Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Οι κόκκοι του καφέΜια νεαρή γυναίκα πήγε στη μητέρα της και της μίλησε για τη ζωή της και πως τα πράγματα ήταν δύσκολα για εκείνη. Δεν ήξερε πώς να φτιάξει τα πράγματα και ήθελε να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια και να τα παρατήσει. Είχε κουραστεί να προσπαθεί και να παλεύει. Της φαινόταν πώς μόλις λυνόταν ένα πρόβλημα, ένα άλλο, νέο, προέκυπτε.

Η μητέρα της την πήγε στην κουζίνα. Γέμισε τρία δοχεία με νερό και έβαλε το καθένα σε δυνατή φωτιά. Γρήγορα το νερό στα δοχεία άρχισε να βράζει. Στο πρώτο δοχείο έβαλε καρότα, στο δεύτερο έβαλε αυγά και στο τελευταίο έβαλε κόκκους καφέ.

 Τα άφησε να βράσουν χωρίς να πει ούτε μια λέξη. Περίπου σε είκοσι λεπτά έκλεισε τα μάτια της κουζίνας. Έβγαλε τα καρότα έξω από το νερό και τα έβαλε σε ένα μπολ. Έβγαλε τα αυγά έξω και τα έβαλε σε ένα άλλο μπολ. Μετά έχυσε τον καφέ σε ένα φλυτζάνι. Γύρισε στην κόρη της και τη ρώτησε:
-Πές μου, τι βλέπεις;
-Καρότα, αυγά και καφέ, της απάντησε η κόρη της.


Η μητέρα της την έφερε πιο κοντά και της ζήτησε να αγγίζει τα καρότα. Το έκανε και παρατήρησε ότι ήταν μαλακά. Μετά η μητέρα ζήτησε απ’ την κόρη της να πάρει ένα αυγό και να το σπάσει. 

Αφού έβγαλε τα τσόφλια παρατήρησε, βεβαίως, ότι το αυγό ήταν σφιχτό. Στο τέλος η μητέρα ζήτησε απ’ την κόρη της να πιει μια γουλιά απ’ τον καφέ.

 Η κόρη χαμογέλασε καθώς μύρισε το πλούσιο άρωμά του. Και τότε ρώτησε:
-Τι σημαίνουν όλα αυτά, μητέρα;

Η μητέρα της, τότε, της εξήγησε ότι το καθένα απ’ αυτά τα διαφορετικά αντικείμενα είχε αντιμετωπίσει τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή βραστό νερό. Το καθένα, όμως, είχε αντιδράσει διαφορετικά. 

Το καρότο, που ήταν σκληρό πριν να μπει στο νερό, μαλάκωσε και έγινε αδύναμο όταν μπήκε στο βραστό νερό. Το αυγό ήταν εύθραυστο. Το λεπτό εξωτερικό του περίβλημα είχε προστατέψει το υγρό εσωτερικό του, αλλά αφότου μπήκε στο βραστό νερό, το εσωτερικό του σκλήρυνε. Όμως οι κόκκοι του καφέ, όταν τοποθετήθηκαν μέσα στο βραστό νερό, το άλλαξαν!

-Ποιο απ’ αυτά είσαι εσύ; ρώτησε την κόρη της. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τη δυσκολία, πώς ανταποκρίνεσαι; Είσαι καρότο, αυγό ή κόκκος καφέ; 

Σκέψου το λίγο! Τι απ’ αυτά είσαι εσύ;

Είσαι το καρότο που φαίνεται σκληρό, αλλά με τον πόνο και τις δυσκολίες λυγίζει και μαλακώνεις και χάνεις τη δύναμή σου;

Είσαι το αυγό που ξεκινάει με μαλακή καρδιά, αλλά αλλάζει με τη θερμότητα; Μήπως είχες “υγρό” πνεύμα, αλλά μετά από ένα θάνατο, ένα χωρισμό, μια οικονομική δυσκολία ή μια άλλη δοκιμασία σκλήρηνες; Μήπως το περίβλημά σου μοιάζει το ίδιο, αλλά μέσα σου έχεις πίκρα και σκληράδα, σκληρό πνεύμα και σκληρή καρδιά;

Ή μήπως είσαι σαν τον κόκκο του καφέ; Ο κόκκος, στην πραγματικότητα, αλλάζει το βραστό νερό, δηλαδή τις ίδιες τις συνθήκες που προκαλούν τον πόνο. Όταν τι νερό ζεσταίνεται, απελευθερώνει το άρωμα και τη γεύση του!

Εάν είσαι σαν τους κόκκους του καφέ, όταν τα πράγματα δεν είναι στα καλύτερά τους, εσύ γίνεσαι καλύτερος και αλλάζεις την κατάσταση γύρω σου. Όταν δεν είναι και η καλύτερη στιγμή και οι δοκιμασίες σε συναντούν, ανυψώνεις τον εαυτό σου σε άλλο επίπεδο;

Πώς αντιμετωπίζεις τις αντιξοότητες; Είσαι καρότο, αυγό ή κόκκος καφέ;

Ελπίζω να έχεις αρκετή ευτυχία για να σε κάνει γλυκό, αρκετές δοκιμασίες για να σε κάνουν δυνατό, αρκετή λύπη για να παραμείνεις ανθρώπινος και αρκετή ελπίδα για να σε κάνει ευτυχισμένο.

Οι ευτυχέστεροι των ανθρώπων δεν έχουν απαραιτήτως, τα καλύτερα απ’ όλα. Απλώς κάνουν το καλύτερο που μπορούν με αυτά που τους συμβαίνουν στη διαδρομή τους. Το λαμπρότερο μέλλον πάντοτε βασίζεται σε ένα ξεχασμένο παρελθόν. Δεν μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή μέχρι ν’ αφήσεις πίσω τις αποτυχίες και τους πόνους σου. 

Όταν γεννήθηκες, έκλαιγες, και όλοι γύρω σου χαμογελούσαν. Ζήσε τη ζωή σου έτσι ώστε στο τέλος, όταν πεθάνεις, εσύ να είσαι αυτός που θα χαμογελά και όλοι γύρω σου να κλαίνε για τον χαμό σου!


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα