Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Πέθανε ο Παύλος Μάτεσις


Πέθανε το πρωί της Κυριακής, σε ηλικία 80 ετών, ο θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Παύλος Μάτεσις. Ο Παύλος Μάτεσις νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 22 Ιανουαρίου, στις 4 το απόγευμα, από το κοιμητήριο Παπάγου.

Ο Παύλος Μάτεσις γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Δίβρη, στην Πελοπόννησο. Μέχρι τα 19 του έζησε σε πολλές επαρχιακές πόλεις. Σπούδασε θέατρο (πτυχίο ηθοποιού), μουσική (πτυχίο βιολιού), ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά). Δίδαξε υποκριτική (1963-64) στη σχολή Σταυράκου. Διετέλεσε βοηθός - δραματουργός στο Εθνικό Θέατρο (1971-1973). Έμεινε στο Λονδίνο καθ' όλη τη διάρκεια του 1969.



Η πρώτη παρουσία του στα ελληνικά γράμματα ήταν το 1967 με το θεατρικό έργο «Η τελετή» (θέατρο Ν. Ιωνίας 1967 και Εθνικό Θέατρο 1969) Τα 11 από τα 13 θεατρικά έργα του ανέβηκαν από το Εθνικό Θέατρο.

Είχε βραβευτεί πολλές φορές: με Κρατικό Βραβείο Θεάτρου 1966 για το έργο «Η τελετή», με το έπαθλο «Κάρολος Κουν» (1989) για το καλύτερο ελληνικό έργο της χρονιάς («Περιποιητής φυτών»), με το Βραβείο Ελληνόφωνων Κάτω Ιταλίας (1998) για το μυθιστόρημα του «Η μητέρα του σκύλου», με το Μέγα Βραβείο Κριτικών θεάτρου έτους 2000. Με το Βραβείο Acerbi (2002) για το μυθιστόρημα «Η μητέρα του σκύλου».

Είχε μεταφράσει στα ελληνικά Μρόζεκ, Τζόνσον, Αρτό, Ίψεν, Σαίξπηρ κ.ά και στα νέα ελληνικά τα έργα του Αριστοφάνη «Ειρήνη», «Πλούτος», «Βάτραχοι», «Νεφέλαι», «Όρνιθες», «Αχαρνής», «Θεσμοφοριάζουσαι», «Λυσιστράτη».

Το τελευταίο του βιβλίο ήταν το «Graffito». Άλλα έργα του: «Η μητέρα του σκύλου», «Αλδεβαράν», «Έκθεσις Ιδεών», «Μύρτος», «Ενοικιάζεται φύλακας άγγελος», «Πάντα καλά», «Σκοτεινός οδηγός», «Ύλη δάσους», «Αφροδίτη», «Βιοχημεία», «Η βουή», «Η τελετή», «Περιποιητής φυτών», «Το φάντασμα του κυρίου Ραμόν Ναβάρο», «Προς Ελευσίνα»,»Λύκε- λύκε», «Εξορία», «Η καθαίρεση». 

Tα μυθιστορήματά του «Η μητέρα του σκύλου» (50ή έκδοση), «O Παλαιός των Ημερών» (13η έκδοση) και «Πάντα καλά» (27η έκδοση) κυκλοφορούν σε δεκατέσσερις χώρες, ενώ θεατρικά του έργα έχουν εκδοθεί στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και το Iσραήλ.

ΠΗΓΗ

Βίντεο : Η τελευταία μεγάλη συνέντευξη του Παύλου Μάτεσι

Βίντεο : Η τελευταία μεγάλη συνέντευξη του Παύλου Μάτεσι
Μέσα από την εκτενή συνέντευξη που της παραχώρησε ο μεγάλος δημιουργός , η οποία σημειωτέον είναι και η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση, παρουσιάστηκαν τα βιογραφικά του στοιχεία, τα πρώτα βήματα στο χώρο της συγγραφής που ξεκίνησαν αργά και έγιναν αιτία να εγκαταλείψει την τραπεζική καριέρα, η διεθνής αναγνώριση και καταξίωση στο εξωτερικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θέματα των μυθιστορημάτων του, στα χαρακτηριστικά και το ύφος τους, στα έντονα συναισθήματα, που προκαλεί η γραφή του.
Στη συνέχεια, ο Λογοτέχνης μίλησε για τις επιρροές του, τα ανεξάντλητα όρια της δημιουργικής του ελευθερίας, την ανάγκη του για ανατροπή και υπέρβαση στις πλοκές των βιβλίων του.
Βεβαίως δεν παρέλειψε να καταθέσει την άποψη του για το θάνατο, την ευτυχία, τις ανθρώπινες σχέσεις και τη δυσκολία επικοινωνίας στη σύχρονη εποχή.
Εξέφρασε ακόμη τις μουσικές του προτιμήσεις, το θαυμασμό του για ξένους καλλιτέχνες, την απογοήτευση για τη στασιμότητα της ελληνικής μουσικής.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάπτυξη διαδραστικής σχέσης συγγραφέα και κοινού, στην εξέλιξη της τέχνης και τον τρόπο έκφρασής της από τους 'Ελληνες δημιουργούς.
Στην εν λόγω συνέντευξη , προβλήθηκαν πλάνα από την ΜΑΔΡΙΤΗ και την περιήγηση της δημοσιογράφου και του λογοτέχνη στα ωραιότερα σημεία της.
Παρακολουθήστε ακόμη ένα ενδιαφέρον βίντεο που δείχνει πώς μια θεατρική ομάδα στις Βρυξέλλες ανέβασε έργο του Μάτεσι τον Φλεβάρη του 2011.





ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα