Γι’ αυτό, άλλωστε, αποτελεί και προσφιλή τουριστικό προορισμό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα σαράντα και παραπάνω χωριά και οικισμοί του έχουν χτιστεί βάσει της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.
Πρόκειται για έναν τόπο-θησαυρό μύθων και ιστορίας. Καταρχάς, εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, κατοικούσαν κατά το θέρος οι Κένταυροι, απ’ τους οποίους ο πιο γνωστός ήταν ο Χείρωνας. Ο δάσκαλος Χείρωνας, λοιπόν, δίδαξε στον Ηρακλή, Ιάσονα, Αχιλλέα κι Ασκληπιό την τέχνη του πολέμου, τη μουσική, την αρετή, καθώς και τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και των βοτάνων.
Επίσης, στο Πήλιο έγινε και ο γάμος του θνητού Πηλέα με τη Νηρηίδα Θέτιδα, κατά τη δεξίωση του οποίου, επειδή, δεν προσκλήθηκε η θεά Έρις, έριξε στους καλεσμένους το περίφημο ‘’χρυσό μήλο’’ με την επιγραφή ‘’τη καλλίστη’’ που διεκδίκησαν οι τρεις ωραιότερες και πανίσχυρες θεές, Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη. Ο πρίγκιπας της Τροίας, Πάρης, αποφάσισε να το δώσει στην Αφροδίτη, γεγονός που επέφερε ολέθριες συνέπειες στην οικογένεια και την πατρίδα του.
Το Πήλιο αποτέλεσε, επιπλέον, και την ‘’κιβωτό’’ πολλών διανοούμενων ανθρώπων που προσπάθησαν να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα, ιστορία και ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Εδώ, συγκεντρώθηκαν και οι ‘’μεγάλοι δάσκαλοι’’ που θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους δημιούργησαν το ξακουστό ‘’κρυφό σχολειό’’.
Και…η περιήγησή μας στο βορειοανατολικό Πήλιο μόλις ξεκινά…
Τσαγκαράδα
Τόπος…βγαλμένος από παραμύθι!!! Πρόκειται για έναν πίνακα ζωγραφικής με ποικίλα χρώματα: α) το κίτρινο του φθινοπώρου, β) το λευκό του χειμώνα, γ) το έντονο πράσινο της άνοιξης και δ) το χρυσαφί του καλοκαιριού.
Η θέα από εδώ καθηλωτική και… η ομορφιά της, που την συνθέτουν η κεντρική πλατεία των Ταξιαρχών, η κρήνη με τις τέσσερις βρύσες, οι εκκλησιές, τα γεφύρια, ο πλάτανος, οι ορτανσίες και ο κελαρυστός ήχος των τρεχούμενων νερών, συναρπάζει τον ταξιδιώτη.
Νταμούχαρη
‘’Δωσ’ μου χάρη’’…από αυτή τη φράση προήλθε τ’ όνομά της. Μπορεί κανείς να την προσπελάσει οδικώς, αλλά, για να απολαύσει κανείς καλύτερα το θαύμα της φύσης, είναι προτιμότερο να την προσεγγίσει από τη θάλασσα ή να κατηφορίσει από την Τσαγκαράδα μέσα από το καλντερίμι. Το απαράμιλλο κάλλος με τους δυο πανέμορφους κολπίσκους της συνεπήρε τόσο τη κινηματογραφική Αγγλική υπερπαραγωγή Mamma Mia που επέλεξε το φυσικό λιμάνι της ‘’Νταμούχαρη’’, για τα γυρίσματά της, με πρωταγωνίστρια τη μεγάλη ηθοποιό Meryl Streep.
(Mamma mia, here I go again…)
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.