Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Αυτοεκτίμηση




Υπάρχουν πολλοί τομείς στη ζωή μας που είναι πιθανό η χαμηλή αυτοεκτίμηση να είναι φανερή. Στις σχέσεις μας πολλές φορές νοιώθουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση όταν διαφωνούμε η όταν τσακωνόμαστε με τους άλλους. Αμφιβάλλουμε και αμφισβητούμε τη γνώμη μας πιστεύοντας πως οι απόψεις των άλλων έχουν μεγαλύτερη αξία. Συχνά συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους και πιστεύουμε ότι αξίζουμε λιγότερο. Θεωρούμε τον εαυτό μας ανεπαρκή όταν δεν αποκτάμε αυτά που θέλουμε, νοιώθουμε ότι δεν αξίζουμε η ότι δεν είμαστε ικανοί.

Στο χώρο της εργασίας συχνά η αξία μας συνδέεται με το πόσα χρήματα κερδίσουμε, με το τι είδους γραφείο έχουμε, τι αυτοκίνητο οδηγούμε και με το πόση εξουσία ασκούμε.
Στην εμφάνιση επηρεαζόμαστε πολύ από τα πρότυπα των περιοδικών και της μόδας και συχνά χαρακτηρίζουμε τον εαυτό μας με πολύ άσχημα λόγια. Σε όλους τους τομείς της ζωής μας κρίνουμε τον εαυτό μας και τον συγκρίνουμε συνεχώς με τους άλλους.
Η αυτοεκτίμηση, η εκτίμηση της αξίας του εαυτού μας, βασίζεται σε πεποιθήσεις δηλαδή σε εκείνα που πιστεύουμε για τον εαυτό μας. Κάτω από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. Αυτό συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα που είναι αποτέλεσμα των σκέψεων που κάνουμε για τον εαυτό μας και των πεποιθήσεων μας. Τα συναισθήματα που συνδέονται με την πεποίθηση δεν είμαι αρκετά καλός είναι ποικίλα, είναι ψυχικά τραύματα, κατάθλιψη, ανησυχία, θυμός και πολύ συχνά ντροπή.
Και ενώ η χαμηλή αυτοεκτίμηση βασίζεται σε διαφορετικές εκφράσεις της πεποίθησης δεν είμαι αρκετά καλός, η αυτοεκτίμηση βασίζεται στην πεποίθηση είμαι αρκετά καλός, είμαι αρκετός, επαρκώ. Η αληθινή αυτοεκτίμηση δεν βασίζεται σε καταστάσεις και επιτεύγματα η αληθινή αυτοεκτίμηση λέει είμαι αρκετά καλός ακόμη κι αν κάνω λάθη ακόμη κι αν αυτά που έχω καταφέρει είναι μικρά. Εκτιμώ και αναγνωρίζω την αξία του εαυτού μου ακόμη κι αν οι άλλοι δεν το κάνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εργάζομαστε με τον εαυτό μας και δεν συνεχίζουμε κάθε μέρα να εξελλισσόμαστε απλώς σημαίνει ότι συνεχίζουμε να έχουμε αυτοεκτίμηση και στις όμορφες αλλά και στις άσχημες καταστάσεις της ζωής μας. Η αυτοεκτίμηση μας φέρνει σε επαφή με την έμφυτη αξία μας η οποία δεν εξαρτάται από εξωτερικές καταστάσεις. Αυτοεκτίμηση είναι να πιστεύεις στην αξία σου και να μπορείς να αγαπάς τον εαυτό σου γι αυτό που είναι. Και οι περισσότεροι ζουν την ζωή τους ανάποδα προσπαθώντας να πετύχουν πράγματα γιά να αυξήσουν την αυτοεκτίμηση τους και καλλιεργούν μιά τέτοια απαιτητικότητα προκειμένου να μετρήσουν την προσωπική τους αξία η οποία στρέφεται ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό και μοιάζουν με τον ψαρά εκείνο που ξαναπετάει τα ψάρια πίσω στο νερό ακυρώνοντας κάθε καλή ψαριά. Αυτό είναι βασανιστικό γιατί πάντα θα υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί και έτσι η αυτοεκτίμηση αναβάλλεται για μιά πιό σημαντική στιγμή, για ένα μεγαλύτερο κατόρθωμα. Χρειάζεται να προσπαθήσεις κι άλλο για να αποδείξεις την αξία σου.
Οταν έχεις αληθινή αυτοεκτίμηση μπαίνεις με έναν φυσικό τρόπο στη δράση και πετυχαίνεις με ευκολία οτιδήποτε θέλεις απλά γιατί είσαι ένας άνθρωπος που πραγματικά εμπιστεύεται τον εαυτό του και αναγνωρίζει την αξία του. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμη σου, ο μεγαλύτερος θησαυρός που έχεις μην τον σπαταλάς νοιώθοντας αμήχανος γι αυτό που είσαι, δεν χρειάζεται να αποδείξεις την αξία σου αυτό που χρειάζεται είναι απλά να την αναδείξεις.

myorama

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα