Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Η επίμονη βραχνάδα της φωνής του παιδιού χρήζει προσοχής!


Παγκόσμια Ημέρα Φωνής

Ε: Θα πρέπει να ανησυχώ όταν η φωνή του παιδιού μου είναι βραχνή;
Α:  Η βραχνάδα αποτελεί μια μεταβολή της φυσιολογικής χροιάς της φωνής, που έχει συμβεί σε όλους μας κάποια στιγμή. Ωστόσο, όταν επιμένει με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζεται συχνά ή συνοδεύεται από πόνο, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.
Δυστυχώς λόγω της ελλειπούς ενημέρωσης και γνώσης πάνω σε θέματα διαταραχών της φωνής, πολλές φορές κάποια μεταβολή στην χροιά της φωνής του παιδιού, είτε περνάει απαρατήρητη ή αποδίδεται σε λανθασμένα αίτια. Οι γονείς, οι δάσκαλοι και όσοι βρίσκονται στον στενό κύκλο του παιδιού είναι αυτοί που θα παραπέμψουν το παιδί στον ειδικό όταν διαπιστώσουν κάποιο πρόβλημα στην φωνή του.
Ένας κοινός μύθος είναι ότι τα παιδιά με κάποια διαταραχή της φωνής τους την ξεπερνάνε μεγαλώνοντας, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Ένας Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας μιας βραχνάδας και να ελέγξει κατά πόσο οι δομές του λάρυγγα είναι υγιείς.
Η εκτίμηση αυτή είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν πολλές διαταραχές της φωνής που εκδηλώνονται με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως βράγχος φωνής, αλλά έχουν διαφορετικές αιτίες. Μόλις η αιτία εντοπιστεί, ο Ωτορινολαρυγγολόγος με την βοήθεια του λογοθεραπευτή, αν ενδείκνυται, μπορούν να συνεργαστούν για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής της φωνής του παιδιού.
Φωνητικές μεταβολές όπως  βραχνάδα, τραχύτητα, αναπνευστική και διακοπτόμενη φωνή μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή ενός παιδιού σε μαθησιακό, ψυχοκοινωνικό, φυσικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Για παράδειγμα, ένα βραχνό παιδί μπορεί να εκληφθεί ως λιγότερο έξυπνο από ένα συνομήλικό του που έχει κανονική φωνή.
Μεταβολές της ποιότητας της φωνής του παιδιού μπορεί επίσης να δημιουργήσουν εμπόδια στην σωστή επικοινωνία του, μειώνοντας έτσι τη συμμετοχή του στις σχολικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Οι τρεις πιο κοινές αιτίες διαταραχών φωνής είναι: η κακή χρήση της φωνής, ιατρικά προβλήματα και/ή προβλήματα σχετιζόμενα με την προσωπικότητα του παιδιού.

 Κακή χρήση φωνής: μιλάμε και φωνάζουμε πολύ δυνατά κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, τσιρίζουμε ή κάνουμε περίεργους ήχους με την φωνή μας, ερεθίζοντας τις φωνητικές χορδές.
Ιατρικά αίτια μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιο αναπνευστικό ή νευρολογικό πρόβλημα, όπως π.χ. παράλυση των φωνητικών χορδών, ή κάκωση του λάρυγγα μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση ή ατύχημα.
Τέλος, οι διαταραχές προσωπικότητας σχετίζονται με προβλήματα όπως αυξημένο άγχος και συναισθηματική συγκράτηση, που οδηγούν σε λειτουργικές δυσφωνίες.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες ενδείξεις που δικαιολογούν μια πιο προσεκτική μελέτη της φωνής του παιδιού σας:
    Το συχνό καθάρισμα του λαιμού
    Απώλεια φωνής
    Αλλαγή στον ήχο της φωνής κατά την διάρκεια της ημέρας
    Η φωνή ακούγεται διαφορετικά σε σχέση με συμμαθητές του ίδιου φύλου και ηλικίας
   Ομιλία με προσπάθεια
    Κόπωση της φωνής ή αλλαγή της χροιάς της μετά από μια δυνατή κραυγή, ή μετά το παιχνίδι
   Συχνό ρέψιμο, όξινη γεύση στο στόμα, συχνή κατανάλωση "πρόχειρου φαγητού"
  Ουρλιάζει, φωνάζει, μιλάει δυνατά, ή κλαίει
  Το παιδί έχει δυσκολία στο να το ακούσουν
 • Χρόνιες ασθένειες, χειρουργεία, τραύμα στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου

 • Στο παιδί δεν αρέσει η φωνή του ή  το πειράζουν γι' αυτήν
    Συχνός πονόλαιμος
    Μικρή κατανάλωση νερού στην διάρκεια της ημέρας.

Μην περιμένετε το παιδί σας να ξεπεράσει φυσικά την  βραχνάδα του.
 Επισκεφθείτε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο για να αποκτήσει το παιδί σας ξανά μια υγιή φωνή!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα