Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Καταστροφικό για τις τροφικές αλυσίδες της Αρκτικής το λιώσιμο των πάγων


Λιώσιμο των πάγων

Αλλάζει τη χλωρίδα των ακτών της Αρκτικής το λιώσιμο των πάγων, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Fairbanks της Αλάσκας.

Η Ούμα Μπατ αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Γεωφυσικής UAF και ο Σκιπ Γουόκερ, καθηγητής στο Ινστιτούτο UAF της Αρκτικής Βιολογίας, εκπόνησαν πρόσφατα μία έρευνα σχετικά με την ανταπόκριση των φυτών, της θαλάσσια ζωής και των ζώων στη του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική.

«Η αρχική σκέψη μας ήταν να δούμε αν η μείωση του θαλάσσιου πάγου συνέβαλε στο πρασίνισμα της τούνδρας κατά μήκος των παράκτιων περιοχών» εξηγεί η Μπατ.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Science ρίχνει μία ολοκληρωμένη ματιά στο πώς οι απώλειες των πάγων της βόρειας θάλασσας πάγων επηρεάζει τις γύρω περιοχές.
Στα πλαίσια της έρευνας, η ομάδα αξιολόγησης ανέλυσε στοιχεία 10 ετών σχετικά με το θέμα και τα ευρήματα δείχνουν ότι το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής, μεταβάλλει τις θαλάσσιες και χερσαίες τροφικές αλυσίδες. Η εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων, οδηγεί σε μείωση των φυκιών που αποτελούν το θεμέλιο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Ταυτόχρονα, ο πλυθυσμός του γιγάντιου πλαγκτόν αυξάνεται, αντικαθιστώντας το μικρότερο αλλά και πιο θρεπτικό είδος.
Εξω από το νερό, η απώλεια του θαλάσσιου πάγου έχει καταστρέψει παλιά μονοπάτια μετανάστευσης των χερσαίων ζώων ανοίγοντας νέους δρόμους για τα θαλάσσια ζώα με αποτέλεσμα ορισμένα χερσαία είδη να απομονωθ9ούν επικίνδυνα.
Ωστόσο φαίνεται πως η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μό0νο την Αρκτικηή, αφού παρά τη γενική αύξηση της θερμοκρασίας και το πρασίνισμα της Αρκτικής η Βόρεια Αμερική και ορισμένες περιοχές στη βόρεια Ρωσία και κατά μήκος της Βερίγγειου Θάλασσας δείχνουν πρόσφατες τάσεις ψύξης και μείωσης της παραγωγικότητας της βλάστησης.
«Ολα αυτά αποδεινύουν την πολυπλοκότητα του συστήματος της Αρκτικής και γιατί οι επιστήμονες από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να το κατανοήσουν» αναφέρει η Μπατ.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα