Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Γιατί δεν προκύπτουν γενικές εκλογές από παραίτηση αντιπολίτευσης;


Για δεύτερη εβδομάδα, αρχηγός πολιτικού κόμματος ισχυρίζεται ότι παραίτηση τουλάχιστον 60 βουλευτών της αντιπολίτευσης, από κοινού με τους αναπληρωματικούς τους, οδηγεί την Ελλάδα, σε γενικές, εθνικές εκλογές. Ο τρόπος αυτός προκρίνεται ως ο πλέον κατάλληλος για να ανατραπεί η πορεία ψήφισης των νέων μέτρων και, ενδεχομένως, να υπάρξει γενικότερη, πολιτική αλλαγή, με την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο περίφημος αριθμός των 60 βουλευτών, αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο άρθρο, το άρθρο 53, παράγραφος 2. Ιδού τι λέει το άρθρο αυτό :Βουλευτική έδρα που κενώθηκε μέσα στο τελευταίο έτος της περιόδου δε συμπληρώνεται με αναπληρωματική εκλογή, όταν απαιτείται κατά το νόμο, εφόσον οι κενές έδρες δεν είναι περισσότερες από το ένα πέμπτο του όλου αριθμού των βουλευτών. 

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/8c3e9046-78fb-48f4-bd82-bbba28ca1ef5/SYNTAGMA.pdf


Τι εννοεί ο συνταγματικός νομοθέτης: Οτι αν χρειάζεται να καλυφθεί με αναπληρωματική εκλογή, κενή βουλευτική έδρα, το τελευταίο έτος της περιόδου, δηλαδή όταν συμπληρώνεται η τετραετία και οδηγούμαστε ούτως ή άλλως σε γενικές εκλογές, δε διεξάγεται και δεν προηγείται ειδική αναπληρωματική εκλογή, εκτός αν ο συνολικός αριθμός των κενών εδρών, για τις οποίες απαιτείται αναπληρωματική εκλογή, είναι το 1/5 του συνόλου, δηλαδή 60 έδρες. 

Με άλλα λόγια, όταν λείπουν 60 βουλευτές, και μόλις έχουμε μπει στη λήξη της βουλευτικής περιόδου (συμπλήρωση 4ετούς θητείας), και προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα η Βουλή, τότε προηγείται η αναπληρωματική εκλογή για τους 60 βουλευτές, και κατόπιν ακολουθούν οι γενικές, εθνικές εκλογές. Σε καμιά περίπτωση, η έλλειψη των 60 βουλευτών, το κενό αυτό, δεν οδηγεί σε γενικές εθνικές εκλογές.


Τι σημαίνει αναπληρωματική εκλογή και πώς φθάνουμε σε αυτή, το ορίζει ρητά ο ισχύων εκλογικός νόμος, για την ακρίβεια η κωδικοποίησή του ΠΔ 26/2012 στο άρθρο 104. Ιδού προς ενημέρωση όλων μας : 

https://docs.google.com/file/d/14eK7jkhnw39vRYzLcFIMygrp4YPN4XRE0BqVwU35qH824Q4httOn3XyJ9mHx/edit


Στο ενδεχόμενο μαζικής παραίτησης βουλευτών, και πάντα μιλώντας θεωρητικά, μιας και δεν έχει υπάρξει προηγούμενο, ΔΕΝ αναστέλλεται η ψηφοφορία των μέτρων, όπως και η τακτική νομοθετική και κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς απαιτείται, πάλι σύμφωνα με το Σύνταγμα, καταρχάς παρουσία και πλειοψηφία παρόντων βουλευτών (άρθρα 70 και επόμενα καθώς και Κανονισμός της Βουλής, άρθρα 69 και επόμενα). 

http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/Kanonismos-tis-Voulis/

ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα