Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

 Τον πιο ωραίο ορισμό για το συναίσθημα τον βρήκα σε ένα ντοκιμαντέρ, υπάρχουν τα δεδομένα των αισθήσεων, δηλαδή αυτά που αντιλαμβανόμαστε με τα αυτιά μας, τα μάτια μας, τα χέρια μας, την μύτη μας και το στόμα μας. Το συναίσθημα είναι το συμπέρασμα, η γνώμη του μυαλού μας για αυτό το δεδομένο, δηλαδή η χαρά αν κάτι μας αρέσει, η ο φόβος αν αντιλαμβανόμαστε ότι μια πληροφορία που παίρνουμε μέσω αισθήσεων (π.χ. ένας ήχος) κρύβει μια ενδεχόμενη απειλή κ.ο.κ. Το συναίσθημα λοιπόν είναι εκείνο στο οποίο συναντιούνται ο νους και οι αισθήσεις.

 Το πώς σχηματίζονται αυτά τα πρώτα συμπεράσματα έχει να κάνει πολύ με τα πρώτες μας εμπειρίες ως άνθρωποι. Αν ένα παιδί μεγαλώνει λόγου χάρη σε σπίτι με κήπο με λουλούδια και εκεί παίζει για ώρες χαρούμενα ανέμελο, τα λουλούδια πάντα θα έχουν για αυτόν τον άνθρωπο μία γεύση παραδείσου. Πάνω σε αυτές τις πρώτες συσχετίσεις χτίζουμε την ζωή μας (αυτά τα πρώτα μας συναισθήματα γεννάνε σκέψεις, κι αυτές οι σκέψεις γεννάνε με την σειρά τους κι άλλα συναισθήματα).  Όταν συνειδητοποιήσουμε αυτήν την σύνδεση μπορεί να βοηθήσει πολύ. Αν θεωρήσουμε ότι κάποια στιγμή δεν μας αρέσουν κάποια συναισθήματα, μπορεί και να αποφασίσουμε ότι θα θέλαμε να απαλλαγούμε από αυτά. Ότι μας ήταν απαραίτητα, γιατί ως  βρέφη και παιδιά δεν είχαμε γνωστικά εργαλεία να κατανοήσουμε λογικά τις καταστάσεις και να ανταπεξέλθουμε, ότι ήταν τα όπλα για να επιβιώσουμε, αλλά πια δεν είναι απαραίτητα. Τώρα μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά τα βαριά συναισθήματα και να βρούμε εμείς την εξήγηση που θέλουμε, το δικό μας «καθαρισμένο» συναίσθημα, και να εδραιώσουμε μία νέα σηματοδότηση στα πράγματα, να δώσουμε νέα «σημαινόμενα» στα «σημαίνοντα». Η ζωή η ίδια μας ωθεί προς αυτό.
 Εάν κάποιος θέλει να δει το ντοκιμαντέρ που αναφέρω είναι «H Γλώσσα της Θεϊκής Μήτρας» (The Divine Matrix) του GreggBraden.
 Νατάσσα Καπαγερίδου
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα