Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Γαστρεντερίτιδα από τα πιάτα!


Την προσοχή όσων συνηθίζουν να τρώνε σε εστιατόρια εφιστούν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι έπειτα από εκτεταμένη έρευνα διαπίστωσαν ότι ένας ιός που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση μπορεί να μεταδοθεί από τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα των εστιατορίων, επειδή σε κάποιες περιπτώσεις δεν πλένονται με τον σωστό τρόπο!


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του κρατικού πανεπιστημίου του Οχάιο στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι κάποιες μέθοδοι πλυσίματος των πιάτων δεν μειώνουν επαρκώς τη μόλυνση που προκαλεί ο ιός Norovirus. Ο ιός αυτός ανήκει στην οικογένεια Caliciviriadae και μεταδίδεται με την εντεροστοματική οδό με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού, αλλά και με απευθείας μετάδοση από άτομο σε άτομο. Παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα και προκαλεί οξεία γαστρεντερίτιδα, ενώ ευθύνεται για το 50% των περιστατικών γαστρεντερίτιδας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», οι ερευνητές συγκέντρωσαν τις πληροφορίες τους μελετώντας κεραμικά πιάτα, ποτήρια και πιρούνια από ανοξείδωτο ατσάλι που χρησιμοποιούνται σε εστιατόρια, στα οποία τοποθέτησαν μικρές ποσότητες τυριού σε μορφή κρέμας και γάλακτος με μειωμένα λιπαρά, οι οποίες ήταν πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν. Τόσο το γάλα όσο και το τυρί ήταν μολυσμένα με τον Norovirus, καθώς και με τα βακτήρια Escherichia coli K-12 και Listeria innocua, τα οποία μολύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, «η μόλυνση που προκαλείται από τροφές εστιατορίων με παθογόνα σε μολυσμένα σερβίτσια και εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φαγητού είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συνδέεται με τις ασθένειες που προκαλούνται από τροφές». Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι σε αντίθεση με τα βακτήρια E. coli και Listeria, που σχεδόν εξαφανίζονται με το πλύσιμο, ο Norovirus είναι πιο ανθεκτικός, ακόμη και όταν τα σκεύη πλένονται σε πλυντήρια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν λίγες μέρες μετά τη δηλητηρίαση που έπαθαν 167 άτομα σε εστιατόριο στην πόλη Κάσπερ του Γουαϊόμινγκ την περασμένη εβδομάδα.


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα