Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Φράση σε αρχαίο πάπυρο διχάζει

Στο προσκήνιο των συζητήσεων ήρθαν ξανά, οι διαφωνίες μεταξύ πιστών -και όχι μόνο, για το αν ο Ιησούς ήταν ή δεν ήταν παντρεμένος. Αφορμή, η ανακάλυψη ενός παπύρου στον οποίο αναγράφεται η φράση «ο Ιησούς τούς είπε, η γυναίκα μου…».

Η ύπαρξη του παπύρου, ο οποίος χρονολογείται από τον 4ο αιώνα, έγινε γνωστή σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Κοπτικών Σπουδών, από την Kαθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, Κάρεν Κίνγκ. «Αυτή η φράση δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, αλλά μας λέει ότι το ζήτημα αυτό ήρθε στην επιφάνεια στο πλαίσιο των έντονων αντιπαραθέσεων για την σεξουαλικότητα και το γάμο, την εποχή εκείνη», δήλωσε σχετικά η Καθηγήτρια.
Χωρίς επίσημη απάντηση
Το ζήτημα των ενστάσεων, όσων πιστεύουν ότι ο Ιησούς είχε πράγματι σύζυγο, δεν είναι νέο, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της καθολικής εκκλησίας βεβαιώνουν πως ο Χριστός δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ωστόσο, πρόσφατο είναι ακόμα σε πολλούς το «παράδειγμα» του βιβλίου του Νταν Μπράουν, ο «Κώδικας Βίντσι», στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Μαγδαληνή. Βεβαίως, η επίσημη απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί εκατομμύρια πιστούς δεν έχει ακόμα δοθεί.
Γνήσιος πάπυρος
Ακόμα και η ύπαρξη του παπύρου, πιθανότατα δεν αποδεικνύει τίποτα περισσότερο από το ότι ορισμένοι Χριστιανοί της εποχής πίστευαν ότι ο «δάσκαλός» τους ήταν παντρεμένος. Ως προς τη γνησιότητά του πάντως, ο πάπυρος είναι αυθεντικός, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου, Ρότζερ Μπάγκναλ.
Ιδιοκτήτης του παπύρου είναι ένας συλλέκτης, ο οποίος ζήτησε βοήθεια από την Καθηγήτρια, για να μεταφράσει και να ερευνήσει το περιεχόμενό του. Η ανάλυση του παπύρου από την Κάρεν Κίνγκ θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2013 στην Θεολογική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα