταρίτιδα. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες σε ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουριθρίτιδα, προστατίτιδα (σε άριστο συνδυασμό με αχιλλέα), στον ρευματισμό και στα αρθριτικά, στις ασθένειες του δέρματος και στην ηπατίτιδα. 

Είναι ωφέλιμο για νεφρόλιθους και ψαμμίαση (άμμο στα νεφρά). Κάνει καλό για κυστίτιδες, ίκτερο, ηπατίτιδα, αρθριτικά, πέτρες των νεφρών και καθαρίζει το αίμα.

-Χρήση

Βράζουμε 30 γρ. ριζώματα σε 1 λίτρο νερό. Αφού το αφήνουμε να κρυώσει, το σουρώνουμε και πίνουμε από ένα ποτήρι πρωί – μεσημέρι – βράδυ με άδειο στομάχι.

2. Αγριμόνιο - ευπατόριο (Agrimonia Eupatoria): Το αγριμόνιο χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές σήμερα κυρίως ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος και θεωρείται ένα φυτό που επουλώνει πληγές και αρρώστιες. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τα έλκη, τους κωλικούς και τη διάρροια. 

Οι τανίνες που περιέχει σε συνδυασμό με φοτοστερίνη και γόμμα του προσδίδουν διουρητικές, στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το αγριμόνιο στη λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιήθηκε για την επούλωση ανοιχτών πληγών, για τσιμπήματα εντόμων, δαγκώματα φιδιών και διάλυση αποστημάτων.

Χρήση

-Για το συνάχι: Για να φτιάξουμε αφέψημα, βράζουμε 50 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνουμε 3 φορές τη μέρα, ανάμεσα στα γεύματα.

-Για τη γαστρεντερίτιδα και την κυστίτιδα: Σαν έγχυμα, ρίχνουμε σε ένα λίτρο νερού δύο κουταλάκια του τσαγιού αποξηραμένα φύλλα και τα αφήνουμε για 15 λεπτά.

-Για γαργάρες και επιθέματα: Οι βοτανοθεραπευτές προτείνουν να βράσουμε για τρία λεπτά 3 χούφτες σε 1 λίτρο νερού, ενώ για ημικρανίες και θλάσεις κάνουμε ζεστά καταπλάσματα.

 3. Αχιλλέα (Achillea millefolium): Τονωτικό για τους κουρασμένους, ανοίγει την άνοιξη. Για διαταραχές στην εμμηνόπαυση & σπασμούς της μήτρας, κρυολογήματα, καθαρίζει το αίμα, βοηθάει στην ακμή, στο άσθμα, στην κολίτιδα, στα αρθριτικά, στους πόνους της περιόδου και στους ρευματισμούς. 

Ανακουφίζει τις ανωμαλίες στην κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε κιρσούς και φλεβίτιδες. Κάνει καλό στο λιπαρό δέρμα και το καθαρίζει σε βάθος, θεραπεύει πολλές δερματοπάθειες, ακμή, έρπη, φλεγμονές δέρματος, καλόγηρους, αλλεργίες, φαγούρα, λειχήνες. 

Επειδή καθαρίζει το αίμα, χρησιμοποιείται εσωτερικά σαν έγχυμα σε δερματοπάθειες. Θεραπεύει ραγάδες της θηλής του μαστού, ραγάδες των χεριών. Θεραπεύει τις αιμορροΐδες και τις ανακουφίζει. Εμποδίζει την τριχόπτωση αν κάνουμε συχνές εντριβές με αφέψημα αχιλλέας. Έχει και παυσίπονες ιδιότητες, τα φρέσκα φύλλα της αχιλλέας, αν τα μασήσουμε, σταματάνε τον πονόδοντο.

-Χρήση

-Για πόνους περιόδου, δυσπεψία και άλλες στομαχικές ανωμαλίες: Κάνουμε έγχυμα 1 μέρος  αχιλλέας, 10 μέρη βρασμένου νερού και αφήνουμε το μίγμα για 20 λεπτά. Το πίνουμε ζεστό 2- 3 φορές την  ημέρα. Επίσης, για την καταπολέμηση της δυσπεψίας φτιάχνουμε βάμμα αχιλλέας και παίρνουμε 20 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα, το πρωί 6 σταγόνες, το μεσημέρι και το βράδυ από 7 σταγόνες διαλυμένες πάντα μέσα στο τσάι μας.

-Για λοιμώξεις του πεπτικού: Αναμιγνύουμε ίσα μέρη από αχιλλέα, μέντα (Menta piperita) και καλογιάννη (Nepeta cataria). Φτιάχνουμε ένα αφέψημα με 2 κουταλάκια του γλυκού από το μίγμα σε 1 φλιτζάνι νερό. Πίνουμε 2 φορές την ημέρα.

-Για κρυολόγημα: Αναμειγνύουμε ίσα μέρη αχιλλέας, μέντας και κουφοξυλιάς. Φτιάχνουμε έγχυμα βάζοντας ένα κουταλάκι από το μίγμα σε ζεστό νερό για 10 με 20 λεπτά. Πίνουμε 3 φορές την ημέρα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ από 1 φλιτζάνι.

-Για υψηλό πυρετό: Φτιάχνουμε έγχυμα με 1 κουταλάκι αχιλλέα, 1 κουταλάκι ευπατόριο (Eupatorium perfoliatum), 1 πρέζα τσίλι (Capsicum frutescens) και 1 φλιτζάνι νερό. Βράζουμε το μίγμα για 5 λεπτά και το πίνουμε ζεστό. Μπορούμε να πιούμε έως 4 φλιτζάνια την ημέρα.

-Για το ουροποιητικό σύστημα: Πίνουμε 30 σταγόνες βάμμα αχιλλέας μέσα στο τσάι μας, 3 φορές την ημέρα.

 4. Αψιθιά (Artemisia Absinthium): Είναι διεγερτικό του πεπτικού, δηλαδή εξαιρετικά χρήσιμο φάρμακο για αυτούς που έχουν κακή πέψη. Αυξάνει την οξύτητα του στομάχου και την παραγωγή της χολής και βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας έτσι σε άλλες παθήσεις. 

Γενικά το φυτό, σε μέτριες δόσεις, ερεθίζει το στομάχι, αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, συντελεί στο αδυνάτισμα και χωνεύει τα λίπη. Στη θεραπευτική, χρησιμοποιούνται οι σπόροι αψιθιάς. 

Έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αναιμίας, ως αντιπυρετικό, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες. Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό.

5. Βαλεριάνα (Valeriana officinalis): Είναι ηρεμιστικό, υπνωτικό και αγχολυτικό φυτό. Διώχνει αϋπνίες, νεύρα, άγχος, ημικρανίες, νευρασθένεια, πονοκέφαλο, καούρες του στομαχιού. Καταπολεμά την αϋπνία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. 

Έχει αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει την υπερένταση, τις νευρώσεις, το νευρικό άσθμα, την επιληψία και την ταχυκαρδία. Θεωρείται χρήσιμη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, υπέρτασης, κολικών, ρευματικών πόνων, ημικρανίας, πονόδοντου και δυσμηνόρροιας. 

Προσοχή: οι μεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία. Αντενδείκνυται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς και σε άτομα που πάσχουν από ήπια κατάθλιψη.

tovimatisgynaikas


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα