Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ο πόλεμος των ρουκετών (ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)



Περισσότερες από  737 ρουκέτες βλήθηκαν από την Γάζα προς την ισραηλινή επικράτεια μέσα στο τελευταίο τριήμερο, ανέφερε η ισραηλινή  στρατιωτική αρχή, χθες Σάββατο. Από αυτές, 245 αναχαιτίστηκαν από το σύστημα Iron Dome, ενώ 492 χτύπησαν στο έδαφος αλλά σε περιοχές εκτός προστασίας της «ομπρέλας» του τελευταίου.


Ρουκέτες εκτοξεύονται από την πλευρά της Γάζας
Μια πέμπτη (μη πλήρης κατά τα φαινόμενα) πυροβολαρχία αναπτύχθηκε εσπευσμένα, αν και σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις Ισραηλινών επισήμων απαιτούνται τουλάχιστον 13 πυροβολαρχίες για να υπάρχει ικανοποιητική κάλυψη της ισραηλινής επικράτειας τόσο στον Νότο όσο και τον Βορρά. Το 2010 όμως το σχετικό κονδύλιο είχε περικοπεί (απόφαση που αργότερα ανασκευάστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες κάθε πυροβολαρχία Iron Dome (υποδομή) κοστίζει 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ κάθε βλήμα περίπου 65.000 δολάρια.
(φωτογραφίες military-photos.net)
Στο επίκεντρο οποιασδήποτε εξέλιξης στην Γάζα βρίσκονται οι ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς Fajr-5 (=”Αυγή”, αλλά και η πρώτη από τις πέντε προσευχές των μουσουλμάνων κάθε μέρα) που πλέον κατέχει και έχει χρησιμοποιήσει η Χαμάς.
Ακόμη και εάν υπάρξουν οποιαδήποτε διαπραγματεύσεις,  για τους Ισραηλινούς πρώτη και απόλυτη προϋπόθεση θα είναι η απομάκρυνση των πυραύλων αυτών, που με βεληνεκές 65-75km διπλασιάζουν την εμβέλεια της απειλής (από τις Fajr-3 των 35-40 km) και από την Γάζα μπορούν πλέον να στοχεύουν όχι μόνο μεγάλο μέρος της ισραηλινής επικράτειας αλλά και να καθιστούν ευάλωτο τον κρίσιμο διάδρομο διασύνδεσης-επικοινωνίας Τελ Αβίβ-Ιερουσαλήμ και μεγάλο μέρος της βιομηχανικής υποδομής που βρίσκεται εκεί. Όπως γράφαμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να αναπτύξει εσπευσμένα μια νέα –πέμπτη- πυροβολαρχία «Iron Dome» στην περιοχή Gush Dan για να προστατεύσει ακριβώς αυτή την «καρδιά» του Ισραήλ, όπου κάθε ρουκέτα που πέφτει –σε αντίθεση με τον παραμεθόριο βορά και νότο- έχει σημαντικότατα αντίκτυπο στην ισραηλινή Κοινή Γνώμη.
Το πώς βρέθηκαν στα χέρια της Χαμάς οι ρουκέτες Fajr-5  (που το Ιράν με δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών του αρνήθηκε σήμερα ότι παραχώρησε στην Χαμάς) είναι ένα άλλο θέμα, με διαστάσεις όμως στις όποιες εξελίξεις.  Αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι ρουκέτες να έχουν κατασκευαστεί στο Γάζα με τελειοποίηση των διαδικασιών και καλύτερα προωθητικά, η μεταφορά τους μέσω Σινά, είναι επίσης ένα ανοικτό ενδεχόμενο, κάτι που βάζει την Αίγυπτο σε δύσκολη θέση. Το Ισραήλ είχε κατηγορήσει πολλές φορές το Κάιρο για ελαστικά μέτρα ελέγχου, ενώ είχε επιτρέψει στο πρόσφατο παρελθόν την μετακίνηση αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων στις αποστρατικοποιημένες  ζώνες του Σινά για την βελτίωση του ελέγχου στο έδαφος. Επιπλέον, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το Ισραήλ επιτηρεί συνεχώς την περιοχή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια άτυπη συμφωνία με την Αίγυπτο.
Είτε όμως πρόκειται για Fajr-5 που μεταφέρθηκαν στη Γάζα, είτε πρόκειται για ισοδύναμα συστήματα που κατασκευάστηκαν επιτοπίως,  η  κατοχή των ρουκετών αυτών μεγάλου βεληνεκούς δίνει ένα νέο σημαντικό πλεονέκτημα στην Χαμάς που δεν θα δεχθεί να χάσει εύκολα. Το πώς βέβαια ο Ισραήλ θα διασφαλιστεί ότι μια συμφωνημένη διαδικασία παράδοσης θα απομακρύνει όλους τους πυραύλους από την Γάζα είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί.

Από την άλλη μια επιχείρηση στο έδαφος, όπως απειλεί η ισραηλινή ηγεσία επίσης δεν θα διασφάλιζε την καταστροφή των ρουκετών, ενώ το τίμημα μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, υψηλότερο από ότι μπορεί να αντέξει η τρέχουσα ισραηλινή κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ

Βίντεο της Χαμάς με πολλαπλό εκτοξευτή ρουκετών που βάλει με τηλεχειρισμό. Μέλημα βέβαια είναι η μη επισήμανσή τους  πριν την βολή, καθώς μετά γίνονται άμεσα στόχος του ισραηλινού πυροβολικού ή ιπτάμενων πλατφορμών. Σε άλλες περιπτώσεις, οι εκτοξευτές από τσιμέντο αποτελούν μέρος κτισμάτων ή άλλων κατασκευών.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα