Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Πρωτεϊνικό πρωινό για λεπτή σιλουέτα

Η κατανάλωση αβγού ή άπαχου κρέατος το πρωί «φρενάρει» τα βραδινά τσιμπολογήματα
 
Πρωτεϊνικό πρωινό για λεπτή σιλουέτα
 
Την παρόρμηση για βραδινά παχυντικά σνακ κόβει ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη, υποστηρίζουν οι αμερικανοί επιστήμονες
 
 

Ουάσινγκτον 
Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη π.χ. αβγού ή κρέατος, θα μπορούσε να βοηθήσει όσους προσπαθούν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους να κρατηθούν μακριά από τα «ένοχα» βραδινά σνακ, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, η κατανάλωση πρωτεΐνης το πρωί βελτιώνει σημαντικά τον έλεγχο της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας και «σβήνει» την λαχτάρα για ανθυγιεινά τσιμπολογήματα πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επίσημα αμερικανικά στοιχεία, δείχνουν ότι περίπου το 60% των νέων στις ΗΠΑ παραλείπουν το «σημαντικότερο γεύμα της ημέρας», γεγονός που κατά τους ειδικούς θα μπορούσε να συνδέεται με το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας στη χώρα.

«Φρένο» στις διατροφικές ατασθαλίες βάζει η πρωινή πρωτεΐνη
Στην τελευταία μελέτη των Αμερικανών, έλαβαν μέρος 20 κοπέλες ηλικίας 18-20 ετών κάποιες από τις οποίες ήταν υπέρβαρες και κάποιες παχύσαρκες. Οι εθελόντριες μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: σε εκείνες που κατανάλωναν αβγό ή άπαχο βοδινό κρέας για πρωινό και σε εκείνες που κατανάλωναν έτοιμο μίγμα δημητριακών με γάλα. Και οι δύο διατροφικές επιλογές είχαν ίση θερμιδική αξία, 350 θερμίδων και παρόμοια περιεκτικότητα σε λιπαρά, φυτικές ίνες και σάκχαρα. Τα ενισχυμένα πρωτεϊνικά γεύματα αβγού και κρέατος περιείχαν 35γρ. πρωτεΐνης.
Οι κοπέλες συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια γύρω από τις διατροφικές και καθημερινές τους συνήθειες, ενώ οι επιστήμονες προχώρησαν στη λήψη δειγμάτων αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πριν από το δείπνο, οι ειδικοί υπέβαλαν τις συμμετέχουσες σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) προκειμένου να «διαβάσουν» τα εγκεφαλικά μονοπάτια που συνδέονται με τον έλεγχο της λαχτάρας για διατροφικές ατασθαλίες και τη συμπεριφορά της ανταμοιβής μέσω της κατανάλωσης φαγητού.
Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε πρωτεΐνη, αύξανε το συναίσθημα του κορεσμού και περιόριζε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονταν με τον έλεγχο της παρορμητικής κατανάλωσης φαγητού.
Ακόμα, το ενισχυμένο πρωτεϊνικό πρωινό φάνηκε να περιορίζει την ανάγκη για βραδινά σνακ συγκριτικά με την παράληψη πρωινού ή την κατανάλωση έτοιμου πρωινού υπό μορφή συσκευασμένων δημητριακών.
«Το ξεκίνημα της ημέρας με ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη ρυθμίζει τη λαχτάρα μας για φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα σε στιγμές όπου είμαστε πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση παχυντικών σνακ και γλυκών» εξηγεί η δρ Χέδερ Λέιντι, επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα Διατροφολογίας και Φυσιολογίας της Άσκησης.    
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «The American Journal of Clinical Nutrition». 

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα