Όλοι μας έχουμε στο μπαλκόνι μας ή στον κήπο μας λουλούδια ή λαχανικά, τα οποία τα έχουμε προσέξει και περιποιηθεί με αρκετό κόπο. Τώρα όμως που βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης και υπάρχει άνοδος της θερμοκρασίας, αρχίζουμε να παρατηρούμε ότι τα φυτά μας έχουν αποκτήσει καινούργιους (ένοικους) : μυρμήγκια, αφίδες, κάμπιες, πράσινα σκουλήκια, τρωκτικά κ.α. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Μας πιάνει πανικός και μπαίνουμε στο πρώτο κατάστημα με χημικά φυτοφάρμακα αγοράζουμε δύο τρία και κάνουμε το μπαλκόνι ή τον κήπο μας Χιροσίμα-Ναγκασάκι... Λάθος! Υπάρχουν εναλλακτικές , οικολογικές, λύσεις τις οποίες και παίρνουμε απευθείας από την φύση. 

Ανάλογα με τον εχθρό ή την ασθένεια υπάρχουν διάφορες λύσεις όπως θα δείτε παρακάτω:

Βασιλικός: Το φυτό είναι γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Το φυτεύουμε σε διάφορα μέρη του κήπου μας για να προστατεύσουμε τα φυτά από έντομα, τρωκτικά και άλλα θερμόαιμα... και φυσικά μοσχομυρίζει ο τόπος.
Τσουκνίδα: 1 κιλό χλωρή ή 200 γρ.ξερή μάζα σε 10 λίτρα νερό. Αραιώνουμε 1:20 για ράντισμα (κατά των αφίδων) ή 1:10 και το χρησιμοποιούμε σαν αζωτούχο λίπασμα για τα φυτά μας... και για τους μερακλήδες μαζεύουμε λίγο παραπάνω και φτιάχνουμε και μια τσουκνιδόπιτα.
Μελισσόχορτο: κόβουμε μερικά φύλλα τα βάζουμε σε ένα δοχείο νερό με ψεκαστήρα και καταβρέχουμε τα λαχανικά μας και τα λουλούδια μας για προστασία από ψείρες και μικρά έντομα.
Φύλλα ντοματιάς: Απωθήστε τα σκαθάρια, τις αλευρώσεις και τις άσπρες μύγες, χρησιμοποιώντας φύλλα ντοματιάς τα οποία βράζουμε σε 1 λίτρο νερό. Όταν κρυώσει ψεκάζουμε τα φύλλα των λουλουδιών μας. Η μυρωδιά της ντομάτας τα διώχνει.
Τσόφλια αυγών: διώξτε τους γυμνοσάλιαγκες. Αν δεν θέλετε να τα βλέπετε στον κήπο σας, κανένα πρόβλημα. Ρίξτε μερικά τσόφλια αυγών ολόγυρα, και ξεχάστε τα σαλιγκάρια για πολύ καιρό, αφού θα μεταναστεύσουν σε άλλες, egg-free!
Ξύδι: Χρησιμοποιήστε ξύδι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της σκωρίασης, του μελανού σημείου και της μυκητίασης (περονόσπορο). Αναμίξετε 1 κουταλιά φυσικό ξύδι σε 1 λίτρο νερό ψεκάστε με το διάλυμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει άμεσο φως. Επαναλάβετε μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί. Έχει και εξαιρετικές ιδιότητες σε άτομα που έχουν παρεξηγηθεί μαζί σας.
Γάλα: Το γάλα είναι ένα πολύ καλό όπλο για τους μύκητες και τους ιούς των φυτών. Για την πρόληψη των μυκήτων, πασπαλίζουμε 2 κουταλιές γάλα σε σκόνη στο έδαφος γύρω από τα φυτά μας νωρίς στην περίοδο πριν εμφανιστούν οι ασθένειες. Αν δείτε μύκητες στα φύλλα της τομάτας, των τριανταφυλλιών, ή άλλων φυτών, ψεκάστε με αραιωμένο μείγμα γάλακτος (1 μέρος γάλα με 1 μέρος νερό) άμεσα στα μολυσμένα φύλλα. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το γάλα που έχει ξινίσει... Ακόμα και ληγμένο κάνει δουλειά.
Αυτά είναι μερικά από τα φυσικά σκευάσματα που σας προτείνω με σχετικά μικρό οικονομικό κόστος, τα υλικά τα βρίσκουμε πανεύκολα και είναι δοκιμασμένα. Καλή επιτυχία.
κείμενο_γιάννης_παπαναστάσης
επιμέλεια_ιάκωβος_καγκελίδης
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ