Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Βατικανό: Μύθος οι Γυναίκες Ιερείς του Χριστιανισμού



Οι αρχαίες τοιχογραφίες της Ρώμης έχουν αναθερμάνει τη συζήτηση για τις γυναίκες ιερείς του χριστιανισμού. Ιδιαίτερα μια εικόνα που δείχνει μια γυναίκα με απλωμένα τα χέρια στις λαβυρινθώδες κατακόμβες της Ρώμης , αναζωπύρωσε πάλι τις συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων για τις γυναίκες ιερείς στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού.


Ομάδες γυναικών ισχυρίζονται ότι οι τοιχογραφίες στα τοιχώματα στις κατακόμβες τηςPriscilla είναι μία απόδειξη ότι οι γυναίκες εκτελούσαν το ρόλο των ιερέων στην αρχαιότητα.

Τα τελευταία χρόνια στις κατακόμβες, έγινε μια μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού, των ζωγραφισμένων τοιχωμάτων, που κράτησε πάνω από πέντε χρόνια, και ανέδειξε με ευκρίνεια τις λεπτομέρειες των ζωγραφιών.

Αξιωματούχοι, όμως, του Βατικανού, απορρίπτουν τη θεώρηση αυτή ως ‘μύθευμα’ και ως ‘έναν θρύλο’.


Οι κατακόμβες ανακαλύφθηκαν τον 16ο αιώνα και έγιναν παγκόσμια γνωστές, αφού εκεί διατηρήθηκε η αρχαιότερη γνωστή εικόνα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος, η οποία χρονολογείται περί το 230-240 μ.Χ.

Οι κατακόμβες αρχικά είχαν δημιουργηθεί ως χώρο ταφής των Χριστιανών, μεταξύ του 2ου και του 5ου αιώνα και απλώνονται σε μήκος 13 χιλιομέτρων σε πολλαπλά επίπεδα.

Δύο αίθουσες, ιδιαίτερα, αποτέλεσαν πηγή ζωηρών συζητήσεων επί πολλά χρόνια.
Στη μία, γνωστή ως « Δώμα της  Γυναίκας με το πέπλο», υπάρχει μια εικόνα που απεικονίζει μια γυναίκα με απλωμένα τα χέρια, σαν να προσεύχεται. Φοράει μία ενδυμασία, που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι φορούσαν μόνο οι ιερείς.


Στην άλλη αίθουσα, που είναι γνωστή ως «ελληνικό παρεκκλήσι» παρουσιάζει μια ομάδα γυναικών  που κάθονται σε ένα τραπέζι με τα χέρια απλωμένα εορτάζοντας σε συμπόσιο.

Οι οργανισμοί οι οποίοι προωθούν το γυναικείο ιερατείο,  όπως  η «Σύνδεσμος Χειροτονίας Γυναικών» και ο «Σύλλογος Ρωμαιοκαθολικών Γυναικών Ιερέων», ισχυρίζονται ότι οι σκηνές που απεικονίζονται αποτελούν απόδειξη της συμμετοχής των γυναικών στο ιερατείο κατά τα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας.

Ο Fabrizio Bisconti, επικεφαλής της αρχαιολογικής επιτροπής του Βατικανού, δήλωσε ότι η τοιχογραφία που απεικονίζει τη γυναίκα, είναι «ένα πρόσωπο το οποίο πέθανε και βρίσκεται τώρα στον Παράδεισο» και η γυναίκα δίπλα της στο τραπέζι, λαμβάνει μέρος στην εκδήλωση της κηδείας.

Το Βατικανό έχει περιορίσει την Ιεροσύνη στους άνδρες και διδάσκει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν  ιερείς, επειδή ο Ιησούς είχε επιλέξει οικειοθελώς μόνο άνδρες ως Αποστόλους Του.


BBC


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα